arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

05/11/2015

Maitseme // Valio Atleet juustud & Leiburi klassika + kingiloos! / lõppenud!



Ma olen üsna suur juustusõber. Võileivakattena on esikohal avokaado+tomat, aga juust on kohe teisena tihedalt  kannul. Muidugi olin siis eriti rõõmus, kui Valio poolt mulle ukse taha kotiga Atleet juuste toodi, lisaks leiba-saia-sepikut Leiburilt. Et mitte kõiki sadat võikut ise nahka panna, kutsusin degusteerimisele oma armsad onutütred Maarja ja Mirjami ning nende laheda issi Lempsi! :) 
Valio ja Leibur kutsuvad sel sügisel kõiki üles alustama oma hommikuid traditsiooniliste võileibadega. Atleet juustude, Tallinna peenleiva, Kirde saia ja Koduse sepiku pakenditelt leiab oktoobris-novembris neoonse kleebise üleskutsega proovida neid klassikuid koos. Miks mitte! Minu jaoks oli päris põnev, sest ma polnud neid Leiburi tooteid juba ammuilma proovinud, kunagi olid nad minu leivakapis aga igapäevased elanikud. Ja ma olen ka üsna kindel, et kolme erinevat Atleet juustu ei ole ma  enne maitsenud.
 Proovisime juuste niisama paljalt, tegime pisikesi tikuvõikusid küll saia, sepiku ja leivaga, aga tegelikult sai üsna kiirelt selgeks, et üks juust on teistest üle ja pane talle alla, mis sa tahad, maitseb ta ikkagi kõige parem ja juust, mis kõige vähem kiidusõnu teenis, jäi nii saia, leiva kui sepiku peal ikkagi nukralt viimaseks. 
Kas teatsite, et Atleet juustu retsept on püsinud muutumatuna selle loomisest alates ehk peaaegu 30 aastat?!  Kui inimestele maitseb, siis milleks hakata vusserdama, onju. Nii kaua, kui ma mäletan, on meil koju alati Atleet juustu ostetud. Olin kaheksane, kui see juust poelettidele jõudis, võin vist öelda, et olen Atleeti söönud kogu oma teadliku elu. Ma ise valin samuti vanast harjumusest tihti poest juustuletist just Atleedi, kuigi mulle maitsevad viimasel ajal tugenvama mekiga juustud rohkem.
Atleet "Originaal" on jah, hästi maheda maitsega. Klassikaline, pehme, lõigates ei murene, temast saab juustuvaagnale või tikkude otsa ilusad kuubikud. Atleet juust on iseloomulikult pitsilise struktuuriga. Viilutataud juustu puhul on seepärast teda natuke raske karbist tervelt kätte saada. Veidi toatemperatuuril seistes muutub juust pehmemaks ja ei lähe enam kergesti katki. 
 Testijate arvates jäi maitset veidi väheks, eriti onu Lembitu meelest, aga no meestele maitsevadki vist kreftisemad asjad. See juust sobib imehästi soojade võileibade valmistamisek või muude toitude sisse, kus juust sulama peab, siis muutub ta nii mõnusalt pehmeks ja maitse tuleb rohkem esile. Mul hakkas suu täitsa vett jooksma praegu.  
Mul oli niiii naljakas saia süüa. Ma ei mäletagi, millal seda viimati tegin. Ise ma valget saia enam ammu ei osta, aga no hea oli... Olin juba unustanud, kui pehme võib see olla. :) Kirde sai oli meie peres kunagi kindel valik. See lihtsalt oli alati poes kõige pehmem. Sai, paksult võid,  palju juustu ja kohv, parim hommikusöök ever! Ja lõunaooteks moosisai... oli alles elu!!!
Kõike pikema ninaga jäi esialgu pika ninaga. :)
Auhinnatud Kodune sepik maitses testijatele kolmest Leiburi tootest kõige paremini. Ma olen samuti suur sepiku sõber ja juustuga sobib ta minu meelest eriti hästi kokku. Kodust sepikut ei ole ma miskipärast enam ammu ostnud, ikka vaatan alati suuremate röstsepikute poole, kuhu mahub rohkem head kraami peale. Aga juustuviilu jaoks on need väikesed sepikud täitsa parajad. 
Vot sellel juustul läks kehvasti või noh, kehvemini kui teistel. Atleet "Light" on rasvavaene ja seda on tunda. Saan aru inimestest, kes ühel või teisel põhjusel tahavad/peavad light tooteid tarbima, kuid mulle ega ka teistele testijatele see kuivavõitu ja vähese maitsega juust suurt muljet ei avaldanud. Küll muutus ta aga isuäratavamaks sulanuna soojadel võileibadel. Just nimelt leibadel. Minu meelest sobib sulajuust just leivale ja eriti head juustuleivad tulevad pliidil (malm)pannil väikesel kuumusel kaane all hubistades, no lihtsalt super, peal pehme sulajuust ja alt krõbe... 
Vot just Tallinna peenleivaga saab eriti head pannikad. Niisama "toorena" see leib mulle enam nii väga ei maitsegi, armastan rohkem teralisi ja selliseid karedamaid leibu, aga panni peal muutub ta kuidagi eriti ahvatlevaks, imades või ja juustu endasse. 

