arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

25/11/2015

Softboxid ja muu blogimise atribuutika



Kuna mõned teist tundsid huvi, kust ja miks ma pildistamise jaoks lambid või softboxid (või kuidas iganes neid värke nimetatakse) soetasin, siis teen neist nüüd lähemalt juttu.  
softbox
 Ma olin juba oi, kui kaua selliste valgustite peale mõelnud ja uurinud, mida teised blogijad kasutavad, et hämaras või sootuks pimedas pildistada. Pole meil siin Eestis ju seda valgust ja kui ongi, siis ikka sel ajal, kui parajasti pildistada ei saa või pole tuju. Miks ma üldse nii kaua nende soetamisega jokutasin, on see, et ma ei saanud päris täpselt aru, millised need minu jaoks õiged on. Osadest blogidest lugesin, et sedasorti softboxid ei anna ikkagi piisavalt valgust ja hiljem on nad kahetsenud ning soetanud hoopiski tunduvalt kallima ringikujulise lambi. Kartsin, et kui need jurakad endale koju tellin ja kui neist veel tolku ka pole, siis on küll väga halvasti. Ruumi võtavad nad tõesti omajagu, toanurgast nii umbes paar meetrit on ikka nende all. Mul on ruumi isegi ülearu, aga kel elamine niigi kitsas, siis peab enne läbi mõtlema, kas viitsib peale igat kasutamist lambid kokku lapata või leiab neile mingi kavala koha kuskil kapi otsas.  
softbox ebay
 Mina olen igatahes valgustitega VÄGA rahul! Ma ei uskunud, et need annavad nii palju valgust ja täpselt õiget tooni, väga loomulik, justkui päevavalgus. Tellisin softboxid eBay´st ja maksma läks kogu see kupatus koos saatmisega vaid 63€. Püüdsin midagi taolist Eesti e-poodidest leida, aga ei hakanud silma. Sarnane softbox, ilma statiivita ehk siis ilma jalata ja ka ilma pirnita maksab Photopointis üle 100€! Mina sain kaks jalaga softboxi, kaks pirni ja koti, kuhu see kõik sisse mahutada 60€-ga!!! Kõige rohkem üllatas mind kvaliteet. Kõik on väga tibens-tobens, õmblused on ülisirged, plastikosad tugevad ja kõik töötavad laitmatult, miski ei logise ja käib kõvasti ning korralikult kinni. Ka metallist jalad (või alumiiniumist, ma hästi ei jaga seda asja) on tugevad ja hoiavad boxe ilusti püsti.  
photography lights
 Statiivi saab kruttida kuni kahe meetriseks ja lamp on ikkagi stabiilne ega võdise jala otsas. Katted, mis valgusti ees käivad on lihtsalt krõpsuga eemaldatavad ja pildil ehk tundub sisu imelik, aga softbox ikka korralikult läikiv seestpoolt. Tegelikult on kogu selle kupatuse kokku panek ja lahti võtmine imelihtne ning võtab aega paar minutit. Kõik käib imeväikseks kokku ja mahub pisikesse karpi. Tegelikult, kui vaja lambid kiirelt jalust eest saada, piisab vaid pirni ära keeramisest, "vihmavari" käib kiirelt kokku ja jalad lähevad sirgu ning saab kõik kasvõi voodi alla lükata. 
studio lights ebay
 Tahtsin veel näidata, kui jurakas on pirn! :) Kui see peaks läbi põlema, siis uus pirn maksab 8€ ringis.
blogging lights
Aga enne ja pärast pilt ka ikka. Foto on tehtud päevasel ajal akna juures, toas oli üsna valge. Pime on pilt seepärast, et ISO on keeratud 100 peale ehk siis nii nagu ma tahaksin väga pildistada, et fotod jääksid teravad, aga ei saa sest pilt jääb siis just nii pime. Ja klõps - järgmine pilt on tehtud täpselt samade seadetega lampide all. Vahe on drastiline, kas pole? Lambid on kahel pool objekti, aga tegelikult saaks hakkama ka ühega, kui see eseme peale otse suunata. Natuke ehk jääks rohkem varje, aga ei midagi hullu.
softboxes
