arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

02/07/2016

Kayla Itsines BBG (Bikini Body Guide) treeningkava, kes ühineb?





Jep, jälle mina ja minu treeningud. Või noh, mis jälle, viimane selleteemaline postitus oli siin eelmise aasta alguses. Võin vist öelda, et olen vahepeal treeningutega tegelenud igapäevaselt, mhmh, oma peas. Ei möödunud päevagi, kui ma sellele ei oleks mõelnud, õlal istus mingi vastik väike musklis tüüp, kes inises järjepidevalt kõrva - hakka ennast liiguatama, vaata oma muskleid või noh, seda kohta, kus need peaks olema, ainult üks lödisev mass, sa ei jaksa isegi ÜHTE kätekõverdust teha?!?!
Kayla Itsines
Enamasti suudan ma selle tegelase lõpuks vakka sundida, sest mulle meenub, kui palju nõuab trenni tegemine asju, mida mul pole pea üldse - järjepidevust, enese sundimist, tahtejõudu... rohkem ei tule meelde, aga neid on kindlasti veel. Lohutan ennast vahel sellega, et ma pole laisk, lihtsalt ma pole endale leidnud seda sobilikku liigutamise viisi, mis võib ka tegelikult täitsa tõsi olla. Olen proovinud jõusaali, rühmatreeninguid, jooksmist, joogat, kodus Youtube videote järgi võimlemist... mingi aeg on need kõik toredad, aga ma ei ole teinud neist ühtegi rõõmuga ja enese pidev sundimine tekitab lõpuks täieliku vastumeelsuse ja asi jääbki jälle katki. Rühmatreeningute ja YT järgi võimlemise juures ei meeldi mulle see kohutav tamp, mis taga on.
Kui ma ei jaksa teistega sammu pidada tunnen ennast nii halvasti, et ma nii nõrk olen ja muidugi hakkan hambad ristis pushima, mis viib selleni, et igasugune lõbu on kadunud ja ainus mõte peas on, et MIKS ma seda endale teen ja see ON viimane kord, kui ma seda teen.
Kayla Itsines
Igatahes... viimasel ajal olen jälle tihedasti trenni mõtteid mõlgutanud, isegi oma MyFitnessi kaardi paar korda rahakotist välja õngitsenud ja tagasi toppinud, Youtubes erinevaid treeniguid uurinud ja ma täpselt ei mäletagi kuidas või kustkaudu jõudsin lõpuks otsaga Kayla Itsines kodulehele ja tema Instagrami. Kayla tundus tore ja lahe, minu maitse jaoks mõne pildi peal ehk veidike liiga peenike, aga noh, seda räägib minu kadeduse-uss, mitte mina ise. Tegelikult ei ole mu treenimise eesmärk kaalust alla võtta, kuigi tundsin ennast paremini 5 kg kergemana (kui kedagi huvitab, siis olen 162 cm pikk ja kaalun 57 kilo), vaid just musklite kasvatamine, kui mul neid veel üldse on. Tahaks, et mul oleks rohkem jõudu ja et keha ei oleks selline vedel... heh, lodev on vist õigem sõna. Tahaks olla triksis-traksis, prink ja sitke, et oleks rohkem energiat ja selg oleks sirgem.
Kayla Itsines
Kayla programmist edasi rääkides...  Kõige enam panid mind ahhetama muidugi need enne ja pärast pildid, mida tema kava jälgijad endast Instagrami on riputanud ja mida Kayla ka enda kodulehel ja Instas tihedasti jagab. Eks taolisi kollaaže olen ennegi näinud ja mitte liiga tõsiselt võtnud, aga kui asusin lähemalt asja uurima, siis hakkas tunduma, et asi vist tõesti töötab, suurepärased resultaadid on ikka väga paljudel ette näidata.  
Kayla Itsines
Sattusin oma uuringute käigus lõpuks Aili postitusele ja minuga on ikka nii, et kui leian mõne eestikeelse lehe, kus asjast juttu, siis tundub see kuidagi rohkem "päris" või usaldusväärsem. Ja kuna Aili ei ole keegi anonüümne ajakirjanik, vaid teda-tuntud blogija, siis sain veelgi innustust ja kinnitust, et asi toimib, sest Ailil on ette näidata ka vägevad tulemused. Tema BBG teemalised postitused leiab SIIT.
Treeningkava, kus 12 nädala jagu treeninguid, on saadaval e-raamatuna Kayla kodulehel SIIN, hinnaks on umbes 47€.
Kes sellega ühel pool, saab tellida teisegi osa. Lisaks on saadaval tervisliku toitumise plaan. Tasuta pakutakse nädalast näidistreeningut, selle saab tellida SIIT
Uuem treeningkava näeb välja selline, vanematel variantidel on kaanel Kayla joonistatud kujul. 
Kayla Itsines BBG
Paljud teist läksid kindlasti juba netiavarustest kava otsima, pean tunnistama, et minagi, see on torrentina täitsa olemas. Tegelikult leiab harjutused ka Pinterestist, küll siis ilma õpetuste ja muu jututa, mis raamatus kirjas. Kui hästi tuhnida, leiab foorumitest ka linke, kust kava saab alla laadida. 
Kayla Itsines
Minu õnneks on uuemas versioonis olemas ka pre-trainig ehk nädalane kava algajatele. Soovitan tungivalt just sellega alustada kõigil, kes pikemalt spordikauged olnud. Uskuge mind, isegi see light versioon on nii intensiivne, et mina jaksasin sellest ära teha täpselt pool, ehk siis tegin pre-pre-treeningut. Järgmisel nädalal püüan juba teha nii, nagu ette nähtud, aga väga pushima ma ei hakka, sest väga lihtne on üle pingutada ja siis järgmisel päeval ennast kiruda, alustada tuleb ikka tasa ja targu.
Esimesel päeval, mis on on jalapäev, pingutasin küll üle, sest juba samal õhtul tundsin, et lihased on paistes ja kui Dexteriga jalutama läksin, oli kõndides tunne, justkui mul oleksid jalgadel meeletud musklid. Aga see ei olnud veel midagi võrreldes sellega, mida ma pidin järgneval kolmel päeval läbi elama. Järgmine päev oli kõige hullem - treppidest alla kõndimine oli tõeline piin ja ka niisama jalutamine pani hambaid krigistama.
Kayla Itsines
Ma ei tea, mida need turistide hordid Kadrioru pargis mõtlesid, kui ma seal Dexteriga, jalad pulksirged, nagu zombidel filmides, aegluubis ringi tuiasin. Mul hakkab praegu isegi seda meenutades jalgadel valus. Järgmine päev oli veidike parem, aga mitte oluliselt ja kolmandal suutsin juba veidike kobedamalt käia, aga treppidest laskumine tegi veel ikka valu.
Ma tänan jumalat, et elan teisel korrusel ja majast väljasaamiseks pean laskuma vaid neljateistkümnest trepist, rohkemat ei oleks ma suutnud. Kes elab kõrgemal ja lifti kasutada pole, neil soovitan tungivalt jalapäeval mitte üle pingutada või siis peab kõrval olema keegi, kes teid treppidest alla kannab. Lihased said mul korda reedeks, mil kavas kogu keha treening, selles mõttes on kava küll väga hästi koostatud, et lihased jõuavad taastuda ja vahepeal teed teisi lihasgruppe. 
Nädala jooksul teed järgnevaid treeninguid...