Dexterit kisub vägisi juustu poole. Kui ta tilluke oli, õpetasin talle trikke just nimelt juustuga, seepärast on juust talle eriti armas. :)  
Meie kõikide lemmik oli juust Atleet "Kuldne"! Ma ausaltöeldes ei ole poes üldse tähele pannud, et Atleet juuste on mitmeid erinevaid ja olen haaranud lihtsalt mingi esimese ettejuhtuva paki. Olen nüüd jälle veidi targem ja koju hakkan tooma just seda sinise triibuga juustu. See on teistest pehmem ja isegi otse külmikust saiale pannes justkui natuke sulanud. "Süüdi" on selles arvatavasti veidi suurem rasvasisaldus, kuigi rasva on temas vaid kolm grammi rohkem kui originaal Atleedis. Maitse on samuti tugevam ja rikkalikum, aga mitte liiga vänge, selline parajalt mahe. 
Muideks, kui te veel tähele ei ole pannud, on Valio juustudel (veel mitte kõikidel) nüüd pakenditel ka juustuskaala, mis näitab, kas tegu on maheda või tugeva maitsega  juustuga.
Kuldse juustu skaala näitab number kahte, Originaal ja Light on kõige mahedamad ehk siis number ühed. Meile passis veidi tugevam maitse rohkem. Eriti mõnus oli Kuldne juust koos pehme sepikuga. See juustupakk sai külmikust ka kõige kiiremini otsa, kuigi oli kõige suurem, lausa viiesaja grammine!  
Dexter ka ilma ei jäänud, tegi oma kohustuslikud trikid ära ja need ka, mida ei palutud, et noh, kui ma hästi palju keerutan ja hüppan, äkki siis saan topelt juustu. Temal vist küll vahet ei olnud, oli see Originaal, Light või Kuldne - andke aga! :)

No nii, kes nüüd tahab ka oma kodus Atleet juustude ja Leiburi saiade-leibadega degustatsiooni korraldada, siis teie vahel loosin välja korvitäie samu tooteid, millest just juttu tegin. 

Kui soovid loosis osaleda:
..........................................


 Klikka MEELDIB blogi Facebooki lehele SIIN.
 Kui soovid lisahäält, jaga kingiloosi pilti Facebookis. Pildi alla võid tag´ida mõnda juustusõbrast sõpra. Pilt asub SIIN.
 Kirjuta siia postituse alla oma nimi ja emaili aadress. Loeksin ka hea meelega, millised on teie kõige lemmikumad võileiva/saia katted. Püüan tühja kõhuga kommentaare mitte lugeda. :)

Võitja teen teatavaks 13. novembril blogi Facebooki lehel. 

Tervitused Mirjamile, Maarjale ja Lembitule! Ja sorry, Lemps, et sa üleni pildile ei jäänud, ma tean, et sa ootasid seda väga. :)) 
Tänaseks kõik, loodan, et meeldis!

51 comments:

  1. Andra Kund
    somethingbad18@hotmail.com
    Mulle meeldib saia peale panna juustu ,meeldib Atleet juust , vorsti , Moskva vorst siis tomatit,kurki,pasteeti,punast sibulat.

