arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

20/07/2015

Maitseme // Tere uudistooted #1



Päris pikalt on siin vaikus olnud... Kõiges on süüdi kolimiskastid ja kohutav hulk nodi, mis neisse vaja toppida. Enamus ajast läheb muidugi vaagimisele, et mida võtta, mida jätta. Igatahes, tegin väikse pausi, et rääkida teile TERE  uuematest laktoosivabadest piimatoodetest, mis mulle nende poolt lahkesti proovimiseks saadeti, enne, kui mul meelst läheb, kuidas miski maitses. Minul endal laktoositalumatust ei ole... vist. Vahel küll kõht veidi valutab, kui ma suurel hulgal piima korraga sisse söön/joon, näiteks valan tatrapudrule või purustatud maasikatele, aga üldiselt ma piima niisama ei tarbi ja muid sümptomeid ei ole ka täheldanud. Eelistan pigem hapendatud piimatooteid - jogurtit, kohupiima, kodujuutu, keefiri, mis sisaldavad vähem laktoosi. Tore, et piimatootjad on hakanud mõtlema ka nendele, kes laktoosi üldse ei talu ja on pidanud piimatoodetest loobuma. See kindlasti hea mõte ei ole, sest piimatooted on teadupärast väga head kaltsiumiallikad, no ja loomulikult imemaitsvad. Tere laktoosivabad tooted tunneb poes ära eesliite LA järgi toote nime ees. Väga toredasti välja mõeldud ja lihtne riiulilt leida. 

LaMore koore-kohupiimakreemid
Õuna-kaneeli / Punase apelsini / Metsamarja
LINK / LINK / LINK
............................................................................

Need kohupiimakreemid on nii pirakates topsides, et isegi minusugune suur maiasmokk ja muidu suure söömaga naisterahvas neid korraga ära süüa ei jaksanud. Ühte kreemi jagub vähemalt kahele või siis tuleb mitu korda maiustamas käia. 
Mulle meeldib, et kreemid on hästi pehmed ja üsna paksud. Ikka nii, et lusikas jääb püsti sisse seisma. Maitselt on need mahedad, suhkruga ei ole liialdatud. Kõikidele LaMore kreemidele on ka lisatud D-vitamiini, mille vaeguse käes pidime me eestlased ju kõik vaevlema. No mis seal imestada, kui isegi suvel näeb päikest vaid läbi paksu pilvevaiba. 
Õuna-kaneeli kreem meeldib kindlasti neile, kellele maitseb pigem hapukas kui lääge magustoit. Minu jaoks on õunad, mis kreemi sisse pandud ehk isegi liiga hapud või on see sidrunimahl? Kaob justkui ära see "vanaema õunakoogi" maitse, mis õuna-kaneeli lisandi puhul mind just ostma meelitabki. Aga väga hästi passiks see hapukas kreem kokku mõne magusa kisselliga. 
Punase apelsini kreem on küll ka sidrunise maitsega, kuid meeldivalt mahe ja piisavalt magus. Maitse on üsna tugev ja omapärane.
Kolmest minu lemmik. 
Metsamarja kohupiimakreem on hästi tugeva mustika maitsega. Maasikat,vaarikat ja põldmurakat, mida samuti lisatud, minu maitsmismeel ei tuvasta. Mustikafännile kindlasti meeldib. Mina olen üks neist.  Ja pakendid on ka väga toredad välja kukkunud.


LaFresca  toorjuustud
Piprasegu / Soolakurgi-tilli
LINK / LINK
.............................................................................................

