arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

09/02/2016

Arvustus // "Polaroid" kaamera Fujifilm Instax Mini 8


fujifilm
Ma mäletan nii hästi seda elevustunnet, kui olin pisike ja Ameerikas elavad sugulased meile vahel fotosid saatsid. Need ei olnud sugugi sellised nagu meil kodus, must-valged ja noh, natuke udused, vaid värvilised ja kummaliselt ruudukujulised. Kui ema veel seletas, et need on tehtud sellise aparaadiga, kust pilt kohe välja hüppab, olin ma ikka täiesti lummatud.
Meie ilmutasime oma fotosid ise - tuba tehti kottpimedaks, punane pirn pandi põlema, mitmesse erinevasse kaussi valati vedelikke ja eriti suure juraka aparaadiga sai pilt paberile võlutud. See oli ikka eriti põnev ja ääretult suur ettevõtmine, just seepärast tundus mulle ilmvõimatu, et Ameerikas käib asi nii lihtsalt. Lapsena muidugi mõtlesin asja enda jaoks veelgi salapärasemaks ja nii mulle see esimene kokkupuude Polaroidi laadsete kaameratega hästi erilisena meelde jäi.
fujifilm instax
Asi läks mul täiesti meelest nii umbes kolmekümne viieks aastaks, kuniks ma paar aastat tagasi hakkasin blogides ja youtuberite videotes märkama armsalt ümaraid kaameraid, kust pisikesed pildid välja hüppasid. Maailma lahedaim asi üldse! Ma nüüd ei suuda meenutada, kas meie kauplustes Instax Minisid siis veel ei müüdud või miks ma juba siis ühele käppa peale ei pannud, igatahes nüüd on need toredad värvilised aparaadid kindla peale Eestiski saadaval, näiteks RDE.EE veebikaubamajas (LINK). Nuputasin tükk aega, millist värvi aparaat valida, aga kuna seda kasutavad ka teised pereliikmed, siis otsustasin neutraalse valge kasuks (100€ 65,99€ LINK)*, kuigi mulle endale hirmsasti meeldisid ka roosa ja helesinine.
fujifilm instax mini
Pildistamine on Instaxiga imelihtne! Kaasasolev film tuleb pista aparaadi sisse, ülejäänu teeb see ise kõik ära ehk valib vastavalt valgusele sobiva programmi, asud sa siis parajasti toas või õues, pilvise või päikeselise ilmaga, samuti on automaatne teravustamine, sinul jääb üle ainult tore pilt valmis klõpsida ja siis oodata. See on kogu asja juures kõige põnevam, sest foto, mis aparaadist kohe peale klõpsu välja hüppab on esialgu täiesti valge. Kujutis ilmub tasapisi paberile, esialgu on see ähmane ja  väheste värvidega, muutudes aina tumedamaks ja erksamaks, päris "valmis" on foto umbes 10 minuti möödudes.
fujifilm instax mini 8
fujifilm instax mini 8 review
Ma ei mäletagi, millal ma viimati lasin fotosid ilmutada, ma lihtsalt ei ole selline, kes võtaks albumid välja ja hakkaks heldinult vanu aegu meenutama. Viimaste aastate pildid on niikuinii kõik arvutis käepärast, kui peaks tulema tahtmine heietada. Instaxi pildid aga on hoopis teisest mastist. Need on  nii armsasti pisikesed, et mahuvad isegi rahakoti vahele ja neil on selline tore vintage feeling juures. Ei raatsigi neid sahtlisse peita. Hoopis lahedam on need väikesed pildid riiulile, külmkapile, moodboardile, peegli vahele või muule nähtavale kohale jätta, kus need tuju heaks teevad. Ja noh, aparaat näeb ka ise päris äge välja ja sobib sisustuselemendi nimegi kandma.
fujifilm instax mini 8 camera
Kõige selle toreduse juures on üks väike miinus ka. Kui telefoni ja tavalise fotoaparaadiga võib pilte klõpsida lõpmatuseni, siis kiirpildikaamera prindib välja iga tehtud pildi ja film, mis aparaati käib ei ole just väga soodne. Kümne pildiga film maksab 10€ kanti, kahene pakk umbes 15€, mis teeb paki hinnaks 7,50€. Kui eBays hästi tuhlata, leiab ehk euro soodsama pakkumise, aga ei midagi palju odavamat. Jah, enne päästikule vajutamist tuleb ehk kaks korda mõelda, aga seda erilisemad need jäädvustatud hetked on.
fujifilm instax mini 8 camera review
 Mulle on videotest ja piltidelt jäänud mulje, et Instax Mini on üsna suur jurakas, olin seepärast karpi nähes üllatunud, sest see oli ootamatault tilluke. Kuna aparaat on ka hästi kerge, ei ole mingi vaev see kuhu iganes kaasa võtta - reisile, sünnipäevale... Elevust tekitab see kindla peale igas seltskonnas ja väikeseid pilte saab kohe sõpradelegi mälestuseks jagada.
fujifilm instax mini 8
eBayst ja Etsyst leiab Instax Minile ka suurel hulgal kõikvõimalikku lisavarustust - igat sorti kleepsud kaamerale (1), sadade erinevate mustritega kleepsud fotodele (2), pisikesed selfiepeeglid, et oleks lihtsam endast pilti teha (3), erinevate taustadega filmid, alates mummudest-triipudest kuni Star Warsini välja (4), kleepekad, mida saab valmis fotodele kleepida (5), kaamerakotid (6), pildialbumid (7), rihmad (8), värvilised filtrid (9) jne. Lõbu on laialt. :)
fujifilm instax mini 8 ebay

