arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

07/03/2016

Maitseme // Ventus värsked käsitsi röstitud kohvioad



Mis saaks olla veel parem, kui hommikune kohv? Värskelt röstitud ja jahvatatud hommikukohv!
Kui akna taga on maailma koledaima ilmaga hommik ja mitte kuidagi ei taha linade vahelt välja pugeda, siis ainuüksi mõte aromaatselt lõhnavast kohvitassist paneb ennast voodist maha veeretama. Just sellist värskelt röstitud kohvi, millega on ülimõnus hommikut alustada pakub VENTUS, kelle röstikojast tulnud kohvisid mul suur rõõm proovida oli.
ventus
Ventus tarnib rohelised kohvioad kaugetest istandustest ning röstib need siin kohapeal. Röstikoda röstib kohvi kolm korda nädalas ning värske kohv jõuab juba järgmisel päeval pakiautomaadi vahendusel tellijani. Valikus on hetkel kuus kohvisorti, mis vastavalt hooajale vahetuvad, samuti lisandub aeg ajalt uusi sorte. Et kohvi valimine oleks lihtsam, on iga kohvisordi juures välja toodud selle maitseomadused. Skaala näitab, kui hapukas, külluslik, mõru ja tugevamaitseline kohv on. Samuti on kirjas röstimisaste, mis kohvi maitset oluliselt mõjutab. Mida heledam röst, seda hapukam on kohv, tumedamaks röstimine jällegi lisab kohvile mõrusust.
ventus kohv
Minu lemmikuks kuue proovitud kohvisordi seast oli Etioopia. Maitse on rikkalik, mahe, mitte grammigi kibedust ega üleliigset hapusust. Kõik on tasakaalus. Pakkusin erinevaid kohvisid ka külalistele ja just Etioopia sai maitsjate käest kõige kõvemini kiita, üleüldine lemmik!

Natuke teistest proovitud kohvidest ka...

