arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

02/12/2015

Retsept // Kahe koostisosaga küpsised, mida jõuludeks oma kutsule küpsetada


koerteküpsised
Oma advendikalendist uut šokolaadi välja urgitsedes jäi mu pilk Dexterile pidama, kes nukralt (või noh, ma kujutasin seda pigem ette) aknast välja vaatas, justkui päkapikke või muud toredat jõuluimet oodates. Olin poes näinud küll koertele mõeldud advendikalendreid ja eks igasugu muidki jõulumaiustusi on neile saadaval, aga otsustasin talle hoopiski päris oma küpsiseid küpsetada.
Kuna Dex on suur banaanisõber ja tean, et lapsepõlvekodus pakuti talle tihti kaerahlebeputru, siis valisin just banaani-kaerahelbeküpsised. Loodetavasti tekitasid need temas väikest nostalgiat ja tuletasid meelde toredat suve koos õdede ja vennaga, mil suud kaerahelbepudrused sai Antsla metsade vahel taluõuel ringi ukerdatud.
diy dog cookies
Koerteküpsiste retsepte on internetis suurel hulgal, kindla peale teen Dexterile ka jõuluõhtuks ühe plaaditäie, et ta meie laua juures kurva näoga sülti ja piparkooke ei peaks piidlema. Aga seekord tegin siis prooviks hästi lihtsaid ja Dexterile igatahes maitsesid. Enne küpsetamist tasub järgi uurida, kas teie koer banaani armastab, aga ma usun, et see meeldib enamusele, nii hea magus ju.
isetehtud koertemaiused
Muud kunsti polegi, kui banaan kahvliga puruks muljuda ja kaerahelvestega kokku segada. Kui on väga suured helbed võib need natuke peenemaks blenderdada, aga kui on kiirkaerahelbed, siis pole vajadust. Peaasi, et mass koos püsiks. Ühe banaani kohta tuleb umbes üks klaas kaerahelbeid, kui on suurem banaan, tuleb ehk veidike rohkem panna. Mina tegin kolmest banaanist ja sain ühe plaaditäie küpsiseid, nii umbes kakskümmend tükki.  
homemade dog treats
Küpsetasin 175 kraadi juures umbes pool tundi, kuni küpsised muutusid pealt ilusaks pruuniks. Enda tarvis oleksin kõrgemal tempeartuuril küpsetanud, sest küpsised kuivasid ahjus üsna ära, aga tegelikult oleks võinud neid seal isegi veel väiksemal temperatuuril kauem kuivatada, koeral on siis neid eriti tore närida, saab kauem maiustada, mitte kohe ära krõhveldada. Puistasin peale ka natuke kaneeli ja pähkleid, et tuba saaks jõululõhna täis ja et endal oleks maitsvam süüa. Jah, loomulikult võib neid küpsiseid koos kutsuga süüa. Pole just maailma maitsvamad, aga see eest kasulikud ja tegelikult oli neid päris mõnus õhtul koos Dexteriga teleka taga närida. Sobivad väga hästi ka hommikusöögiks, eriti hästi maitsevad koos piimaga, kui oled piimasõber.  p.s. Koertele piim ei sobi.
kaerahelbeküpsised
Kes soovib, saab küpsised veelgi maitsvamaks muuta, lisades kookosrasva, mett, natuke pähklivõid (kindlasti vali selline, kuhu ei ole lisatud soola/suhkrut, mis koerale ei sobi) või erinevaid pähklieid  (ettevaatust, makadaamiapähklid on koerale toksilised, samuti rosinad!)
koerteküpsised
Haha, vasakpoolne pilt näitab hästi, milliseks Dexter muutub, kui ta näeb, et kavatsen teda JÄLLE pildistama hakata, IGAAAAV!
No ja paremal on fotod, kus küpsised mängu tulid. :)
kingitused koertele
Mina tegin tavalised pätsikesed, aga tagantjärgi mõtlen, et eriti toredad oleksid olnud kondikujulised küpsised. Küpsetuspaberil on neid näppudega päris kerge vormida, järgmisel korral näen kindlasti rohkem vaeva. Sellised kondiküpsised on ju ka väga vahva kingitus!
Kui jõulude ajal külla minnes tore kingipakike ka pere kutsule on üle anda, siis on ju eriti armas. No ja kui Murile mingil põhjusel ei maitsegi, siis küll lapsed ära krõhveldavad.
koeramaiused

Kas olete oma koerale mingit sorti maiuseid teinud?


smooth fox terrier

7 comments:

  1. Dexter võib küll üks õnnelik kuts olla, et tema eest nii hästi hoolitsetakse :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma loodan küll, et ta on õnnelik. Üsna rahulolev tundub ta igatahes. :D

      Delete
  2. Ja väga fotogeeniline on ta kah (milline koer küll pole? xD)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Püsiks ta ainult paigal, enamus fotodel on ainult sabaots või udune nina. :D

      Delete
  3. Väga vahvalt lõpetasid: kui koerale ei meeldi, küll lapsed ära söövad :D
    Kuigi sa ajasid mulle nüüd kaeraküpsiste isu peale, siis võib-olla ikka küpsetan neid jõulude ajal oma tädi koerale. Tore idee igatahes!

    BOWTIE DIARY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tee siis ikka kohe rohkem, et endale ka jätkuks. :D

      Delete
  4. Me oleme teinud ka kõrvitsapüreega ja koer pole kunagi varem ühegi maiuse peale niimoodi reageerinud - piisas vaid koti krõbistamisest ning ta oli platsis ja käitus nagu musterkoer :D

    ReplyDelete

ShareThis