Üks paari aasta tagune Samantha ja Estée lemmikute video, kus ma Instax Minile silma peale panin.
Videos saab aparaati ka tegutsemas näha.


Erinevat värvi Fujifilm Instax Mini 8 ja muud Polaroid tüüpi kaamerad leiad RDE.EE lehelt SIIT.
...
Milliseid mõtteid ja tundeid teis kiirpildikaamerad tekitavad?


* kingitud toode
photo: source

18 comments:

  1. Niii vahva! Olen ka mõelnud see endale osta, see teebki mu arvates asja eriliseks, et ei klõpsi niisama suvalt kõike nagu kiputakse telefoni ja tavalise kaameraga tegema (hah, vanasti oligi ju filmiga kaamera tavaline, nüüd asjad pöördunud.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mhmh, kui film ükskord täis sai, siis ei mäletanudki enam, mis seal peal kõik oli. Seda põnevam, kui ilmutusest pildid kätte sai. :D

      Delete
  2. mina olen ka nii palju mänginud mõttega see osta, aga filmi hind on alati pelglikuks teinud... :D tundub nii ebapraktiline osta miski, mille kasutamiseks on jooksvalt palju raha vaja välja käia. aga samas need on ju niii lahedad! raske elu :P sinu pildid (nii polaroidid kui ka fotod neist) on, nagu alati, imeilusad!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, Mirjam. :) Jep, 70 senti pildi eest on üsna krõbe ja need 10 pilti saavad paganama ruttu tehtud, aga jaaa, nii lahedad on, et uue filmi ostmine ei olnudki nii valulik, kui kartsin. :D

      Delete
  3. Sain ka jõuludeks samasuguse.. Olin nii õnnelik :D Tegime samal päeval juba pooled pildid ära :D
    Kahjuks päevavalgust talvel väga vähe ja korra proovisin ka hämaras toas pilti teha (laelamp põles ikka), aga pilt jäi väga tume ja pm ei näinud kedagi pildilt... seega, kui pimedas proovinud oled, jaga nippi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, olen peaaegu pimedas toaski pilti teinud ja fotod jäid vahel isegi liiga valgustatud, välk on päris võimas. Ei oska öelda, milles asi võib olla, välk läheb ju iga kord automaatselt tööle. Aga proovi keerata Hi-key peale, see peaks heledamaid pilte tegema. :)

      Delete
  4. Väga lahe postitus ja äge asjake, selle peab kindlasti ostma :) Küsiks mitu cm jääb paberile alles värvilise foto osa? Tänud G. K

    ReplyDelete
  5. See masin on tegija! Saab koju seinale ilusad kollaažid teha!

    ReplyDelete
  6. Puutusin selle kaameraga esimest korda kokku mõned aastad tagasi USAs, kus siis ühel sõbrannal see oli ja ma sattusin ikka täiega ahvivaimustusse. Igakord kusagil roadtripil käies oli tal see kaasas ja kuigi sai ka peegelkaamera/telefoniga hunnik pilte tehtud, siis need üksikud jäädvustused-mälestused just selle kaameraga olid alati lemmikud (: Aga tõsi ta on, et natuke kulukas väljaminek tundub. Avastasin mõnda aega tagasi sellise aparaadi nagu Instax smartphone printer, mille saab siis telefoniga ühendada ja samasuguseid polaroid pildikesi välja printida. See on samamoodi kallis väljaminek aga selle puhul saab ise valida, et milliseid pilte printida ja milliseid mitte ehk siis kaob ära nö "halva pildi" võimalus (; Õnneks on jõulud kaugel ja ehk jõuan selleks ajaks ära otsustada kumba endale tahaks ja siis saab juba Jõuluvanale kirjutada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, olen seda printerit ka piilunud, aga aparaat tundus coolim. :)

      Delete
  7. Kust sa filme tavaliselt soetad?

    ReplyDelete
  8. Aitäh Sulle!
    Olin just otsimas endale sellist, sest pruutpaarile oleks nii vahva anda kohe üks pilt mälestuseks, seega see tundus parim valik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, super asi, olen siiani vaimustuses. :)

      Delete
  9. Kuidas aparaat vastu on pidanud? :) Olen mõelnud endale FUJIFILM Instax Mini 90 Neo Classic Brown soetada, kuigi pildikvaliteedil neil vist nagunii suurt vahet pole...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kõik tibens-tobens, töötab kui õlitatult. :)

      Delete

ShareThis