arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

05/10/2016

Hommikusöök Fiskarsiga





Köögitarvikud on miski, millede soetamisega ma lihtsalt ei saa hakkama. Ma võin tunde tiirelda kodusisustuspoodides, uurida ilusaid tasse ja voodipesu, aga mis puutub taignarullidesse ja vahukulpidesse, siis mul lihtsalt vajuvad käed rüppe. Mitte, et mulle ei meeldiks omada ilusaid ja hästi töötavaid köögiriistu, aga ikka leian midagi "vajalikumat" mille peale raha kulutada. Ostan ma need lõpuks siis, kui tõesti viimane häda käes. Nii ongi mul natuke roostes avaja ja kulunud pannilabidad, mis hädasti väljavahetamist vajaksid.
 Kujutage siis ette minu rõõmu, kui minusugusele saamatule tarvikutesoetajale saatis kotitäie oma kõige paremat kraami tuntud Soome aia- ja köögitarvikute tootja FISKARS. Mul oli endal kodus juba mitu selle brändi asjakest köögisahtlitest ja tean, et need on tõsiselt kvaliteetsed, käes mugavad ja kestavad kaua. Selliste tarvikutega on ikka jupp maad mõnusam süüa teha, eriti, kui oled üks neist, nagu mina, kelle jaoks kokkamine pole just maailma lemmikum tegevus.

Fiskarsil on sügisel fookuses pikad hommikud, hommikusöökide valmistamine ja nautimine. Püüdsin minagi oma uute tarvikutega ühe mõnusa pühapäevase hommikusöögi kokku panna ja teate, tundub, et see võib mulle isegi meeldima hakata. Täitsa tore oli uute köögividinatega askeldada. Sain veelkord kinnitust, et korralike tööriistadega sujub iga töö ludinal. Nüri munalõikur või nuga, mis tomati lössi vajutab võtavad igasuguse kokkamise isu, olgu menüüs siis tavalised võileivad või midagi peenemat.

...

Kuigi ma olen suur avokaado fänn ja ei tüdi oma tavapärasest triost  röstsai+avokaado+tomat vist eales, siis tahtsin midagi natuke teistmoodi proovida ja leidsin ühe äärmiselt lihtsa, kuid toitva retsepti, mis sobib just hommikusöögiks imehästi, sest selles on lisaks avokaadole ka ohtralt muna, mis kõhu pikalt täis hoiab. Ja ega koostisosi peale nende kahe suurt rohkem olegi.


Avokaado-munasalat sarvesaial
.................................................
4 sarvesaia või 8 röstsaia
6 muna
2 avokaadot
1 sl sidrunimahla
soola
paprikapulbrit
...
Haki keedetud munad, lisa avokaado, sidrunimahl ja sool. Sega läbi. Tõsta salat sarvesaiale või röstsaiale. Puista peale paprikapulbrit. Kaunista vastavalt soovile. Tomat sobib muidugi ideaalselt.

Avastasin muideks, et munalõikuriga saab peale viilutamise ka muna hakkida. Ma ei tea, kuidas ma varem selle peale pole tulnud. Teised inimesed on arvatavasti terve oma elu muna just niimoodi peenestanud. Miks keegi mind ei ole valgustanud?

Et avokaado lihtsamalt salatis seguneks võib selle koore sees enne noaga läbi triibutada. Aga olge ettevaatlikud, et te läbi koore oma peopesa ei viilutaks. Fiskarsi valge lauanuga sobib selleks tööks ideaalselt, sest on ümara otsaga.


Sidrunimahl hoiab muide selle salati ka veel järgmisel päeval ilusa. Avokaado kipub ilma selleta pruuniks tõmbuma. 





...

