arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

09/08/2013

Reis // Riia / Shopping


Jäin Riia külastamisega shoppamise mõttes natuke hilja peale, enamikes poodides olid alealused hõredad ja sisaldasid peamiselt suurusi xl. Siiski oli valik kordades suurem kui Tartus ja ostukeskused niiiii pirakad, et igaühe läbikäimiseks tuleks varuda terve päev.
Tegelikult oleks võinud ka ühe keskusega piirduda, aga mul on hea meel, et jõudsin lausa nelja, nüüd on selge sott, et Riia ostutsentrid on hoopis teisest puust kui meie plekist püstiaetud karbid. Pigem saab neid võrrelda Skandinaavia ostuparadiisidega.
Oli hea näha, et keskused ei ole kiirelt rahapumpamiseks kokku klopsitud vaid on mõeldud ka visuaalsele poolele - materjalid on kvaliteetsed ja sisustus maitsekas, palju on kasutatud taimi, mis teevad ruumid hubaseks. Lausa lust oli neis läikivates megahallides ringi jalutada. Teenindus oli samuti meeldiv, pakuti abi, kuid mitte pealetükkivalt. Hakkama saab nii inglise kui vene keeles.
Samuti oli tore, et istekohti oli koridorides piisavalt, pingikesi jagus kõigile, sai jalga puhata.
Vabandan ette, et siia postitusse sattusid enamuses telefoniga tehtud pildid.

Tallinna inimestel on Riia keskustes vast veidi igavam kui minul tartlasena, on ju Zara, Stradivarius, Bershka, Pull&Bear ja Lush sealgi olemas - õige pea ka H&M. Ka on neil üle lahe samasugused keskused lähemad külastada. Kuid Lõuna-Eesti shopahoolikutel soovitan küll lõuna poole kappe täitma kihutada, kolm tundi autosõitu ja oledki juba suurlinna saginas. 

Mulle jäid silma ka mõned poed, mida Eestis ei kohta ja millede logod soovitan meelde jätta :



See kosmeetikat müüv pood meeldis mull eriti, sest esimese asjana silmasin seal suure kupli sees eluilusaid Cath Kidstoni tooteid ja veel poole hinnaga!!! See naine on välja mõelnud ilusaimad mustrid maailmas. Tema armsate roosikestega tooteid olen ammu ihaldanud. Hea meelega magaksin Cathi disainitud voodiriiete vahel ja rüüpaksin kohvi tema lillelisest kruusist. Aga hea algus on ka kehahooldustooted. Tema loomingut saab lähemalt piiluda ja tellida näiteks SIIT (postikulu 8€) te ainult vaadake neid tasse, oehh... Cathi ilutooteid pakub postikuluta näituseks Asos SIIN.
Douglases müüakse enamasti parfüüme, kuid sealt võib leida ka imeilusaid seepe, kaunites pudelites kehahooldustooteid ja meigikraami...
 ja eriti lahedaid lastele mõeldud kosmeetikat ja parfüüme...
Teenindus oli selles poes super, imearmsad müüjad. :)
Douglase poekesi võib leida seitsmest Riia ostukeskusest.
Külastasin neist kahte ja poed olid pea täiesti erineva valikuga, tasub uudistamist. :)

Natuke imelik pood, kus müüakse nii kosmeetikat kui pesupulbreid jms. Sealt võib leida hea hinnaga pakkumisi, nt. Maybelline BB-kreemid 4,50€, Colorama lakid 70 senti. Maybellinide ja Max Factorite kõrval jäid silma näiteks Essence tooted, mida Eestis minuteada ei leidu. Riias on tervelt 43 Drogase poodi, nii et pea igal sammul. Need poed, mida mina külastasin ei näinud küll eriti head välja, üks neist asus kesklinnast eemal ja meenutas nõukaaegset külapoodi, kuid pigistasin silma kinni ja tegelikult oli isegi mõnus nostalgiline elamus.