    ReplyDelete
  2. Juustu vorsti tomati võileib ja vahel isegi panen ahju küpsema oleneb kuidas paraajagu tuju on

    ReplyDelete
  3. Anita H
    anita14114@gmail.com
    Minu lemmik võileib on ikka avokaado, sidrunipipar ja kõrvale tomativiil :) Saia ma tegelikult väga enam ei armasta, kuid pehme sepik on küll üle kõige! Ja minu viimaseaja lemmik on tatraleib.

    ReplyDelete
  4. Tiia Ovtsinnikov
    tiia069@gmail.com
    Lemmik on võisai lõhefileega, peale tilli ja sidrunit.

    ReplyDelete
  5. Sandre Saretok
    Sandre321052@hot.ee
    Ja lemmik võileib on: leib, sulalatud juust ehk merevaik, tavaline juust, avokaado viilud ja peale raputan sidrunipipart :)

    ReplyDelete
  6. Epp Rusi
    epp.rusi@gmail.com
    Eriti meeldivad ahjusaiad. Sinna peale sulajuustu, sinki-vorsti, tomatit, natuke pitsa maitseainet ja peale juustuviil. Niisama on lemmikuteks pasteedi või soolaforelliga võileivad.

    ReplyDelete
  7. Gitta Künnis
    gittakynnis@gmail.com
    Mina söön saia röstitult, millel peal merevaik ja juust. Lihte ja väga hea :)

    ReplyDelete
  8. Ester Ledis
    ester.ledis@mail.ee
    Parimad võileivakatted on pasteet, erinevate maitsetega toorjuustud, kala ja siis loomulikult Atleet juustud :) Tomat ja kurk samuti ning munavõi!!

    ReplyDelete
  9. Piia Pohlak
    piiapohlak@gmail.com
    Lemmikuid on palju, alla tavaliselt sepik, saib, kaerasai vms ning peale juust tomatiga, sinki, muna. Või asemel kasutan sulajuustu, meeldib rohkem :) Magusaid võileibu söön ka, kindel klassika on nt sepikule maapähklivõi + banaan!

    ReplyDelete
  10. Siiri T
    siiriterasmaa@gmail.com

    Lemmik saiakate on juustu- küüslaugusalat (küüslauk, riivitud juust, majonees, paprikapulber) ja väga meeldib võisai forellimarja, punase sibula, musta pipraga. Lemmik leivakate on kalasalat (skumbria või sardinella omas mahlas konserv, sibul, muna, majonees, hapukoor, piprasegu). Ahjus tehtud soojad võileivad ja saiad, kus peal tomativiil, juust ja basiilikulehed, on ka väga nämmad.

    ReplyDelete
  11. Signe Sillamägi
    signe72@gmail.com
    Mina armastan Atleet juustu panna Tallina peenleiva peale ja sinna salatilehte tomatit,kurki ja moskva suitsuvorsti :)

    ReplyDelete
  12. Sigrid Kägovere
    siky18@hot.ee

    Sink ja juust on ikka põhilised katted ja värske kurk ka.

    ReplyDelete
  13. Marje Kuuskmäe
    marjeke35@hot.ee
    Meeldib väga kuum juustusai ahjus tehtud.

    ReplyDelete
  14. Viivian Niido
    viivian100@hot.ee

    Minu kõige lemmikumateks võileiva kateteks on juust, vorst, tomat, kurk, hapukurk, paprika ja kindlasti suitsujuust. :)

    ReplyDelete
  15. Katre Kull
    katrekull1@gmail.com

    Mina väga suur võileiva söödik ei ole, kuid minu vaieldamatu lemmik on avokaado- viilud, kuubikud, püree, kõikides "olekutes" meeldib :)

    ReplyDelete
  16. Hilse-Hell Jõesaar
    hellutsauu@gmail.com
    Minu põhilised võileiva materjalid on sulatusjuust, suitsuvorst, juust, kurk, tomat.

    ReplyDelete
  17. Triin Saarniit
    Triinuke_001@hotmail.com

    Meile maitseb merevaik saial koos tomatiga :) muidugi meeldib ka kasutada salati lehte võileival, ehtsat head suitsusinki ja hapukutki,njämma :)
    pasteedid on ka head :)
    Ja noo juust ei puudu ka kunagi kapist,seda peab lausa igapäev ostma, sest mu väike poja kes on alles 4 aastane :D on naq mingisugune masin,kes võiks toituda aind juustust :D
    Super loos,hoiame pöidlad :)
    Päikest!