Guatemala - Kohvi oli kodulehel väga hästi kirjeldatud - see on just nimelt selge maitsega. Selline ühtlane ja liigsete trikatamisteta. Hästi natuke hapukas ja veidike kibe, mitte halvas mõttes, vaid kakaone, nagu tume šokolaad. Aga mitte vänge, selline pehme kohv. Minu jaoks isegi veidi liiga mahe, midagi jääb nagu vajaka.  
*
Tanzania - Huvitava maitsega kohv, küpse mango ja magusa greibi varjunditega. Vahelduseks oli täitsa põnev, igapäevaseks joomiseks minu maitse jaoks küll veidike liiga hapukas.
*
Maestro (minu pakil veel vana nimi Mistral) - Mõnusa maheda maitsega, ei kibe, ei hapu, kõike on parajalt. Kohv on erinevatest kohvisortidest kokku segatud spetsiaalselt eestlaste maitse-eelistustest lähtuvalt, seega peaks meeldima paljudele.  
*
Kenya - Väga maitserikas kohv. Minu jaoks jällegi pisut liiga hapukas, aga nautisin siiski igat tassitäit, sest maitse on külluslik ja selline tummine. Mulle tundus ta teistest veidi kangem.
*
Bora - See kohv on väga mõnusa maitsega, hästi mahe ja minimaalselt hapukas. Kahjuks on ta mingil põhjusel väga lahja. Pean teda tassi panema tunduvalt rohkem, kui teisi kohvisid. Sobib ehk paremini aparaadiga tegemiseks.
*
Kuigi kõik kohvid ei olnud mulle harjumuspärase maitsega (igapäevaselt tarbin Paulig Classic kohvube), siis oli erinevate sortide proovimine väga põnev ja omapärase maiguga tassitäied olid  maitsmismeelele toredaks vahelduseks. Kes, nagu minagi, on pikalt ühte kohvisorti tarbinud, proovige kindlasti vahelduseks uusi marke, kohvimaailm on põnev! 
kohvioad
Kohviubadega puutusin ma kokku juba üsna tillukesena. Kui ma päris pisike olin, kostis meie köögist igal hommikul hullumeelne undamine, mille põhjuseks  väike veneaegne kohviveski. Vanaema oli see, kelle jaoks õige kohv oli vaid värskelt ubadest jahvatatud. Mäletan, et vahel ei olnud röstitud ube saadagi ja koju toodi rohelisi, mida pidi ise ahjus pruunistama. Aga no seda parem ja aromaatsem kohv sai, sest nagu Ventus´ki oma kodulehel kirjutab - umbes kolme nädala pärast peale röstimist hakkavad kohvi maagilised lõhnaomadused aeglaselt kaduma. Lõhn on ju kohvi juures sama tähtis, kui maitse. Kõik kohvijoojad on minuga kindlasti nõus. 
coffee gif
Koos vanaema juurest ära kolimisega lõppevad ka minu mälestused seoses kohviga, ma ei mäleta, et meil kodus üldse kohvi oleks joodud, kuigi mingid lahustuva kohvi purgid mul siiski silme ees justkui vilksatavad. Mina hakkasin kohvi jooma alles siis, kui kolisin päris omaette elama, olin siis umbes kakskümmend ja selleks sundis mind naabrinaine. Jah, just nimelt sundis. Kutsus mind külla ja minu vastupuiklemisele vaatamata, et kohv on üks hirmus kibe jook ja mina ei saa aru, miks seda üldse keegi juua peaks tahtma, keetis ta mulle minu nõutud tee asemel kohvi ja kuidagi tasapisi hakkasin ma seal kohvitamas käies seda jooki armastama.
Nüüd, aastaid hiljem olen täielik sõltlane ja mul tulevad külmavärinad peale paljast mõttest, et mis küll saaks, kui peaksin hommikut mingil põhjusel ilma kohvita alustama. Läheksin vist, kui vaja, paljas sokkiski lähima Statoilini või noh, Vesivärava kohvikuni, mis on Google Maps hinnangul mulle lähim koht, kust kohvi ammutada. 
röstitud kohv
Värskete ubade jahvatamiseni jõudsin alles kolm aastat tagasi, kui ostsime smuutide tarvis uue blenderi, sellega nimelt tuli kaasa kohviveski. Sinnamaani tarvitasime jahvatatud pakikohve ja ausaltöeldes ei tulnud mul mõttessegi hakata ise lärmaka veskiga toimetama, kohv tundus niigi hea. Kui ei ole proovinud, ei oska tahta. Mina proovisin ja enam valmisjahvatatud kohve ei taha. Vahe on ikka nii suur, et kui kellelgi külas olles kohvi pakutakse, ikka seda "tavalist", siis maitseb see minu jaoks nagu kohvitassi pesuvesi. Ilmselge liialdus, aga saate aru, mida ma mõtlen.
Otse veskist kohvitassi tehtud kohv lõhnab nii palju paremini ja maitse on tunduvalt tummisem ning rikkalikum. Kes on proovinud, see teab, millest ma räägin.
coffee
 Kohviga seoses veel. Avastasin hiljaaegu enda jaoks piima vahustamise. Olin asjast kuulnud küll, aga kuna mulle tundus ilmvõimatu, et tavaline piim vahtu läheb, siis ma eriti asja ei olnud süüvinud. Aga läheb küll ja üsna lihtsalt. Ei ole vahet, kas piimas on rasva 3% või 0,01%, vahustuvad need kõik. Sellise vahustiga, nagu minul (LINK) ei saa küll väga püsivat vahtu, see on ilus minut-paar enne, kui kokku vajub. Peenema mulliga ja püsivama vahu saab kindlasti induktsioonvahustajaga (LINK). Kui mul oleks köögikappidel pisut rohkem ruumi, siis ma ehk isegi kaaluks sellise soetamist, sest vahune piim on ikka eriti mõnus. Olen kuulnud, et üsna hea vahu saab ka presskannuga, liigutades sõela kiirelt umbes 10 sek. edasi-tagasi. Kes on proovinud, andke teada, kas töötab.
Ja kaneel! Ärge unustage kaneeli. Kübeke seda imelise lõhnaga pulbrit ja kohv maitseb hoopis uutmoodi.
piima vahustamine

Kel tekkis Ventuse kohviubade vastu huvi, siis tellida saab neid SIIT. Kohvipakke on kolmes erinevas suuruses ja kel jahvatamisvõimalust kodus ei ole, neile jahvatab Ventus oad tasuta enne pakkimist ära. Neil on muideks Saha teel ka kohvik, kus saab kõiki kohvisorte proovida (koos ilusate koogikestega, mida saab Ventuse Instagramis imetleda) ja kaalukaubana kaasa osta, samuti on võimalus röstimise päevadel, mis on kirjas kodulehel, isiklikult röstimise protsessi jälgida. Mmmm.... ma kujutan ette seda lõhna, mis sel ajal kohvikus heljub...