Seda lahedat nännipoodi soovitan kindla peale külastada. Sealt võib leida eriti lahedat kodukaunistamis staffi.  Ma hoidsin ennast tagasi, et mitte igalt riiulilt midagi korvi vista. Miks küll meie kaupmehed arvavad, et oleme ära teeninud Novaluxid ja Tiimarid, mis mõttetut ja ülehinnatud saasta täis. Hinnad on Tigeris ülimalt soodsad - enamus kaupa maksab 1,50-3€, suuremad asjad veidi rohkem. Seda poodi on Riias kokku viis tükki. Mina külastasin Alfa ja Galleria Riga ostukeskuste poode - Alfa oma oli veidi suurem ja palju parema valikuga, kuid Gallerias olid mõned asjad, mida Alfa ei pakkunud, näiteks lahedaid mini vahukomme.

Minu jaoks on täiesti võimatu valida midagi poodidest, kus on meeletus kogustes erinevat värvitoonides tooteid. :) Selline on näiteks kosmeetikapood Inglot (väga mõnusa postituse Ingloti lauvärvidest võib leida armsa Liina blogist SIIT), kust ma tagurpidi peale 10 minutilist pea laiali ringivahtimist välja tulin, no täiesti lootusetu, selline värvide virr-varr halvab mu täiesti, oleksin pidanud enne reisi selgeks tegema, mida ma täpsemalt sealt soetada soovin. Suutsin siiski välja valida ühe huulepalsami. Ingloti ainus pood Lätis paikneb Riga Plaza ostukeskuses, koduleht asub SIIN


Teen lühidalt juttu ka neljast ostukeskusest, mida külastasin:

    Alfa Centrs
LINK
See ostukeskus jääb Eestist tulles mõnusasti tee peale, kesklinna on veel autoga umbes 15 minuti tee. Kui te olete tulnud üheks päevaks ja Alfasse sisse põikate, siis edasised plaanid võite unustada, meie jõudsime Riiga kella kahe paiku ja Alfast väljudes oli jaksu just nii palju, et uduse peaga hotell üles otsida ja voodisse vajuda. :) Mulle meeldis Alfa neljast külastatud keskusest kõige rohkem. Kuigi ta ei olnud ei kõige suurem ega ka kõige ilusam, oli seal kuidagi mõnus ja poed olid kõige rohkem korras. Mõned kauplused, mida külastasin: Bershka, Cubus, Douglas, Drogas, H&M, Lush, Pull&Bear, Tiger, Zara. 

Riga Plaza
LINK
See keskus jäi hästi meelde oma sini-must-valge välisfassaadiga. Kesklinnast saab autoga kohale umbes 10 minutiga. Kuus erinevat bussi-trammi viivad ka kohale. Poed, mis mind huvitasid: Zara, Bershka, Cubus, Pull&Bear, Stradivarius, Inglot, Douglas, Alan Deco. Kõige kauem aega viitsin Cubuses, mis oli mõnusalt suur. 


Galerija Centrs
LINK
Selles keskuseses eriti ringi vaadata ei jõudnud, sest sulgemiseni jäi ainult tund, läksimegi sinna tegelikult ainult süüa ostma, aga jalad iseenesest kõndisid mõnesse riidepoodi. :) Ütlemata kena keskus jällegi, aga poed olid natuke rohkem segamini, kuid seda vabandab suur rahvamass, kes kesklinna keskustes tuulamas käib. Eriti kole oli H&M, mitte ainult segamini vaid ka paigutus ja väljapanek jätsid soovida. Mul on hea meel, et ma esmalt  H&M-i Alfas külastasin, sest selles poes ei kutsunud mind ükski asi end proovima. Peale H&M-i on selles keskuses Cubus, Bik-Bok, Douglas ja Lush. Sinna keskusesse tahaks kindlasti tagasi minna, sest Bik-Boki ma ei jõudnudki. 