    ReplyDelete
  18. Kristina Kasjanenko
    kkrisssuu@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Helen Sulakatko
    edurhelen@gmail.com
    Minu lemmikuks on ka juustuvõilevad ja eriti armastan ma neid tomatiga süüa. Peale raputan pisut soola ja pipart ning mitte ükski toit ei saa sellele vastu. Ma mäletan teismelisena möödus mul üks suvi nii, et ma peaaegu muud kui Kirde saia võiga ei söönudki. Eks see mõjus ka kaalunumbrile +8 kilona ja ausalt enam kunagi nii ei tee. :)

    ReplyDelete
  20. Arina Avdejeva
    avdejeva15@gmail.com

    Minu lemmik on kirdesai koos juustuga ja tomatitega))))

    ReplyDelete
  21. Veronica Trotski
    veronica.trotski.001@mail.ee
    Minu lemmikud on juustusaiad, lemmikjuust on suitsujuust! :)
    Jagasin Facebookis ka! ;)

    ReplyDelete
  22. Merilin V
    merilinmerilin@hotmail.com
    Minu lemmik võiku on singi juustuga, tomat kurk, röstsai ja merevaik

    ReplyDelete
  23. erle.viltre@gmail.com

    Näkileib või jussi seemneleib, kanasink, juustu, tomatit, hakitud roheline till&sibul, sidrunipipart, soola -
    Lähen nüüd võileiba tegema, :-D :-D :-D

    ReplyDelete
  24. Liane Mäesalu
    liane.jyrgenson@gmail.com
    Minu lemmik läbi aastate on hollandi leibjuust. See on kuidagi nii kindle ja turvaline valik, et pettumust pole karta, sest tihti juhtub nii, et paljudel toodetel on kõikuv kvaliteet. Ehk siis erinevad tootjad võivad sama nimega juustu teha, aga maitse on erinev. Hollandi leibjuustuga pole ma seda täheldanud. Kui rääkida n.ö gurmeejuustudest, siis hetke vaieldamatu lemmik on juust lambaläätsedega, no ja lisaks erinevad kitse. ja lambapiimajuustud. Juust on minu jaoks nr 1 toiduaine!

    ReplyDelete
  25. SIGRIT VAHUR sigrit74@hot.ee Lemmik võileib on teraleib,või,salatileht,sink ja värskekurk

    ReplyDelete
  26. indrek1967@hot.ee Indrek Vahur

    ReplyDelete
  27. Pille Teller
    pilleteller@hotmail.com

    Juust on minu hommikusöögi kohustuslik osa iga päev - kas sepiku peale või mitmeviljakukli või siis soojade võileibade vahele.
    Veel on lemmikud juustused hõrgutised singi-juustumuffinid ja -kringel. Mmmmmm! ;)

    ReplyDelete
  28. Andres Lemming
    andres.lemming.001@mail.ee
    juust, sulatatud juust, kurk, tomat

    ReplyDelete
  29. Elise Leht
    elise.leht@gmail.com

    Minu viimase aja lemmik on mitmevilja pehmik ning minu võikudelt leiab pea alati Merevaigu sulajuustu.

    ReplyDelete
  30. Tiia Urb
    tamberg9@windowslive.com
    Minu lemmikuks on ikka juustutooted.nii sulatatud kui ka tavaline.Tavaliselt söön ikka saiaga juustu,aga kui sai otsa saab,siis ka leivaga.Ja sinna juurde igasuguste lisanditega.Samuti söön ka kuumalt.

    ReplyDelete
  31. Anne-Mari
    Annemari.kaar@gmail.com
    Mu lemmik on pasteet tomatiga.. Või avokaado. Või juust ja kurk :)

    ReplyDelete
  32. Lemmikud on mozzarella ja küpsetatud juustud, kuna ei ole nii magusad. Juustu lisan igale poole kuhu annab - omletile, küpsetistele, võileibadele, salatile. Eriti head on grilljuustud

    ReplyDelete
  33. Agnes Vuntus
    agnes.vuntus@mail.ee
    Lemmikuim saia kate on tomat ja juust.

