arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

20/12/2016

Pille-Riinu piparkoogipannkoogid



Ma olen teile tänast retsepti jagades kohe täitsa elevil, sest see on päris minu enda välja mõeldud. Jep, ma nimelt tahtsin jõulude ajal teha sellist iseenesestmõistetavat rooga nagu jõuluhõngulisi pannkooke ja läksin suure hurraaga netti retsepti otsima, aga mis ma leidsin olid vaid imelikud ingveri ja melassiga koogid, mis mind kuidagi küpsetama ei kutsunud.
Pealegi pole ma kindel, kust melassi üldse otsida. 
Ühesõnaga sai mulle selgeks, et pean ise vaatama, kuidas ma oma pühadekoogid tehtud saan. Pean ütlema, et ma pole eriline retseptita kokkaja ja mõtlen oma peaga haruharva mõne roa välja. Ma pole just maailma parim kokk ja mul ei kuku retseptidegagi asjad alati perfektsed väja, aga noh, kui ei ole võtta, siis peab ise nuputama ja lootma parimat.
Ega ma ei saagi päris kindel olla, et tänast retsepti juba keegi kusagil välja pole mõelnud, sest see on nii imelihtne, aga ma igatahes ei leidnud ja panin sellele südamerahuga oma nime.

Vaja läheb:
...................
2 muna
7 dl keefiri või hapupiima
6 dl jahu
1 tl soodat
soola
umbes 7 piparkooki
½ tl kaneeli
veerand tl piparkoogimaitseainet või veel mõni piparkook

Sellest kogusest sain 15 pirakat kooki.
Klopi munad lahti, lisa keefir ja omavahel eelnevalt segatud kuivained, v.a. piparkoogid. Kui kodus piparkoogimaitseainet ei juhtu olema, ei ole seda vaja spetsiaalselt selle retsepti tarvis koju seisma osta. Usun, et piisab täiesti, kui taigna sisse mõned piparkoogid pudistada ja natuke rohkem kaneeli panna. Mulle meeldibki, et neil kookidel on vaid õrn ja aimatav piparkoogimaitse, see teeb need kuidagi eriti hõrguks. 
Nüüd pean teid hoiatama, et järgnev pilt võib olla häiriv. Ma tean, et see malmpann näeb välja ilmatuma hirmus, aga ma ausõna ei hirmutaks teid sellega, kui see poleks maailma parim pannkoogipann ja ainuke, millega mul pannkoogid välja tulevad. See on arvatavasti vanem, kui mina ja mäletangi teada ainult sellise koledana. Nii et jaa, püüdke pilk ainult koogil hoida. 
Täiesti vabalt võib taignast küpsetada tavalised pisikesed pannkoogid, aga mõtlesin, et kui juba jõulupannikad, siis proovin ikka piparkoogivormid ka ära. Pisemat sorti tähekeste ja südametega ei tulnud asjast midagi välja, liiga palju nikerdamist ja vormi oli raske koogi ümbert kätte saada, aga õnneks oli mul ka üks suur süda, millega oli kooke imelihtne teha. Nii et kui teil mõni pirakam metallvorm on, siis sellega saab väga toredad koogikesed.
Koogid tuleks küpsetada keskmisel kuumusel, siis jõuavad need ilusti pealt ka taheneda ja saab muretult ümber keerata. Taigent valasin vormi umbes poolde kõrgusesse, et sellel oleks ruumi kerkida. Igale koogile pudistasin peale umbes pool piparkooki, mis jäid ilusti taigna külge ja ümber pöörates küpsesid kenasti taigna sisse. Kui kook oli ühelt poolt küps eemaldasin vormi näpitsatega. See tuleb imelihtsalt ära, kuigi kartsin, et vorm võib taigna külge kinni jääda.
Koogid tulid mõnusalt paksud ja lihtsalt imemaitsvad. Ma olin ausõna ilmatuma õnnelik ja üllatunud, kui hästi need mul õnnestusid. Teise jõulupüha hommikuks täiesti ideaalsed pannkoogid, seda enam, et piparkooke on siis igas majapidamises hulgi saadaval.
Natuke nikerdamist selle vormiga muidugi oli, aga mitte nii palju, kui esialgi kartsin. Tuleb lihtsalt natuke rohkem aega varuda ja pühade ajal meil seda ju veidike rohkem käes on. Aga nagu juba ütlesin, siis see vorm ei ole üldse kohustuslik, ümmargused koogid on täpipealt sama maitsvad.
Eriti head on koogid kohe peale valmimist, siis on neil koorik krõbe, aga ka jahtununa maitsevad imehästi. 
Kõige mõnusamad olid koogid Kreeka jogurti, tsipakese kaneeli ja pohlamoosiga, aga ka Salvesti õunakastmega viisid keele alla. Kui märkasite, siis retseptis suhkrut ei olnud ja seda sinna ka panna ei tasu, piparkoogid annavad piisavalt magusust. Lihtsam on kindlasti piparkoogitükid kohe taignasse segada, aga mulle just meeldiski, et koogid ise on veidike soolakad ja süües tunned vahepeal magusat piparkoogi maitset. 
Ilus ei ole uhkustada, aga tõesõna kukkusid koogid hästi välja ja ma ikkagi olen natuke uhke.
Ma nii loodan, et teile meeldivad ka.

