arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

03/08/2013

Reis // Riia / Hotellid, vanalinn & toit


Reisiväsimus on nüüd enam-vähem seljatatud (kuigi jalad on veel veidi sellest kolmepäevasest ringijooksmisest valusad) ja teen väikese ülevaate, kus sai käidud, kuhu läheks veel ja kuhu ei soovita oma nina pista. :)
Kõigepealt pean ütlema, et olin tõsiselt üllatunud kui Riiga jõudsime - kui tuttavate reisimuljeid kuulates olid mulle kõrvu jäänud pigem sõnad tavaline, mitte midagi erilist, oli kah, siis mina käisin küll nii vanalinnas kui ostukeskustes suu ammuli ringi ja olin nii vaimustatud, et pikendasime reisi lausa ühe päeva võrra. :) Olime kohapeal kolm päeva, tegelikult oleks tahtnud olla vähemalt nädala.
Räägin kõigepealt hotellidest. Soovitan kindla peale minna Riiga ööbimismõtetega, eriti kui on kavas peale shoppamise ka linna uudistada. Ei tasu karta, et hinnad on müstilised, lausa vastupidi, need on näiteks Pärnu hotellidest poole odavamad. Mina kasutasin hotellide otsinguks lehte BOOKING.COM, kus on väga kerge hotelle valida nii hinna, tärnide kui parima hinde põhjal. Lehel on väga head pakkumised ning kui end registreerida, saab veelgi magusamad hinnad. Valisime esimeseks ööks neljatärni hotelli Wellton Elefant, mis oli tegelikkuses veelgi ilusam kui piltide peal. 