Kiirkõnd jäi mul teisipäeval ja kolmapäeval tegemata, sest isegi aegluubis kõnd oli tõeline piin. Ma ütlen ausalt, et kui ma poleks pidanud Dexteriga välja minema, oleks ma igasuguse kõnni üldse ära jätnud, sest enda välja vedamine sellise valuga nõuab ikka eneseületust küll. Kiirkõndi peaks tegema vähemalt 6 km/h kiirusega ja 35-45 min. mis minu lühikese kasvu juures tähendab peaaegu, et jooksu. Kel pikemad jalad ja pikem samm, see ehk  kõnnib nii, nagu hakkaks tööle natuke hiljaks jääma. Teisipäeval kõndisin ma oma zombikõndi umbes 1 km/h ja kolmapäeval suutsin käia juba nagu robot, põlved veel ikka sirged, 2 km/h. Aga selle eest kõnnin iga päev Dexteriga kaks korda ja mõlemal korral vähemalt poolteist tundi.
Ega temaga ei saagi eriti kiiresti kõndida. Laupäeval proovisin seda kiirsammumist ja 6 km/h sain läbida ehk 100 m kaupa, sest Dexteril on ju vaja pea iga põõsa juures nuuskida, lisaks jalutavad aeg-ajalt vastu tema sõpsid, kellega peab sotsialiseeruma. Mul ei südant teda põõsastest eemale ka tirida, see nuuskimine on tema jaoks ju sama põnev, kui minul Pinterestis tuhlamine. Jalutame siis vahelduva tempoga, ikkagi parem, kui mitte midagi. Kiirkõnni asemel võib teha ka 35-45 min. rattasõitu. 
Kayla Itsines help
  Ma olen tegelikult üsna kindel, et see lihasvalu jalgades oleks palju tagasihoidlikum või sootuks olemata olnud, kui ma poleks unustanud soojendust teha. Tahtsin nii kiirelt asja kallale asuda, et see läks sootuks meelest. Teistel päevadel tegin 5 minutilise soojenduse ilusti ära (valisin Youtubest suvalise soojendusvideo nt. SEE) ja peaaegu, et mitte mingit ebameeldivat tunnet järgmisel päeval polnud. Asi võib ka muidugi selles olla, et ma enam nii hullult ei julenud rapsida ja tegin täpselt nii palju, kui jaksasin ega sundinud ennast takka. Või siis on mul käte- ja kõhulihased veidike arenenumad, kui jalagade omad, kuigi selles ma kahtlen, kõhul ei ole mul neid üldse, kui selline asi on võimalik.
Kayla Itsines
  Kes tahab kavaga kohe esmaspäeval minuga koos peale hakata ja kogu raamatut läbi ei jõua lugeda, siis kulub ehk ära väike selgitus, kuidas üks treening välja näeb, sest minu jaoks oli see esialgu veidike segane.
Kõik, mida esimesel päeval vaja läheb on telefon, kus saab käima panna taimeri, harjutused leheküljelt 30 ning venitused leheküljelt 84. Mina printisin harjutused välja, on nagu mugavam, kui telefonist või tahvlist vaadata. Tore, kui on hüppenöör ka, mina ei ole seda veel jõudnud muretseda ja hüppan kujuteldavaga. Mõnus muusika võiks ka taustaks olla. 
Aega tasuks varuda umbes 45 minutit. Harjutuste tegemiseks kulub 28 minutit, lisaks puhkepausid, soojendus ja venitus.
Siin on see, mida ühe treeningu jooksul teed... 