11 comments:

  1. Paistavad väga maitsvad!
    Melassi saab Pärnus nt Riiamarii ökopoest, nii et olen suht kindel, et Tallinna ökopoodides ta ka esindatud on. Väga kasulik asi, soovitan kindlasti lugeda, miks on seda hea tarbida!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uurisin veidi ja tundab, et sobib väga hästi suhkrut asendama ja eriti tore, et sisaldab palju rauda, millest mul puudus. Nii et pean minema otsima teda. Aitäh Sulle! :)

      Delete
  2. Hapupiima ega keefirit mul siit võtta pole, aga tavaline piim sobib ka, eksju? Ühesõnaga andsid mulle esiteks indu, et uus laar piparkoogitainast teha (et saaks piparkooke pudistamiseks küpsetada) ja pannkookide jaoks ka. Juhhuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga kas seda piima hapuks ei anna ajada? Mõned poepiimad vist küll ei lähegi hapuks, vaid lihtsalt halvaks. :) Piim sobib muidugi ka, siis lihtsalt rohkem jahu panna ja minu meelest siis sooda ei kergita kui taignas midagi haput pole, siis vist peab küpsetuspulbrit kasutama. Mul on vähemalt niimoodi kuskilt kõrvu jäänud. :D

      Delete
    2. Mõtled, et lasta tal seista? Prantsuse piimade säilivusaeg on selline, et ma võiks järgmisel jõulul proovida :D :D

      Delete
    3. Haha, siis küll. Aga pane siis vähemalt järgmiseks aastaks juba hakkama. :D

      Delete
  3. Melassi asemel võiks vast ka kasutada DanSukkeri tumedat suhkrusiirupit. Seda kasutatakse nagunii küpsetistest (ka ju piparkoogitaignale VÄRVI andmiseks), seega ma kujutan ette, et kui seda kasutada pannkoogitaignas suhkru asemel, saab veel vahvad pruunikad pannkoogid ka. Ma ei tea, kas ma ise proovida viitsin, aga kui sa viitsid neid pannkooke veel proovida ja suhkrusiirupiga teha, siis võid teada anda, kuis oli. :D

    Või siis leidsin ma sellise vahva retsepti nagu Gingerbread Jam ehk siis piparkoogimaitseline õunamoos. Ka see võiks isenesest tavalistele pannkookidele mõnusa meki juurde anda, sest minu arust sobivad õunad ja kaneel(+muud vürtsid) väga hästi kokku. Retsept näiteks siit: https://www.facebook.com/notes/sb-canning/gingerbread-jam-test-recipe-to-get-just-the-right-flavor/197531786982300/ ja kujutan ette, et vürtside asemel võib vabalt kasutada valmis piparkoogimaitseainet ja molassi asemel jällegi tumedat suhkrusiirupit. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, siirupiga tuleksid ilusad pruunid pannkoogid, aga ma teen alati suhkruvabu pannikaid, nii et mul jääb proovimata. :) See õunamoos tundub väga mõnus, tõeliselt jõulune.

      Delete
  4. Koogid tunduvad isuäratavad, vaja järele proovida. Aga mina tundsin ära selle panni :) Meil oli kodus täpselt samasugune ja sama must, tõesti hea pann oli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, ma ei tea, mis nende pannidega juhtus, et nad selliseks muutusid, aga noh, ma annan talle andeks, sest tõesti parim pann. :D

      Delete

ShareThis