Tavapäraste pannkookide asemel otsustasin teha praegusele õunahooajale kohaselt õunakooki, aga et hommikul ikka kiiremalt ja lihtsamalt hakkama saada, jätsin taigna sõtkumise ära ja kasutasin põhjana täisteratortillasid. Väga tänuväärsed kettad muideks, sobivad väga hästi ka näiteks pizzapõhjadeks.
Esialgu leidsin ühe retsepti, kus tortillal olidki vaid esindatud õunad, suhkru-kaneelisegu ning võitükikesed. Väga maitsev, aga natuke igav. Siis meenus mulle kusagilt loetud ütlus ´an apple pie without the cheese is like a kiss without the squeeze´. See on pärit Inglismaalt, kus on juba sajandeid õunakoogis kasutatud Cheddari juustu, mis pidavat olema oivaline kooslus. Proovisin järgmise satsi juustuga ja tõesti, suurepärane! Kolmandal korral läksin veel pisut kaugemale ja pudistasin sisse ka sinihallitusjuustu ja ohsaa, see sai ideaalne! Hapukad õunad, suhkur+kaneel ning kahe juustu erinevad intensiivsed maitsed kokku annavad nii mõnusa maitseelamuse. Proovige kindlasti!

Õuna-juustu tortillad
...................................
4 täistera tortillat
1 suurem hapukas õun
100g sinihallitusjuustu
150g Cheddari juustu
veidike võid
suhkrut
kaneeli
...
Määri tortillade ääred võiga, siis pruunistuvad need kiiremini. Koori ja tükelda õunad, tõsta tortillale, puista peale suhkrut ning kaneeli. Soovi korral võid lisada ka võitükikesi. Murenda peale sinihallitusjuust ja kata cheddariviiludega. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni ääred on kuldsed. Lõika soojalt pitsalõikuriga sektoriteks.






...

Õuntega jätkates... Õunahooaeg ikkagi ju. Tegelikult söön oma lemmik kombot õun+maapähklivõi aastaringi, aga tuunisin seda hommikusöögi tarvis veelgi tervislikumaks Kreeka jogurti ja erinevate seemnetega. Väga mõnus krõpsuv lõpp meie hommikusöögile.


Õunaampsud jogurti-maapähklivõikreemi ja seemnetega
..........................................................................................
1 õun
2 sl Kreeka jogurtit
1 sl maapähklivõid
2 sl erinevaid seemneid või peenestatud pähkleid
soovi korral kaneeli
...
Lõika õunad sektoriteks. Sega Kreeka jogurt pähklivõiga, soovi korral lisa kaneeli. Torka õunaviil esmalt kreemi sisse, seejärel seemnesegusse. Mina kasutasin päevalille-, seesami- ja linaseemneid, aga sobivad ka kõik muud. Suuremad, nagu nt. kõrvitsaseemned peaks eelnevalt peenestama. Pähklipuruga on samuti imemaitsev. 

Mulle jubedalt meeldib, et Fiskarsi õunalõikur on samas ka konteiner. Õunalõigud saab mugavalt sama topsiga, mis on varustatud silikoonkaanega, tööle-kooli kaasa pakkida või külmikusse pista. Need ei muutunud muideks ka inetult pruuniks, sest kaas ei lase õhku ligi.  
Naljakas, et mulle meeldisid lõpp-kokkuvõttes kõikidest Fiskarsi poolt saadetud asjadest kõige enam just need, milledest ma esialgu palju ei arvanud. Need kolm hommikusöögi plastiknuga näiteks jätsid mind esialgu üsna külmaks, kuid kui ma nad karbist välja olin võtnud, siis käes tundusid need nii mõnusad ja laual näevad need nii toredad välja. Lisaks kõikvõimalike määrete/võiete määrimisele saab nendega edukalt ka sarvesaiu poolitada, marmelaadi-moosi-mett pannkoogile/saiale laiali ajada, banaani, muna ja muud pehmemat viilutada. 
Veel said suurteks lemmikuteks valge plastikotsaga lauanoad, millega eespool avokaadot triibutasin. Need lõikavad nii liha, tomatit kui ka kõike muud justkui võid, tõesti üllatavalt teravad. Kasutangi nüüd söömisel vaid neid nuge, tavalised lauanoad on nende kõrval nii mõttetult nürid ja ebamugavad.
Samuti üllatas mind see pirakas kasepuidust lõikelaud, millel on omakorda küljes eemaldatav õhuke plastikust lõikelaud. Väga nutikas lahendus, ei olegi enne midagi sellist kohanud. Eraldi saab juurde osta ka kolmese komplekti erivärvilisi lõikelaudu, et sibulal, kalal vms.oleks päris oma lõikealus. 

Panen siia lingid ritta, kui mõne toote vastu huvi tekkis. Fiskarsi tooted leiab ka suurematest marketitest, Kaubamajast ja Stockmannist. 
...