Kahene tuba koos hommikusöögiga läks maksma 65€. Oli ka 50€-ne pakkumine, kuid see oli ilma broneeringu tühistamise võimaluseta, mida me igaks juhuks ei võtnud, sest paljugi mis. :) Kogu protseduur on väga lihtne, maksmine toimub alles kohapeal, sisestad vaid oma soovid ja krediitkaardi numbri. Mulle isegi meeldis, et hotell asus kesklinnast eemal - autoga umbes 10 min. sõitu, nägime ka klantsimata äärelinna. :) 
Tuba oli hästi hubane ja nii korralik ning puhas, et tundus nagu oleks seal just remonti tehtud. Olemas oli veekeedukann ja erinevad teepakikesed. Eriti tore oli külmkapp, saime sinna oma Karumsid ja muu kraami panna, mis ei tahtnud küll hästi mahtuda, sest kapp oli sööki-jooki täis, mida me siiski ei puutunud, sest meil oli endalgi head paremat ja pealegi oleks tulnud selle eest juurde maksta. 
Voodi oli väga väga pehme ja väga väga puhaste linadega, mis lausa krudisesid. :)
Vannituba jättis väga steriilse mulje ja rätikud olid pehmed ja kohevad. Kasutada sai seepi, dušigeeli/šampooni ning kilemütsi. :) Kahjuks ei olnud mõnusaid väikeseid minitooteid, mis on tavaliselt nii hea lõhnaga. :(
Söögisaalis oli niii lahe kuuemeetrine kivist elevant, kelle pärast tegelikult saigi see hotell valitud. :) Pilt ei anna kahjuks edasi, kui pirakas ja võimas londiste tegelikult oli. Hommikusöögile ma kaamerat kaasa ei vedanud, aga see oli väga hea valikuga ja igati maitsev, eriti pannkoogid.
Hotellist võis leida ka väiksemaid vante. 
Hotelli viib pikk punane vaip. :)
Igati mõnus, mugav,puhas, ilus ja hea teenindusega hotell, igatsen tagasi ja soovitan! :)
Teise hotelliga nii hästi ei läinud. :) Kuna veel üheks ööks jäämine tuli nii spontaanselt, siis ei olnud eriti aega parimaid pakkumisi taga ajada ja võtsime enam-vähem esimese ettejuhtuva hotelli, milleks sai kolmetärnine Riverside Hotel
Maja oli armas, fuajee ja trepp nägid kenad välja...
aga üldmulje oli kuidagi rokane, 39€ eest vist paremat ei tasugi loota. Midagi hullu küll ei olnud, mis häiris, oli imelik lõhn, mis juba vestibüülis ninna jäi. Hea asi hotelli juures oli see, et saime jalgsi vanalinna jalutada, kuhu oli umbes 15 min. tee. Vastuvõtus oli väga abivalmis töötaja, kes seletas, kuidas ja millega linna ja tagasi saame. Valisime kojusõiduks takso (umbes 10€), aga saanuks ka trammiga. 
Sisustus oli väga spartalik. Voodi oli mugav, kuid padjad olid pea olematud ja linad ei kriuksunud puhtusest. :(
Rätikud ei olnud pooltki nii pehmed kui vandu juures...
Hommikusööki me hotellis ei võtnud ja jumal tänatud, usun, et see ei oleks meil seal allagi läinud, kuidagi võidunud oli kogu see asi.
Ei soovita! :(
Hotellidest aitab nüüd küll.
Kui esimene päev möödus ostukeskuses, siis teisel päeval kolasime linna peal. 
Riia vanalinnas ei olnud vist ühtegi maja, mis ei oleks olnud väärt pildistamist. Tõeliselt palju eriti vägevate nikerdustega ja kaunite tornikestega maju ühes koos. 
Piltide peal ei ole need need muidugi pooltki nii kaunid, seega ei hakka ma neid siia ka lademetes lisama, ainult mõned stiilinäited...
Kassi Maja, kus kahe torni tipus kiisud ja all Musta Kassi Maja Restoran.
Mõmmidega rõdu. :)
Eriti armas majadekobar. Parajasti esines välikohviku laval mustlasansambel. :) 
Lõbus õllekannudega paksu punuga korstnapühkija-lipuhoidja. :)
Põikasime sisse Väikese Gildi imelisse hoonesse, kus peale meie kedagi ei olnud, saime kahekesi ringi luusida. Tõeliselt kaunid saalid ja vitraažid. Kuna piletimüüjatädi kõiki lühtreid meie jaoks põlema ei pannud, siis pildid tulid seal pea kõik ühtlased mustad ruudud, ühte siiski õnnestus heledamaks kruttida.
Eriti kaunis majas New Yorkeri pood vanalinnas.
Indiaanionu tegi mõnusat mussi, laulis ja tantsis mitu tundi järjest. Teda on Eestiski esinemas nähtud. :)
Kootud kuuega liiklusmärk käsitööpoe ees. 
Mööda linna kimasid "taksod", kus juhtideks eranditult modelli potentsiaaliga noorukid :)
Igal tänaval on kauneid maju ja kohvikuid.
Toidukohtadega astusime küll ämbrisse. Kuna vanalinna jõudes olid meil kõhud nii tühjad ja jalad väsinud, siis ei hakanud pikalt ringi tuiama vaid istusime esimesse kohvikusse sisse, milleks juhtus olema Double Coffee. Kuna selles istus ka kõige rohkem inimesi, tundus see turvaline valik. Aga kaugel sellest - teenendaja oli väga imelik upsakas noormees ja toit oli alla igasuguse arvestuse. Avastasin praegu, et ka Tallinnas on sama firma kohvik, huvitav, kuidas seal asjalood on. Igatahes hoian sellest logost eemale, nägin seda ka mõnes ostukeskuses.
Üks koht, kus keha kinnitasime oli Alfa ostukeskuses asuv idamaiste sugemetega Thali. Koht ise oli ok, mõnusa terassiga, kuid toit jällegi maitsetu ning kuiv. Asja päästis väga maitsev praetud jäätisepall, mis oli mõnusalt krõbeda koorikuga. Üks asi, millele tasuks toitu tellides tähelepanu pöörata - mitmes kohas ei pakutud prae kõrvale kartulit vms. Kui tellid prae, saadki lihatüki ja salati, meile harjumuspärast kartulit taldrikult ei leia. See tuleb eraldi juurde tellida, teenindaja lisandi kohta ei küsi ega seda ka ei paku. :)
Ühel õhtul otsustasime hotellis pitsat mugida. No jälle halb kogemus. :) Kuna Cili Pica leidus igas ostukeskuses ja ka linnas nägime nende kohvikuid, siis tundub eriti  kurb, sest nii halba pitsat ma oma elu jooksul ei olegi saanud. Hoidun sellestki märgist. :(
Vanalinnas jalutades tuli kohvi isu ja ette jäi Pie Karja Kafejnica, kus peale hea kohvi sai ka armsaid kuut erinevat sorti makroone, mis ei olnud küll nii suurepärased kui meie Tartu Saialille omad, aga siiski väga maitsvad, eriti roosa - mõnusalt hapukas. Hind umbes 1€.
Kuna me Riverside hotellis hommikust ei söönud, oli  plaan külastada Galleria Riga ostukeskuse katusekohvikut Terrace Riga´t, mis on Baltimaade suurim (pinda lausa 3000 ruutmeetrit). Kahjuks jõudsime kohale liiga vara, avatakse see alles kell 11, aga saime tänu ühele toredale koristajatädile, kes meid lahkesti personaliliftiga üles sõidutas, siiski katusele. Vaade oli tõesti vägev igasse ilmakaarde ja kohvik nii ilmatumalt lai (istekohti 600). Pildile jäi terass lausa lõputuna näivana. :D Sinna tahaks kindlasti tagasi minna, kujutan ette, et hämaramal ajal on vaade veelgi vapustavam. Vanalinnast on Galleria Riga 10 minutilise jalutuskäigu kaugusel.
Terassil harrastati hommikust joogat.
Hommikukohvi sai siiski joodud sealsamas keskuses, Harry Morgani kohvikus, kus nii kohv kui kohupiima-maasikakook olid väga head. 
Söögiga kogu lugu. Järgmine kord olen kindlasti targem ja ei jäta kohviku/restorani valikut juhuse hoolde vaid teen eeltööd, seekord läks niimoodi. Olen kindel, et Riias on häid ja eriti häid söögikohti, mis meie teele lihtsalt ei sattunud. :) 