               Galleria Riga
LINK
See oli kõige kaunim keskus, mida külastasime. Pilku püüdis lahe roosa purskkaev, kogu keskuses läikis kuld ja põrandad olid mõnusalt parketist. Ainus häda oli, et ka kauplused olid ülieksklusiivsed ja enamasti kõrge hinnaklassiga, nii et põikasin sisse ainult Tigerisse. Ega ma kolmandal päeval enam eriti poode ka näha ei tahtnud ja tegelikult tulime sellesse keskusesse ainult katusekohviku pärast, mis oli küll kahjuks suletud.
Keskusest väljudes ja veidi vasakule jalutades sattusime armsasse Lushi poodi, kus kahjuks pildistada ei tohtinud.

 Hinnad on Riia ostukeskuste rõivapoodides samad, mis meil - nende poodide hinnapoliitika ja allahindlused on ju enamasti kõikjal sarnane ja hinnasildid kindlate hindadega. Kuid kuna valik oli nii lai, siis võis leida mõnusaid ja soodsaid asju, mis meie kaubandusvõrgus oleks ammu lettidelt haihtunud, eriti mis puutub kosmeetikat ja kodusisustust. Ka näiteks sellises lahedas kohakeses nagu Emils Gustavs Chocolate - imearmas poeke, kus müüakse käsitsi meisterdatud imelisi šokolaadikujukesi ja kõikvõimalikke trühvleid, komme ja šokolaaditahvleid on hinnad vägagi sõbralikud. Soetasin sealt paar päris pirakat tahvlit, mis olid pikitud suurte kuivatatud maasikatega ja nägid imekenad välja, lisaks kaunilt pakitud - tüki hind kõigest 3€ kanti. Sinna poodi tasub niisamagi ilusaid šokofiguure ja kauneid magusatahvleid kaema minna. Poekesi on mitmes ostukeskuses ja kesklinnas Rahvusooperi lähedal asub lausa kohvik, kuhu ma järgmisel Riia reisil kindlasti plaanin sattuda.
Tore oli kõikjal näha Eesti kaubamärke - Monton, Mosaic, Baltman ja Ivo Nikkolo hakkasid mitmes keskuses silma. Toidupoodides olid esindatud nii Eesti jogurtid, piimad, vorstid kui muu kraam. Tükk tegu oli, et selle kõige vahelt Läti toodangut üles leida, sest seda me just proovida tahtsime. Natuke olin pettunud, et toidupoed olid samad mis meil, silma hakkas vaid kolme sorti  kauplusi - Rimi, Maxima ja Prisma. Mõned tooted olid õnneks siiski uudsed, näiteks meeldisid mulle väga Happy People alkoholivabad  mahlakokteilid  Cosmopolitan ja Pina Colada, siinsetes Rimides ei ole ma neid näinud. Oleks teadnud, et need nii head on, oleks hulgi ostnud. On neid keegi kodumaal müügil kohanud?

Mõned soovitused:
Tee enne reisi nimekiri ostukeskustest, mida kavatsed külastada - otsi välja nende kodulehed ja tšekka, milliseid kauplusi need endas sisaldavad ehk ei tasugi kohale kimada.
Paljudes keskustes poed kattuvad, kuid enamasti on kaubavalik neis üpriski erinev ja kui ühes poes sobivat suurust ei leidu võib teises see just sind oodata.
Riia ei ole IT vallas nii arenenud kui Eestis oleme harjunud. WiFi on küll enamustes keskustes saadaval kuid väga nõrk ja katkendlik. Selle peale ei saa loota, kui soovid sealt näiteks keskuse plaani uurida. Seega pane juba kodus poed kirja, kus soovid kindlasti käia. Mõnes keskuses on olemas ka paberplaanid, mille järgi on väga mugav orienteeruda. Ilma plaanita on nendes suurtes hallides mõttetu tiirelda.
Kui aega on ühe ostukeskuse jagu - valiksin neist neljast ALFA! 


Millised on teie lemmik shoppamis kohad Riias?
Mida Riias käies alati kaasa toote?