Rääkige, kuidas teil köögitarvikute soetamine sujub? Kas ostate neid hea meelega või siis, kui häda käes? On teil ka äkki mõni Fiskarsi toode kodus olemas?


21 comments:

  1. Appi kui ilusad pildid!!!! Retseptid ja muidugi ka tarvikud tunduvad kõik supermõnusad! :)

    ReplyDelete
  2. Mul on nii mõnigi Fiskarsi köögi- ja aiatarvik kodus olemas. Aga need tooted olid minu jaoks täitsa uudiseks. See õunalõikur on kindlasti asi, mida ma vajaksin.

    Su postitused on alati nii põhjalikud ja ilusate piltidega! Mulle väga meeldib:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enamus neist toodetest ongi üsna uued ja alles poodidesse jõudnud. Õunalõikur on tõesti väärt asi, eriti lihtne on sellega kodumaised pehmeid õunu viilutada. Postituses kasutasin eriti kõvu Granny Smith õunu, nende puhul tuli veidi jõudu kasutada. Nii tore, et postitus meeldis, aitäh Sulle! :)

      Delete
  3. Silmad lihtsalt puhkavad, nii ilus postitus �� nüüd tean, muda endale jõuluvana kotti soovin - midagi Fiskarsilt!

    ReplyDelete
  4. Nõustun teistega, nii ilus pildimäng - taaskord!! :) Sa oled ikka super!

    ReplyDelete
  5. TÄIESTI PEKKKIIIIIS! Mida pilte nagu!? Ma tean muidugi ammu, et sa oma lightboxide abil vapustavaid pilte alati teed, agaaa nagu HEA SÖÖK ja NII HEAD pildid? Ausalt, superhea reklaam. Mul on kõike nüüd vaja! :D
    Alustades sellest avokaadovõikust ja lõpetades munalõikuri ja lõikelauaga... Houly mouly. Super! :D

    ReplyDelete
  6. Ma loen selliseid postitusi ikka alati siis, kui kõht on tühi... Väga ilusad pildid, tahaks ka sellise lookas laua taga istuda. Tarvikutest ma parem ei räägi, need on kosmeetika kõrval teine põnev maailm, kus mäng ei lõpe iial.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, täitsa tore oli nii rikkalikku hommikusööki süüa. Eriti, kui oled harjunud ühe pudrukausi või paari võikuga. :D

      Delete
  7. Oeh, see postitus, need pildid ja kõik kokku on ju lausa üle mõistuse ilus!
    Sulle mingisse ajakirja veel tööd pole pakutud kui siin selliseid uhkeid arvustusi vorbid?
    :)

    Anni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, Anni! Ajakirju Eestis nõnda vähe ja tahtjaid palju, kel ka vastav haridus ette näidata. :)

      Delete
    2. mis nad selle haridusega teevad, kui neil sellist fantastilist annet pole?

      Delete
    3. Ah, mis Sa meelitad, Mirjam, andekaid on maa ja ilm, Sina nende seas. :D

      Delete
  8. Ma pole kunagi suurt arvanud avokaadost, aga nüüd seda retsepti nähes, tahan seda kindlasti proovida :)
    Nagu alati on sul pildid super kenad ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suur aitäh! Avokaado ongi üksinda suhteliselt maitsetu ja vajab midagi hapukat juurde, parim on koos tomatiga. :)

      Delete
    2. Ma ka polnud suur avokaadosõber (mitte, et ma ka nüüd iga päev sööksin), aga mingi aeg vastasin, et avokaado singivõileiva peal on minu jaoks imeline. Ainult, et aroomisoola ja pipar tuleb avokaadole pisut peale puistada.
      Eks igaühele ilmselt miski, mis selle avokaado maitse hästi esile toob. Kellel tomat, kellel mingid maitseained või mis muu asi. Millegagi peab teda putitama jah ja siis on ta tegelt ikka ülihea asi! :)

      Delete
  9. Vaimustavad pildid! Täielik proff! Sa teed alati niii super ilusaid pilte ja arvustusi, et usun, et su sponsorid on sinuga rohkem kui rahul, VAUVAUVAU!

    ReplyDelete

ShareThis