Mõned soovitused:
Ka neljatärnise hotelli puhul tari kaasa kogu kosmeetika, ära unusta hambapastat.
Minibaar ei ole tasuta, ära asu aplalt seda hävitama!
Kui sul on paksemad juuksed võib hotelli föön nendega hätta jääda, kui oled autoga, paki enda kobakas kaasa.
Tee enne reisi selgeks, milliseid vaatamisväärsusi soovid kaeda, et mitte sihitult mööda suurt vanalinna ringi ekselda. Ristikesed kaardil teevad asja lihtsaks ja säästavad jalavaeva ning hiljem on ka hea ülevaade, milliseid kohti külastasid.
Reisi eeli vali sobivad toidukohad netis välja ja uuri foorumitest teiste muljeid, et mitte pettuda.
Telli prae juurde lisand eraldi, muidu närid paljast liha/kala veidikese salatiga.
Hinnad on toidukohtades Eestiga samaväärsed, kuid portsjonid tunduvad olevat väiksemad. Jaksasin süüa nii prae kui magustoidu. :)

Tänaseks pean otsad kokku tõmbama, sest postitus on juba mega pikaks veninud. Loodan, et need, kes ei ole veel Riiat külastanud, said siit innustust seda teha, sest see linn on teie külaskäiku väärt. :)
Järgmises reisipostitustes räägin ostudest ja loomaaiast. :)
p.s. Suured tänud Kristelile, kes kirjutas mulle pika-pika kirja oma Riia lemmikutest, sellest oli nii palju abi. :)

Ootan väga teiepoolseid reisimuljeid. :)
Millised on teie lemmikud ööbimis- ja toidukohad Riias?
Millised vaatamisväärsused olid eriti meeldejäävad?

Tänaseks kõik, olge armsad!





 

19 comments:

  1. Tekitasid minus ka Riiaigatsuse! Käisin ka alles hiljuti linna põhjalikumalt külastamas ja mulle meeldis. Täpselt need elegantsed hooned ja sisukus ja sõbralikkus, millest Tallinna puhul kuidagi väheks jääb. Kas sa ei leia? Jään järgmist postitust ootama!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, kuidagi väga mõnusalt rahulik ja hea hea auraga linn, ei olnud sellist rabelemist nagu Tallinnas, ka tipptundidel mitte. :)

      Delete
  2. Nii mõnus postitus! Mulle ka Riia meeldib, üleüldse Läti. Ootan huviga loomaaia postitust - olen ise kaks korda käinud, aga ei mäleta suurt midagi. Ehk veel jõuan sel suvel :). Kas Lidos ka käisite?

    ReplyDelete
  3. Mulle ka hullult Riia meeldib, eriti oma arhitektuuri poolest. Kui omal ajal seal käisin, siis jäingi maju ammuli sui vahtima. Kahjuks kõik reisid sinna on jäänud väga pealiskaudseks läbisõiduks, kuid väga tahaks ka sinna nö puhkama jõuda :)

    Igaljuhul, väga super ja põhjalik kokkuvõte!