Ma mõtlen, et näitan siis juba muud jubinad ka ära, mis pildistamistel osalevad. Üks eriti hea ost, millega väga rahul olen ja mis vajalik eriti neile, kes hämaras pildistavad või kellel käsi väriseb või kes armastavad gif-e ehk liikuvaid pilte teha, nagu mina, on statiiv. Ka see on tellitud eBay-st ja mind juba kaks aastat truult teeninud. Väga korralik, kindel ja samas kerge ning käib kiirelt kokku. Täpselt samasugust ma sealt enam ei leia, üks üsna sarnane on SIIN, koos saatmisega maksab see umbes 47€, mis on küll veidi liiga kallis, minu oma maksis veidi üle 30€. Kui hästi tuhnida, leiab kindlasti ka soodsama. Mida jälgida asuks on see, kui pikaks statiiv lahti käib (minu oma kuni 140 cm) ja kandevõime (minul kuni 3kg). Väga lühikesega pole eriti miskit peale hakata ja väikese kandevõimega on liiga kipakad ning võivad kogu kupatusega uppi lennata. Täpselt samasugune statiiv nagu minul, on müügil Amazon´is SIIN, koos postikuluga umbes 28€. Ma ei ole sealt kunagi midagi tellinud, aga igatahes näitab, et Eestisse ta selle mulle saadaks küll.   
statiiv ebay
 Statiivil on isegi kaks loodi peal, et pildid ikka sirged tuleksid. Ja muidugi on Dexter absoluutselt igat asja, mida ma pildistada tahan, üle nuusimas. Ma ei hakanud teda minema ka kupatama, sest te olete tihti kommenteerinud, et teil tema vastu piltidel midagi ole, pigem vastupidi. :)
statiiv
 Veel üks tore vidin on kaugjuhtimispult. Sellega pildistades vähendad veelgi kaamera liikumist ja pildid tulevad teravamad. Muidugi on sellega eriti mugav ka ennast pildistada, ei pea kasutama taimerit ja saab rahulikult poose võtta ilma, et aparaadi juurest peaks pildile tormama. Ma ei leia enam seda eBay linki, kust puldi soetasin, sest see juhtus juba paar aastat tagasi, aga kui panna otsingusse Remote Control Canon EOS 600D või siis enda kaamera mark, viskab neid sadades ette ja hinnad algavad 0,70€-st, kui ma ei eksi, maksis minu oma alla 2€ natuke. Photopointist leiab samasuguse või noh, originaali 25€ eest. :)
Minu kaamera, Canon 600D (479€ koos objektiiviga LINK), mis mulle nii armsaks on saanud, peab jõulude ajal juba oma kolmandat sünnipäeva. Ega ma teda veel ikkagi päris lõpuni selgeks saanud ei ole, aga ma usun, et natuke veel ja olen temast kõik välja pigistanud, mis annab. Praegu tunnen küll, et midagi keerulisemat mul vaja ei ole ja olen üsna rahul. Mulle meeldib, et tal on pööratav LCD ekraan ja nupud on ka üsna loogilised, sobib hästi algajale, nagu ma kolm aastat tagasi olin ja olen tegelikult siiamaani.
Kuluks üks põhjalik koolitus ära, aga sellel ma praegu pikemalt ei peatu. 
Objektiiv EF-S 18-55mm IS II oli kaamera kerega ostes kaasas ja sellega ma pildistasin täpselt aasta aega, kuniks jõuluvana tõi järgmise. Kasutan seda suurt kobakat haruharva, vaid siis, kui on vaja mõni suurem asi üleni pildile saada (nagu näiteks postituse esimesel pildil), sest väiksema objektiiviga peaksin ma minema kogu kupatuse kaadrisse saamiseks välisukse juurde, mis on nii umbes 10m kaugusel aga kuna seal piisavalt valgust ei ole siis peangi selle juraka välja otsima. Väga hästi on minu meelest aru saada, millised pildid siin postituses on tehtud ühe või teise kaameraga. Suurema objektiiviga on fotod täpilisemad ja udusemad. Jah, rohkem kui aparaadist, oleneb objektiivist. Ma olen väga rahul, et valisin järgmiseks 50mm f/2,5 Macro objektiivi. Sellega saab ka väga ligidalt pildistada, mis tavaliste objektiividega hästi ei õnnestu ja samas saab temaga teha ilusaid portreepilte või inimesi üleni pildistada. Objekti taha jätab ta ilusa udu ja pildid jäävad selged ning erksad. 
Tahtsin veel seda öelda, et pidin pikali kukkuma selle alloleva pildi endale arvutisse laadisin. See on tehtud iPhone´ga ja minu meelest annab silmad ette kõikidele piltidele, mis ma siin täna erinevate objektiividega teinud olen. See on küll pildistatud lampide valguses ja teised tehtud juba hämarapoolses toas, aga no ikkagi. Nii et pole vaja osta fäänsit kaamerat, kui on hea valgustus, saab ka telefoniga edukalt blogitud. :)  
canon 600d
Softboxid saab endale tellida SIIT. Pakk pannakse teele Saksamaaalt ja kohale tuleb see umbes kümne päevaga. Kuller toob paki otse ukse taha. Ega seda postkontorist ka eriti raske koju ei oleks tassida, kogu kupatus kaalub umbes 2kg ja karp pole ka eriti suur, aga ikkagi tore üllatus oli. :)
softbox set ebay
 Tänaseks kõik, loodan, et meeldis!