Tahtsin küll siia postitusse ka oma ostud üles rivistada, aga kahjuks olen sellel nädalal ilma fotoaparaadita ja saan need üles pildistada alles esmaspäeval. Nii kaua aga ei tahaks blogi unaruses hoida, seega postitan selle jutu nii nagu ta on, koos ostudega olekski ehk liiga pikk lugemine. 

Tänaseks siis ongi kõik, olge armsad!

20 comments:

  1. Watsonsi poode mäletad? Kuulus ka drogasele.

    Aga nüüd tuli endal ka hull isu Riia minna, eks septembris-oktoobris ehk suudan end sinna vedada ka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, mäletan, need olid erilised saastapoed ju. :))

      Delete
    2. Juukseklambreid ja igast nänni sai sealt odavalt, noh, eriti mulle, kel siis veel rahaga priisata polnud. Vahest oli häid allahindlusi L'Oreali, Maybelline jm toodetele ka. Ahjaa, igast vatipatju, juuksevärve jne oli sealt ka vahest ikka odavam osta :D

      Delete
    3. Ohoo, siis oli ju väga hea valik, meil Ida-Virumaal oli valikus ainult riidekraam. :)

      Delete
    4. Tartu Watsonsist ostetud asju on mul siiani kasutuses, nt. kosmeetikakott, juukseklamber ja pimsskivi. Väga hästi mind teeninud :)

      Üsna kirjumirju valik oli seal tõesti.

      Delete
  2. Mina olen neid kokteile näinud rimis küll. Ise ostsin Tallinna ühest rimist. Aga mulle näiteks ei maitsenud kumbki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, siis pean einevates Rimides ringi vaatama ehk on Tartuski.

      Delete
    2. Jaa, ma nägin lõunaka Rimis. Peatusin lausa riiuli ees ja jäin vaatama, mis huvitav mix.

      Delete
    3. Uskumatu, just eile tuulasin seal ja ei leidnud. :))

      Delete
    4. olen Rebase Rimis ka näinud, peaks ka proovima ;)

      Delete
  3. Jälle üks ütlemata põnev postitus! Peab ka Riiga minema :)

    ReplyDelete
  4. Ingloti pilti nähes tuli kohe soe tunne peale. Ma just täna mõtlesin, et millalgi tahaks kindlasti uuesti minna. Paletis on ju veel 3 vaba auku (: Kindlasti mine ükskord tagasi ja tõesti, tee enne selgeks MIDA Sa tahad. Minul oli selge, et veidi soojemat tooni matt pruun ning kuna teine värv oli küsimärgi all, läks mul poes ka ikka väga kaua aega. Õnneks sai valitud värv, millesarnast mul pole ja no ma ei oleks saanud rohelist ostmata jätta - lemmikvärv siiski (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. See roheline on Sul tõesti eriti super. :)

      Delete
  5. Sa ei kujuta ette, millise Riia isu su postitused minus tekitanud on... Käisin oktoobris Riias, aga see reis läks natuke nihu ja seetõttu tunnen kuidagi eriti, et pean tagasi minema. :D Aitäh, et sa nii põhjalik oled, armas Pille-Riin, sinu postitustest saab alati täieliku rahulduse, ei jää mingeid küsimärke. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, armas Anna! :) Ma nii väga tahtsin, et need postitused kasvõi ühe inimese sinna imelisse linna meelitaksid. :) Pead kindlasti Riiale uue võimaluse andma ja ma ei jõua Su postitust sellest ära oodata. :)

      Delete
  6. Kadedaks ajas kohe see postitus, Tartus olles võib sellistest poodidest ainult unistada.. :D
    Alfa on mu enda suur lemmik ka, kõik head poed ühes koos olemas. Järgmine kord, kui sinna satun, külastan kindlasti ka Douglast. Polnudki varem sellisest poest kuulnud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kindla peale külasta Johanna, väga mõnus poeke. :)

      Delete
  7. Tänu sellele postitusele olengi nüüd Riias shoppamas ja käisin ka Livu Akvapargis! :) Täna käisin Spices ja homme lähen Alfasse.

    ReplyDelete

ShareThis