    ReplyDelete
  4. Pole vist mitte kusagil saanud paremaid friikaid kui Čili picas ning tavaliselt on sealsed pitsad ja salatid täitsa nämmad olnud, aga kahju, et nad spetsjomm Sinu tuleku puhul kvaliteeti langetasid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neid kohti on seal nii palju, mõnes kindlasti paremad kokad kui Riga Plazas, kust meie enda omad ostsime :)

      Delete
  5. Käisin ise just 2 nädalat tagasi Riias:) Tegime hästi kiire ühepäevase reisi, aga jõudsime suhteliselt palju. Hommikut alustasime Livu veepargis, mis oli minu meelest väga vinge oma rohkete tuubidega. Hea, et sai koos sõita:) Olen Soomes mitu korda Serenas käinud ja Livu oli tunduvalt parem. Jurmala tundus ka armas linnake olevat. Jurmala ja Riia vahepeal oli Spice ostukeskus, mis mulle väga meeldis. Palju sisustuskaupu ja üldse huvitavam riietepoodide valik ka. Seal keskuses sõime Lidos, mis jättis Tallinna omast palju parema mulje. Hinnad soodsamad ja toit parem:) Järgmine kord eelistan shoppinguks Riiat Helsingi asemel:) Sõitsime ka sellest Elefant hotellist mööda. Riias oli sel ajal just merepäevad ja jõeäär oli suuri laevu täis mida uudistasime ja Riia linn jättis üldse hästi mõnusa mulje. Olen varem seal kevadel käinud ja suvel oli ikka hoopis teine asi. Eriti meeldis kesklinnas asuv park:)

    ReplyDelete
  6. http://zizu.ee/deals/welltonelefant7949_7956_?utm_source=Newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=welltonelefant7949_7956_/

    Hehee :)

    ReplyDelete
  7. Tudus nii mõnus reis, eriti ööbimiskohad. Kahjuks minu viimane Riias käimise kogemus just eriti hea ei olnud.Alguses pidime Riias ööbima, aga tuttavad tahtsid hirmsasti korra Jurmalasse minna ja pärast ei viitsinud ju keegi enam tagasi minna nii pidime seal ööbima, hotellid olid täis, siis lõpuks leidsime kodumajutuse. Väljast tundus normaalne, olime juba ära ka maksnud ja oh õudust millised need toad olid. Mega külm oli ja ahju uks oli puidust, nii et ei saanud tuld ka ahju teha. Jube, jube, jube. Rääkimata sellest milline siis wc välja nägi. Ja maksime ka nii 30 euri ehk siis 10 euri nägu. Nii, et see 39 eurine tuba oleks selle kõrval lausa luksuslik olnud :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Päris hull kogemus ja puidust ahjuuks... mnjah. :)

      Delete
  8. Riia külastamise plaan on olnud mul juba päris tükk aega, sest viimati käisin seal päris väikesena ja ega suurt midagi ei mäleta. Sinu postitus innustas jälle tõsisemalt plaani teostamise nimel tööle hakkama :)

    ReplyDelete
  9. Liha kõrvale kartuli söömine on peamiselt ikkagi vaid eestlaste komme. Liha ja kartulit korraga on kõhul raske seedida ja mitte kuskil maailmas neid sulle korraga ka ei serveerita. See pole ka "loogiline" enamikes restoranides eestis (st. ikka heades restoranides) ja keegi seda ka eraldi ei küsi. Sealt ka põhjus kombele- suupisted-praadi-magustoit ja kõht ei jää tühjaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mina alati imestasin - kuidas nad jõuavad kolm käiku nahka panna. :))

      Delete
  10. Olen samuti ööbinud Elefant hotellis ning kõik oli tasemel. Hommikusöögil pakuti ka vahuveini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, vahuveini ämbrid olid üllatavad. :))

      Delete
  11. Mul üks tuttav on töötanud siin Tallinna mitmetes hotellides ja teab öelda, et nn testreid ei pruugigi tubades olemas olla, kuid enamasti on neid kõikjal kastidega kuskil tagaruumides ehk ole järgmine kord ise julge administraatori(te)lt küsima! :)

    ReplyDelete
  12. Minu senised Riia külastused on kõik ühepäevasteks jäänud kahjuks, kuid tekib tahtmine pikemaks sinna minna. Arhitektuuriliselt väga ilus linn. Kuigi viimaste aastate jooksul olen ikka korra aastas Riiat külastanud, siis ilmselt pikem peatumine paha ei teeks. Samas mulle isiklikult meeldib Valmiera rohkem kui Riia. Selline mõnus väikelinn, kus toodetakse mu lemmikõlut. Hästi hubane ja armas minu arvates, kuigi Riia on ka tohutult ilus.

    ReplyDelete

ShareThis