LaFresca toorjuustud koosnevad peamiselt kohupiimast ja on seetõttu hästi kerged ja rasvavaesed.
Need on mõnusalt õhulised ja hästi lihtsalt võileivale määritavad. 
 Pipraseguga toorjuust oli tuntava musta pipra maitsega. Minu jaoks veidike liiga vürtsikas, aga mu elukaasalsele, kes fännab kõike, mis suu õhetama paneb, meeldis see väga. Olen kindel, et ta toob lähiajal mõne karbi poest lisaks. Ma ei ole küll veel jõudnud proovida, aga mul on tunne, et eriti maitsev on see toorjuust röstsaial, lisaks mõnusalt paksud tomativiilud, mis seda piprasust veidi mahendavad. 
Hapukurgi-tilli toorjuust oli hoopiski mahedama maitsega. Mulle meeldib, et kurgitükid olid mõnusalt pirakad. Maitse oli sellel meeldivalt mahe, mitte liiga hapu. Erilist üllatust juust küll ei pakkunud, sest sellise lisandiga määrdejuuste on küll vist kõigi piimatootjate valikus. Aga ju siis on eestlased nii suured hapukurgi fännid, et ühele kurgimaitselisele juustule on veel turul ruumi.   

LaCrema rammusad koorejogurtid
Maasika / Põldmarja / Mandariini-mee
LINK / LINK / LINK
...............................................................

LaCrema väikesed jogurtid olid kogu valikust minu lemmikud. Need on tõesti äärmiselt kreemised ja mõnusalt paksud. Kui ma topsilt ei oleks lugenud, oleksin arvanud, et tegu on hästi vahtu löödud kohupiimakreemidega. Kõige enam meeldis mulle, et jogurt ise oli maitsestamata ja lisand oli peidetud topsi põhja, kust sai seda lusikaga juurde õngitseda. Minu meelest pakub selline kihiline magustoit palju mõnusama maitseelamuse kui ühtlaselt kokkusegatud mass.
Kõik kolm olid hästi hea maitsega, kindlat lemmikut ei oskagi välja tuua, ostaksin neid kõiki vaheldumisi. Mandariini-mee jogurt meenutab maitselt küll pigem virsikut, aga kui mandariini hapusus meega maha võtta, siis nii see vist maitsebki.  
Ja jumal tänatud, et need topsid nii tillukesed on, sest jogurtid on tõesti rammusad, koosnevad need ju peaasjalikult rõõsk koorest, aga no vahest võib seda pattu teha, sest maitse on neil tõesti imehea.   

Laktoosivaba hapukoor
...........................................

Mõnusalt paks hapukoor, mis sobib väga hästi näiteks küpsisekoogi meisterdamiseks, see ei voola küpsiste vahelt välja. Maitse on minu meelest veidi mahedam, kui tavalisel hapukoorel, see ei ole nii hapu. Kõik on tip-top, puudust tundsin vaid plastkaanest, sest korraga ma tavaliselt nii suurt topsi ära ei kuluta. Kui ma parasjagu just küpsisekooki ei tee. Aga see on küll tore, et koor on topsi pistetud, ma ei kannata neid kiledes hapukoori, mida ei oska kuidagi sulgeda, et need tervet külmkappi täis ei tilgutaks. 


LaBudino koorepudingud
Vanilje / Lehmakommi lisandiga
LINK / LINK
....................................................

Ma ei ole just suur pudingite fänn, seepärast ei oska ma neid kahte ehk ka vääriliselt hinnata.
Lehmakommi lisandiga puding oli kuidagi väga maitsetu. Pidi tugevasti maitsmismeelt pingutama, et lehmakommi mekk kätte saada. Natuke justkui vesine oli see värk. Tavaliselt olen selle poolt, et suhkrut oleks nii vähe, kui võimalik, kuid siin on seda lausa võimatult vähe. Lõpupoole läks lausa peaaegu meelest, et sõin magustoitu.
Vaniljemaitseline puding meeldis mulle palju rohkem. Täitsa mõnus ja maheda maitsega, suhkruga ei ole liialdatud, aga magustoidu mõõdu annab välja küll. Ka on see paksem ja lisaks toredate vanilje täppidega. 


Valge glasuuriga karamelli kohuke
.........................................................

Kohukesi ma ise eriti tihti ei kipu ostma, need on lihtsalt nii hullumeelselt magusad. Need valge glasuuriga kohukesed on kindlasti ühed magusamad, mida olen eales proovinud. Glasuur ise, pluss karamellitriip, mis kohukese keskel, annavad sellise magusalaksu, et terveks päevaks on igasugune suhkruisu kadunud. Võta nüüd kinni, kas see on hea või halb. 
Mulle tundub, et karamell on siin küll liiast, pigem passiks seda hullu magusust tasakaalustama näiteks hapukas jõhvikamoos. Ma jään ikkagi truuks šokolaadiglasuuriga vaniljemaitselistele kohukestele. Klassika.