Jagage enda kohvijoomise harjumusi. Või ei joo te kohvi üldse? Kas olete ühele margile kindlaks jäänud või proovite aeg ajalt erinevaid kohvisid? Millised on lemmikud?


Tänaseks kõik, loodan, et meeldis!

8 comments:

  1. mina joon liiga palju kohvi ja arrrmastan erinevate kohviubade proovimist - espressomasinaga on kohvitegu kuidagi eriti mugav ka ja nii ma siin kipun kogemata üle tarbima... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, masinaga on eriti mõnus ju. Mul veits hea meel, et meil siin üürikas see ei tööta, muidu vist müriseks vahetpidamata. :)

      Delete
  2. kui sa piima soojaks teed, püsib ka vaht paremini :) meie ostsime omale ühe sellise topsi http://www.btemb.com/civilwar/prodimages/aluminiumcupsmall.jpg ja kui see piimaga pliidile panna ja samal ajal vahustada, on piim täitsa vahune

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lugesin just, et külm läheb paremini vahtu, aga proovin siis soojaga ka. :)

      Delete
  3. Kui vahustatud piim 30 sekundiks mikrolaineahju panna (tuleb muidugi mikrokasse sobivat tassi kasutada), jääb vaht samuti pidama. Mina vahustan tavaliselt umbes veerand tassi piima ja siis kipub see juhtuma, et mikrokast välja võttes on piim jällegi enamjaolt vedel. Seejärel vahustan uuesti. Enne vahu kohvile peale valamist teen kohvi sees ka ''surr-surr'' ja siis on kogu kupatus veelgi mõnusam ja ilusam. :D
    Ise jälgin ka seda, et kohvivesi vahu jaoks liiga kuum ei ole, muidu kaob vaht eriti ruttu ära.
    Mina sain selle sama pisikese vahustaja omale jõuludeks ja peale seda ei möödu ükski hommik enam kohvita. Ka mina ei uskunud, et tavaline piim võib vahtu minna, aga no näed, oleks seda varem teadnud! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hommikul püüan endale ühe vahuse Latte teha. :)

      Delete
  4. Jaa, mina tean, millest sa räägid :) Mulle meeldib ka enim värsketest kohviubadest jahvatatud kohv. Vahest kui isal külas käin, siis saan seda nautida, ta loobus ka paar aastat tagasi pakikohvist ja see sama Etioopia kohviuba on ka tema lemmik :) Üldiselt olen ma aga kohvi suhtes läinud väga tähelepanelikuks ja jälgin, et kes kuidas oma kohvi joob :D Ma nendest ei saa üldse aru, kes sama kohvi mitu korda mikrolaineahjus uuesti üles soojendavad või külmaks läinud kohvi lürbivad, uhhhhh! Ja selliseid inimesi on päriselt olemas ("Scream" nägu).

    Seoses piimavahustajaga, siis ma ei tea, kuidas sa selle väikese Severini vurriga enda piima vahule saad. Mul ei õnnestunud isegi 10 minutiga seda piima vahule saada :D aga äkki oli lihtsalt piima korraga palju? (ca pool tassi). Küll aga olen proovinud Severini analoogset indukutsioonvahustajat ja see töötab imehästi - kallad piima, vajutad nuppu ja minuti pärast on kohev vaht valmis! Soovitan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mikrolaineahju kohv on üks hirmsamaid asju maamunal. :D Pool klaasi on liiga palju jaa, sellega see pisike vahustaja toime ei tule ja minu läheb ikkagi külm piim paremini vahtu, soe ei teinud teist nägugi. Selle induktsioonivahustaja kunagi kindlasti soetan.

      Delete

ShareThis