17 comments:

  1. Nii tore postitus kuna ma ise plaanin ka endale softbokse hakata soetama. :)

    Olen su blogi päris pikalt jälginud ja alati jääb mul sinu piltide juures häirima müra. Pildid on justkui väga teralised. Tahtsin küsida, mis iso sa kasutad? Tundub nagu kasutaksid liialt kõrget iso ning pildikvaliteet hakkab kannatama. Aga muidu on sul ilusad pildid, mulle meeldivad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasutan võimalusel ISO 100, aga kui ikka väga hämar, siis 200 või 400. :)

      Delete
  2. Nii tore, et sellest teemast pikemalt kirjutasid ja tore, et vaikselt ikka postitusi juurde tiksub, alati loen huviga :)
    Hehe ja Dexter on nii armas, olemuselt meenutab mulle oma isa koera, kes samamoodi igale poole oma nina topib :) Lähipäevil kavatsen just ühe video postitada, millest jupi isa juures filmisin, või noh, filmida püüdsin, sest ükskõik kuhu ma kaamera pöörasin või ise liikusin, koer oli kohe selja taga ja pressis täie jõuga kaadrisse. Mõtlesin, et mis ma siis ikka teda välja lõikama hakkan, las saab ka natuke tähelepanu..:P :)

    Tervitused Sulle ja paid Dexile!

    http://worldofjasminisabel.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oiii, nii lahe, ma ootan kannatmatult videot! Aitäh Sulle, armas oled! :*

      Delete
  3. Suht õige märkus, sest ainult kaamerast tehtud pilt on "sile", teised kõik teralised.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänased pildid on tehtud ISO 800 ja rohkemagagi, sest toas oli üsna pime. Vanematel piltidel ma seda teralisust nagu ei näe. Tagant on udused, aga see on taotluslik. Ma ise ehk ei saa aru, et miskit valesti. :)

      Delete
    2. Mina näen ka paljude piltide peal teralisust. Nt võrdle Lushi postitust toolipostitusega (Lushi viimane pilt ka teraline). JOIK ka teraline. Põhimõtteliselt tundub, et kõik hämarama aja pildid on teralised. Vabandust anonüümse kommentaari eest.

      Delete
    3. Jep, kui valgust pole, on terad kohal. :D Mis akna all tehtud päikeselise ilmaga, need teravamad. Loodetavasti nüüd valgustitega saab asi parem. :)

      Delete
  4. Kas pirn oli kogu komplektiga kaasas või ostsid eraldi?

    ReplyDelete
  5. Väga super ja aitäh sulle, et sellist leidu jagasid. Panin lingi järjehoidjatesse ja loodetavasti saan ka endale varsti need softboxid muretseda. ;D

    ReplyDelete
  6. Ka mina pean sind selle postituse eest tänama :) Tegin tellimuse ära ja jään oma varajast jõulukinki ootama! :D
    Kallid ja paid <3

    http://leane.ee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oiii, nii tore, loodan, et jääd rahule. :)

      Delete
  7. Niiii kasulik postitus! Kuigi rohkem kui kogu seda kaamerajuttu nautisin ma seda, et su blogis sajab lund!! (Ja muidugi seda, et Dexteri pikk nina või veel pikemad jalad ikka mõne pildi peal kelmikalt piiluvad.)

    BOWTIE DIARY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, nii tore, et meeldis! Nii postitus, lumi, kui Dexter. :*

      Delete

ShareThis