Esmaspäevane kava näeb välja SELLINE. Seitsme minuti jooksul tuleb teha neljast harjutusest koosnevat ringi (circuit) nii mitu korda läbi, kui jõuad. Veidike puhkad ja võtad ette järgmised neli harjutust. Ideaalis peaks seejärel otsast algama ehk kogu kava peaks läbi tegema kaks korda, aga ütlen ausalt, et mina esimese nädala jooksul ei jõudnud mitte ühelgi päeval teise korrani, nii läbi võttis. Loodan, et järgmisel nädalal läheb paremini. Alakeha venitusharjutused leiab SIIT , igat asendit peaks hoidma 20-30 sek. Laupäeval on pikem venitus-sessioon, siis peaks asendis püsima 30-60 sek.
Ahjaa, väga tähtis on ka igal esmaspäeval endast üleni pilti teha, et progressi jälgida.
 
Mul oleks jube huvitav, kui kirjutaksite kommentaaridesse, kes teist võtab kava ette. Või on keegi teist juba BBG-d tegemas/teinud? Ma mõtle, et järgmisel pühapäeval võiks teha ühe postituse, et kuidas nädalane treening on möödunud ja uurida, kas teil samad mured-rõõmud sellega? Mis arvate? 
 Järgmisel nädalal ei ole enam nii kuum ka, väga palavaga on ikka paras piin vehkida. :)
Kayla Itsines dogs
Tänaseks kõik, loodan, et meeldis!

Photos: Pinterest

13 comments:

  1. Hei! Minu soovitus oleks kõigile kes tahavad hakata end treenima laadida alla Nike training club ja lisaks sellele on nikel ka nike running. Sealsed treeningud on tasuta ja valikust leiab treeninguid 5-45 minutini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, olen seda proovinud, aga seal on jälle üks tädi ees ja ma ei jaksa tema järgi teha. Mulle meeldibki BBG-s see, et saan teha omas tempos. :D

      Delete
  2. Tundub, et sul on parem enesedistsipliin siis, ma just üksi nö paberi järgi tüdinen kohe ära kui natuke palav ja higine hakkab ;P aga hakkasing su jutu järgi netis tuhlama ja leidsin kanali Tereza Workout https://www.youtube.com/channel/UCdiy2CkDdBD7f8EUtBiAi8Q Mulle ikka meeldib, kui keegi tädi ees asjatab, sudib takka mind ka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei saa noh, ta teeb kaks korda kiirema tempoga neid harjutusi, kui mina. :D

