arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

03/11/2016

Minu esimene (ahju)õunamoos




Minu moositegu oli siiani piirdunud vaid maasikate-vaarikate puruks tampimise ja neile suhkru peale riputamisega. Toormoosist "päris" moosini jõudsin alles paar päeva tagasi, kuigi ka seda ei saa ehk päris tavaliseks moosi keetmiseks nimetada, sest pliidi taga puulusikaga seisma ei pidanud, see moos valmis nimelt ahjus.
Miks ma üldse sellise kummalise moosi keetmise küpsetamise ette võtsin? Nimelt armastab laps (tunnen vajadust alati ära märkida, et lapseks on 20 a. noormees) üle kõige ahjuõunamaitselist jogurtit, aga kuna ta üritab ka natuke tervislikumalt toituda ja neid suhkrupomme enam suu sissegi ei võta, siis mõtlesingi proovida, et ehk saab vähese suhkruga ise samalaadse asja kokku keeta. Kodus oli meil sobivalt ka natuke maalt saadud õunu, mida ei jõudnudki enam niisama süüa ja need hakkasid juba veidike krimpsu tõmbuma.   
Ainus natuke tüütu töö selle moosi valmistamise juures on õunte koorimine ja südamike eemaldamine.
Kel kodus õunalõikur tasub see kindlasti appi võtta. Veidike läheb küll niimoodi raisku, aga noaga nende väikeste ubinate kallal nokerdamine on üsna aeganõudev.  
Peale õunte läheb moosi sisse nagu ikka, suhkur, mina kasutasin rafineerimata roosuhkrut, aga sobib ka tavaline ning ahjuõuntele kohaselt muidugi ka kaneel. 
  Tõsta tükeldatud õunad kõrgemasse ahjuvormi. Vala põhja nii umbes ½ cm jagu vett, puista peale u. 1sl kaneeli ja nii palju suhkrut, kui magusat moosi soovid. Mina panin 1sl ja sai selline mõnus õrnalt magus moos. Oleneb muidugi ka, kui magusad/hapud on õunad. Usun, et mida rohkem suhkrut lisada, seda karamellisema maitsega moosi saad, aga ka minu väga vähe magus moos sai mõnusa ahjuõuna mekiga.
Pista vorm 200 kraadisesse ahju ja küpseta moosi umbes tund aega. 
Netis ringleb mitu erinevat retsepti, osades kästakse kohe alguses foolium katteks peale panna, teistes pole vormi katmisest üldse juttu. Mina küpsetasin pool ajast ilma ja panin siis vormile kaane peale, sest õunad hakkasid natuke kuivama. Usun, et kui suhkrut on rohkem ja see hakkab karamellistuma ning õuntel sulama,  siis ei olegi ehk kaant vaja.
Kui kahvliga katsudes tundub, et õunad on küllalt pehmed, võta vorm välja ja tambi moos nii puruks, kui soovid. Mina muljusin veidike kahvliga, natuke jätsin tükke ka, aga kellele meeldib täitsa tükitu, siis võib saumikseriga üle vuristada. Moos kukkus üllatavalt hea välja ja maitses koos maitsestamata jogurtiga suurepäraselt, teeb poe omale igal juhul silmad ette!   
Sõelatäiest õuntest sain esimesel pildil näha oleva purgitäie moosi ja natuke jäi veel üle. Pole just palju, aga väga maitsev sai ja kuna moos valmis pea ise, siis võtan selle tegemise teisekordki ette, kui kodumaiseid õunu peaks koju ülearu palju siginema.
On teist keegi ahjus moosi küpsetanud?  

5 comments:

  1. Ahjuõun on üks imetabaselt hea asi! Mina tegin suurema õunauputuse korral aga nende tüütute pisikeste ubinatega niiviisi, et lõikasin südamikud välja ja viskasin koortega sektorid (või noh tükid, sest ega sektoreid naljalt nendest ubinatest saa) veidikese vee ja pruuni suhkruga podisema, ning peale täieliku läbikeemise surusin kerge vaevaga läbi sõela. Tulemiks iiiiimemaitsev õunapüree, mis läks pererahvale oluliselt paremini peale kui eelnevad õunamoosi katsetused. Soovitan seda tõesti proovida - kannatab süüa otse purgist, jogurti peal või pudru peal ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, õunapüree on maailma parim asi üldse! Pean endale sõela muretsema. :)

      Delete
  2. Kas sa oskad öelda, kui kaua see moos püsida võiks, enne kui peaks ära tarvitama? Meil peres kellelegi õunad ei meeldi peale minu, seega ma ei tea kuidas ma üksinda jõuaks süüa... ja samas ei tahaks väga natukese pärast tegema hakata. :D Seoses jogurtiga - proovisin täna glögimaitselist jogurtit, kas sa oled juba seda proovinud?! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui rohkem suhkrut panna ja purgid läbi kuumutada, siis püsib nagu iga teine mooski. Kui kaua see minu oma seisab, ei oska öelda, ma usun, et külmikus ikka oma paar-kolm nädalat. Teine variant on sügavkülma pista. Ma käin poes maitsestatud jogurtitest juba pikemat aega kaarega mööda, seega pole proovinud. Aga kõlab põnevalt, ehk maitsen ära. :)

      Delete
  3. Olen küpsetanud puhastatud ja tükeldatud õunu ka täiesti ilma suhkruta. Siis sobib see "moos" imehästi ka salatiks prae juurde. Samuti tegin sellega topsikooki, koogipulber on piisavalt magus.

    ReplyDelete

ShareThis