    ReplyDelete
  34. Röstsai juustu ja pestokastmega
    Jane Pähn
    janepahn@gmail.com

    ReplyDelete
  35. Mul on viimasel ajal kindel lemmik muna-võileivad, kas keedetud või praetult, nii hea! :)
    EneliRahula@gmail.com

    Tahtsin ka seda mainida, ei tea kas asi minu internetis või äkki mõnel veel sama probleem, kuid trükkides su blogi aadressi netiribale siis ei lase ta mul siia tulla. Seega peangi igakord panema Google otsingusse nt Genefic blogi ja siis saan sealsest lingist siia tulla või töötab kui panen vana aadressi www.genefic.blogspot.com, see suunab siia. Olen proovinud nii genefic.net või www.genefic.net ja ei miskit, ükski variant minul ei tööta, täitsa imelik ja äkki on veel keegi sellise murega :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suur aitäh, Eneli, ilma www-ta ei tööta ka minul, tegelen asjaga.

      Delete
  36. Kristel Hansen
    kristelh@hotmail.com
    juust, nii leiva kui saiaga

    ReplyDelete
  37. Liisa. liisaotsak@gmail.com.

    Olen võieiva-hommikusöökidega üles kasvanud ja seega täiesti võileivausku, mistõttu on mul ka palju erinevaid lemmikuid. Näiteks:
    *koduküpsetatud leib guacamole-ga
    *sai õrnsoolatud lõhefileega
    *sai Selveri pasteediga
    *Karja Pagari kolmnurkne porgandileib naturaalse toorjuustuga
    *...

    Mis puutub juustudesse, siis olen suur fänn. Juustu on hea süüa leiva peal, saia peal, panna seda vormiroogadesse või suupistelauale, teha sooje juustusaiu jne. Kes minu kingikotti juustu (ja mida erilisem, seda parem) peidab, tabab kindlasti täpselt kümnesse!

    ReplyDelete
  38. Mari-Liis Luhtaru
    mariliis.luhtaru@mail.ee

    ReplyDelete
  39. Mina olen suur juustu sõber - eriti meeldivad mulle grillsaiad tomati ja juustuga :)
    Karin
    karinlappo@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Monika Soodla
    monikasoodla@gmail.com

    Armastan süüa sepikut merevaigu ja veiselihasingiga.

    ReplyDelete
  41. Eliko Essmann
    eliko91@hot.ee

    Eelistan hommikuti süüa kaerasepikut koos kanasingiga ja värske kurgiga :)

    ReplyDelete
  42. Meelika
    tipcuu@gmail.com
    Juust on parim ! :P

    ReplyDelete
  43. Jagatud fb-s,
    Airika Tamm
    airika.tamm@gmail.com
    Mull meeldib enim võisaia katta määrdejuustu, vorsti ja tavalise juustuga. Mikrolaineahjus soojaks ja siis peale pipra ja soolaga maitsestatud tomati viilud.

    ReplyDelete
  44. Rimma
    plishu7@gmail.com
    vaga armastan eesti toitu!!!

    ReplyDelete
  45. imbi
    imbisober@gmail.com

    Mulle meeldivad puhtad maitsed ja ostan ka just Atleedi klassikalist juustu. See on piisavalt väike ka, et jõuaks üksi ära tarbida, paljude teiste juustudega on see jama, et need on müügil hiiglama suurte kamakatena.

    ReplyDelete
  46. Aave Punnar
    aavepunnar@gmail.com

    Võis praetud kukeseened, juustu ja maitserohelist peale ja kuumalt on head.

    ReplyDelete
  47. Pehme sai ja juust on alati parim, samuti soojana :)

    Annica
    annicata@gmail.com

    ReplyDelete
  48. Kadi
    kaditambaum@hotmail.com

    Merevaik, pasteet, samamoodi klassikaline Atleedi juust :) tomat, kurk!

    ReplyDelete
  49. Kuidas su gifid on suured ja teravad? Proovisin samal lehel teha ja ei leia sobivat mõõtu, milles jääks pildid teravad. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma teen samas mõõdus nagu mul originaal fotod on.

      Delete

ShareThis