arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

09/12/2015

Kodu // Jõuluhüatsint Selverist



Eelmises postituses soovisin, et jõuluootuse ajal võiks mul aknalaual üks ilus valge hüatsint olla ja jubal samal päeval ma Selverist ühe sellise koju tõingi. Mul on nii kahju, et ma temast kohe samal päeval pilti ei teinud, sest siis paistsid sügavalt lehtede vahelt ainult väikesed pungakesed välja ja täna, paar päeva hiljem, on need kasvanud juba mitu cm pikemaks ning esimesed õied on kohe kohe lahti minemas.
Ma juba tunnen natuke seda imehead lõhna, mille poolest hüatsint nii kuulus on. 
selver
Kui teil on samuti plaan minna endale Selverisse hüantsinti valima, siis teadke, et ühe sibulaga pottidel pole peal mitte mingit kirja, et mis värvi õitega tegu on. Uurisin veidike suuremaid potte, kus mitu lille ja pilt juures ning ma loodan, et mul on õigus, kui pakun, et heleda sibula seest kasvab välja valgete õitega lill. Mina valisin just sellise ja ohkasin kergendatult, kui valged õied paistma hakkasid. Tumedamast, punakast sibulast siis võrsuvad kas roosad või lillad õied, kumb täpselt, seda vist ei oska küll keegi öelda.
Ma ei teagi, kas peaksin sibula suuremasse potti ümber istutama, sest ausaltöeldes ei ole tal selles klaaspurgis peaaegu absoluutselt mulda, see on ainult juuri täis või peab ta need paar nädalat selle vähesega vastu ning õitseb ilusti lõpuni. Kui keegi teab, siis jagage õpetussõnu, minu teadmised sibullilledest on üsna kesised. p.s. Lill maksis koos potiga 2,99€, loodan, et ka sellel nädalal see soodushind veel kehtib.
hüatsint
 Ma ei ole küll proovinud, aga tundub, et hüatsindi sibul on väga maitsev, sest kohe, kui see satub Dexteri koonu-ulatusse, on ta sellel oma keelega kallal. Pean alati jälgima, et ma lille tema aknast väljavaatamise kohast natuke kaugemale paneksin.
Mitte, et mul kahju oleks talle hüatsint-chupa-chupsi pakkuda, aga mine tea, äkki on mürgine, ma ei jaga eriti seda taimede värki.
Parem karta, kui kahetseda. :)
hyacinth
 Tänaseks kõik, loodan, et meeldis!

8 comments:

  1. Elavad lilled on lati kaunid ja teevad elamise hubasemaks! :) Uurisin ka seda, kas Hüatsint on koertele kahjulik ja tuli välja, et ongi. Info siit: https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/hyacinth

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõesti, tuba on kohe palju "elavam" selle ühe vaikese lillegagi. :) Uhh, ma loodan, et Dex sellest sibula lakkumisest depressiooni või kõhulahtisust ei saanud.

      Delete
  2. Mina avastasin värvide teadasaamiseks sellise nipi ka, et kui hüatsindid on juba umbes 10 cm pikkuseks kasvanud (või nagu sinugi taimel see leheosa - umbes selline pikkus) ja õievart veel ei ole, siis lehetipud muutuvad vastavat õievärvi. Nt lillade õitega taimel on lehetipud lillakad, heledatel (kollane, valge) heledad. See oli igatahes minu kevadine kogemus, võib-olla andsid sibulad ka vihje, aga seda ma enam ei mäleta. :D

    Minu arust on hüatsint jõulutähele palju mõnusam alternatiiv - väljasuretamine on välistatud, lill ei nõua nii palju hoolt ja lisaks toob tuppa kevadet. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Järgmisel korral uurin poes lehti ka. :) Jõulutäht on natuke riskantne ka, kui loomad-lapsed kodus, need punased lehed või noh, õied siis, on minu teada üsna mürgised ja kui need põrandale lõpuks langevad võivad need kellelgi kõhtu sattuda.

      Delete
  3. kas ta nõuab palju valgust ka? hüantsint, mitte Dexter :D
    tahaks endale ka laua peale, aga praegusel ajal ei paista mul üldse valgust tuppa, nii halva koha peal on korter :( kõik lilled olen suutnud välja suretada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kardan küll, et pimedas venib pikaks. :(

      Delete
  4. Ühe sibulaga hüatsindi värvi peaks reetma plastpott, mille sees ta on (sinistel sinine plastik ümber, roosadel roosa jne).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ümbrised on klaasist, hõbedased ja punased ning sibulad neis igat värvi. :)

      Delete

ShareThis