      Delete
  3. Aga sa ei pea ju samas tempos tegema, see on igati loogiline.. Tema on treenitud inimene, sina teed tenni üle pika aja ja alles pm alustad. Igas rühmatreeningus peaks treener tegelikult pakkuma erinevaid raskemaid ja lihtsamaid variante ja rõhutama just seda, et oluline ei ole kvantiteet vaid kvaliteet... Tee õigesti midagigi ja varsti jõuad juba rohkem. Üldiselt BBG-s on korralik tamp ikka peal ja kui see sinus stressi tekitab, siis soovitaksin valida midagi muud. Kui jooksmist oled proovinud, siis mainin ka selle är, et pea igale alustajale tundub jooksmine alguses kohutav.. Hiljem õpitakse seda armastama :) aga see tõesti võtab pisut aega :D Aga edu sulle ja su postitus tegelikult pani mõtlema küll ise ka BBG korra läbi proovimisest, kuigi mulle just üldse ei sobi kodus üksi treenimine, kuidagi igav ja imelik on, pooleli jätmine on kordades kergem kui siis kui treeneriga koos treenida :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina tundsin ennast jälle rühmatreeningutes imelikult, aga võib-olla sattusin imelikesse treeningutesse. :D Ühe nädala järel on muidugi ennatlik mingeid järeldusi teha, aga praegu mulle tundub, et BBG sobib väga hästi, see vist üldse esimene kord, kus ma kannatamatult järgmist treeningut ootan. :)

      Delete
  4. See postitus andis palju indu juuurde, et peaks ka oma keha käsile võtma. Kõhulihaseid pole ollagi ja mõnikord olen hädas pudelikorgi avamisega :D ainukesed, mis on tugevad, on jalalihased, sest kõnnin päris palju ja lifti asemel kasutan alati treppe. Aktiivsusmonitor ütleb ka, et mu keskmine treppidest kõndimine on umbes 24 korrust päevas.
    Mina olen küll valmis trenniväljakutse vastu võtma :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeee! Loodan, et Sul läheb siis jalapäev kergemat, kui minul. Arvasin ka, et mu jalad on paremas seisus, kui käed ja kõht, aga just jalaharjutused on mulle kuidagi eriti rasked. :)

      Delete
  5. Varahommik!
    Olen Kayla BBG programmist varem kuulnud ja näinud neid imelise muutumise pilte naistest, kes seda programmi järgivad. Ja muidugi sealjuures mõtelnud, et peaks ka... Aga noh, laiskus on inimese loomupärane osa ja siiani pole ma asjaga kaasa läinud. Aga Sinu postitust lugedes mõtlesin, et miks ka mitte :) Laadisin alla kõik vajaliku ja tänane hommik algas juba mõõtmise-pildistamisega, mille peagi oma uude pesasse www.imfit.eu üles laen. Eks see selline oma lubaduse pidamise ja motivatsioonilehekülg mul olema saab :) Seega proovime järgi ja loodan, et tulemused on seda väärt!

    Päikest ja võiduka lõpuni :)
    Kiks / www.imfit.eu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii super! Hakkan Sul silma peal hoidma. :)

      Delete
  6. Minul 4 eel-nädalat tehtud ja esimene päev olid TÄPSELT samad emotsioonid ja kõnnivõimetus nagu Sul :D Nüüd on juba tunduvalt kergem ja ise näen ka tulemusi, see annab nii palju motivatsiooni, et edasi pingutada :) Ma juba tunnen, kuidas ma järgmise 12 nädala jooksul "suren", aga tulemus on seda väärt! Kirjutasin esimestest kogemustest ka pisut blogisse (http://elokumel.blogspot.com.ee/search/label/bbg). Soovin sulle järjepidevust ja ootan huviga nädala kokkuvõtet ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hea teada, et ma ei ole ainus "makaron". :D Kusjuures, ma tunnen, et täna jaksasin juba palju või noh, natuke rohkem, kui eelmisel esmaspäeval, seega midagi toimub mu makaronidega. Silmaga nähtavaid tulemusi veel vara oodata, aga ikkagi ootan! :) Sulle samuti jaksu sel raskel teel!!!

      Delete
  7. Tegin sügisel 2016 läbi pretrainingu ja seejärel BBG 1.0 12 nädalat, toitumist ei korrastanud ja ütleme siis, et tulemus polnud päris see. Alustasin uuesti 2017.aastal 9.jaanuaril tema 12 nädalasest väljakutsest, võtsin toitumise ka käsile. Praegu teen BBG 2.0 ja lõpetan 22.nädalat. Keha koostis on kõvasti muutunud, kehakaal on tegelikult langenud ainult 5 kg, kuid iseendaga rahulolu on kasvanud tohutult. Mulle meeldib igatahes rohkem kodus treenida, see eeldab küll teatud treeningvarustuse soetamist, kuid osasid harjutusi on võimalik ka asendada, lihtsalt vaja veidi googeldada.

    ReplyDelete

ShareThis