LaCrema mustika koorejogurt
..................................................

Täitsa mõnus mahe jogurt, kus mustika maitse kõrval lööb välja justkui veel vanilje mekk või on see hoopis leedrimarja kontsentraat? Tore, et jogurt pole liiga magus ja paksust on ka parasjagu. Veidike võiks mustika tükke rohkem olla, nendega on küll koonerdatud. Laktoositalumatuse ja suure mustikajogurti isu korral ostaksin küll. 

Kas olete pidanud laktoositalumatuse tõttu mõnest oma lemmiktootest loobuma?
Kas olete neid Tere tooteid proovinud?

Tänaseks kõik, olge armsad!



photo:source

9 comments:

  1. Mulle just need kohukesed nii-nii väga meeldivad. Magusad on küll jah ja üle 1-2 korraga ära ei suuda süüa, aga maitselt head. Kohupiimakreemid mulle just ei meeldinud. Greibi omal maitse on päris hea, aga just see konsistents hakkas vastu (kuidagi limane oli minu topsi sisu). Lehmakommi pudingit ostsin suure hurraaga, aga peetusin tugevalt ja rohkem nende pudingeid proovinud ei olegi.
    Pakendid on neil jah kõik toredad värvilised :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soovitan laktoosiga vanilje- või karamellipudingit proovida. :)

      Delete
  2. Minul on selline kergem laktoositalumatus ehk saan väikestes kogustes mõningaid piimatooteid tarbida (nt juustuleiba, kohukesi või piimašokolaadi saan süüa, aga mitte palju), kuid igaks juhuks valin siiski laktoosivabu tooteid. Söömata jäävad koogid-tordid, kus on vahukoor, paljud jogurtid (lihtsalt ei julge laktoosiga variante väga süüa) ja jäätised. Jah, on sorbette, mahlapulki ja ka Tofuline'i jäätiseid, aga neist tüdineb... Kes tahab mahlapulka lutsutada, kui pere sööb kõrval šokolaaditükkidega koorejäätist? Tahaks ka maitsta igasuguseid "Eriti Rammusate" sorte, Vana Tallinna jäätist jne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui väga hull isu peale tuleb, siis on vist mingid kapslid ka, mis tuleb enne piimatoodete söömist sisse võtta, aga no ravimid pole muidugi miski, mida kergekäeliselt suhu pista. :(

      Delete
  3. Olen Tere tooteid korduvalt proovinud, kõik korrad on halvasti lõppenud. Nimelt ei ole nende tooted laktoosivabad, vaid vähendatud laktoosisisaldusega. Kui on tegemist tarbijaga kellel on täielik talumatus ja kes on läinud ilusa "laktoosivaba" sildi õnge, on valeinfo jagamine Tere enda poolt peaaegu et kuritegelik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kas oled neid viimasel ajal proovinud? Ma nagu mäletan, et aasta-kaks tagasi olid neil vähendatud laktoosisisaldusega tooted valikus. Kuidagi ei tahaks uskuda, et vale infoga tooted müügil, tarbijad ja tarbijakaitse oleks kõva kisa tõstnud. :)

      Delete
  4. Vot, vot, ei teadnudki, et LA seal seda tähendab.
    Uut postitust ootasin ka juba tükk aega, käisin ikka aegajalt piilumas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varsti pakin end Tallinnas lahti, siis saab jälle blogiga järje peale. :)

      Delete
  5. Minul ka tugev laktoositalumatus,aga pean tunnistama,et siiski söön palju piimatooteid.Kannatan lihtsalt peale jäätist tunnikese ära ja elu läheb edasi.
    Need kohukesed on ainsad,mida ma söön.Lihtsalt parimad minu arvates.Samamoodi olen kiindunud lehmakommipudingusse-Tavalised mulle ei maitse.

    ReplyDelete

ShareThis