arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

20/10/2016

Herr Bruno moosi-juustusai



Eilse postituse kommentaarid hakkasid suisa oma elu elama ja selle  järellainetusena tänane postitus kirja saabki. Nimelt, minu õnneks nägid Briti silmad veidike valesti ja talle "viirastus", et minu hommikusel röstsaial oli juustu all moos. Just sellist kombot armastavat tema herr Bruno. Noh, minu esialgne reaktsioon omas mõtteis oli kohe, et sellist veidrat kooslust mina suus sissegi ei võtaks ja huvitav, mis küll ajendas vaest Brunot seda üldse kunagi proovima? 
Mõne aja pärast tabasin ennast mõttelt, et miks ma asja kohe maha laidan, selles peab ju midagi olema, kui inimene oma võisaiu just niimoodi armastab süüa. Muidugi süüakse igasuguseid veidraid asju koos, mis pidavat ülihästi maitsema, nagu näiteks pähklivõi+hapukurk või banaan+majonees, aga  "Bruno-sai" pole ometi nii ekstreemne, et ma seda järele proovida ei suudaks. Pealegi tegin ise alles hiljuti õuna-juustu tortillasid, mis maitsesid ju suurepäraselt ja tegelikult mekkiski herr Bruno toast üsna sarnaselt.  Mul oli õuna asemel küll aprikoosimoos, aga see sobis cheddari juustuga samuti imehästi. Riputasin kõige peale kaneeli ja see oligi sealt veel puudu, super!
...
Mul on siin viimasel ajal külge hakanud mitte just taljesõbralik traditsioon teha endale hilisõhtul üks või paar täistera-röstsaia moosiga. Nüüd saan asja juustuga veelgi maitsvamaks tuunida - tänud Britt ja Bruno!♡ Kusjuures juustu söömine enne magamaminekut pidavat teadlaste sõnul meeleolu parandama ja uinumist soodustama. 
Ja need mandlid muide ei ole seal lõikelaual niisama aksessuaarideks. Ma nimelt püüan iga päev viis mandlit süüa. Miks just viis ja miks see hea oli ma enam ei mäleta, aga ema kunagi niimoodi õpetas ja tema sõna ma püüan alati kuulata. Muidugi oleks eriti tore neid veel leotada ja koorida, aga nii tubli ma siiski ei ole, anna andeks, emme!
...
Selle toreda teepurgi kinkis mulle jupp aega tagasi armas Sandra. Mul oli ilmatuma hulk erinevaid teepakke juba lahti võetud, seepärast jätsin selle inglitee oma aega ootama ja kuna eile oli ju ikkagi selline natuke pidulikum sündmus - Bruno võisaia esmadegustatsioon, siis otsisin oma erilise tee ka välja. See sobis oma maheda maitsega magus-soolase saia juurde imehästi. Tee sisaldab jasmiiniõisi, õunatükikesi ja sidrunheina, mis omavahel väga hästi kokku sobivad. Ma ei pidanud isegi mett lisama, ilma milleta ma tavaliselt teed ei joo. See oleks lihtsalt selle õrna maitse tapnud. Espechal on teisigi toredate sõnumitega teesid, olen neid näinud näiteks Kaubamajas ja Apollos.
...
Aga saia juurde naastes... Kas olete moosi-juustusaia proovinud või kas on plaanis? Eile üks tore blogilugeja kommenteeris, et temale maitseb jubedalt juustusai maasika toormoosiga. Ma täitsa kujutasin ette - see täitsa tavaline valge sai, millel on hästi paks ja krõbe koorik ning sisu ülipehme, paksult võid, siis just valminud maasika toormoos ja sellel üks juustuviil... Ma jään igatahes suve ootama ja teen selle asja ära, kuigi tegelikult saab vist isegi praegu veel turult maasikaid...  

13 comments:

  1. Minu isa sööb juba aastaid juustu moosiga, see on tema üks lemmikuid "maiustamise" viise - sealt olen minagi selle kombe saanud. Viimasel ajal on röstsai juustuviilu ja moosiga heaks vahepalaks või õhtuseks kergeks eineks kujunenud.
    PS! Soovitan proovida juustu koos vaarika-toormoosiga, vot see kombo viib keele alla! :)

    ReplyDelete
  2. Vaarikamoos ja juustusai best! :)

    ReplyDelete
  3. Paljudes "juustumaades" süüakse juustu moosiga. Hollandis nt on "juustumoosid" kenasti müügil. Isegi meil on nn gurmeepoodides juustuga söömise moosid ju olemas. Mulle endale juust+ magus koos ei maitse aga üks pereliiga sööb ka näiteks tugevamaitselist juustu õunamoosiga ja talle maitseb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mhmh, olen ka restoranis kitsejuustu murakamoosiga tellinud, aga selle peale ei ole millegipärast tulnud, et neid kahte koos kodus saia peale panna. :)

      Delete
  4. Rootsis on ka üsna tavaline, et süüakse juustusaia nt apelsini- või aprikoosimarmelaadiga. Mulle see kooslus igatahes meeldib, aga juust võiks siis ikka pigem krehvtisem olla, a'la hiirte juustuga jääb lahjaks.

    ReplyDelete
  5. Mulle juust moosiga väga meeldib, eriti murakamoosiga mm. Poes on veel igast juustumoose silma jäänud, aga pole proovinud. Saiaga samuti proovinud ei ole, aga saia üldiselt ei söö ja ega moosigi kodus pole. Et siis rohkem selline pidupäeva söök see juust moosiga :D Aga muud magusa-soolase combod meeldivad ka, seega mulle see veider ei tundu.

    ReplyDelete
  6. Minu lemmikkooslus on vaarikamoos Norra pruuni juustuga. Ohhhh kuidas praegu tahaks (: Ja muidu ma võileibu üldiselt ei söögi, aga see läheb küll. Sobib hästi ka näiteks tumeda ciabatta peale!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul on see Norra juust veel täitsa proovimata. Keerutasin teda Stockmannis käes, aga panin tagasi, kartsin, et jube magus on. :)

      Delete
  7. Mul sugulane sööb pannkooke sinihallitusjuustu ja toorvaarikamoosiga koos,ise imestab,et kuidas mina saan jogurtiga süüa.
    Pean tunnistama-Mul on täna terve päev olnud tahtmine proovida oma tatragaleti moosi ja juustuga,aprikoosimoos täitsa olemas ka,aga kuidagi hirm on:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pole siin midagi hirmsat, täitsa hea on, proovisin ka just galetiga. :D

      Delete
  8. Ehee.. Ma pilti vaadates kohe mõtlesin, et ei tea kas see on see tee. :) Nii lahe, et maitses!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, nüüd mõtlen iga kord Sinule, kui seda joon. :D

      Delete

ShareThis