arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

20/01/2017

Kui tervis teeb muret - Synlab




Ma ei ole terviseteemadel blogis just tihti kirjutanud, kui ma ei eksi,  on see alles teine kord (esimese, naistearstist pajatava kirjutise leiab SIIT). Ega ma seegi kord hakka enda haiguslugu pikalt-laialt lahkama, vaid pigem jagan infot, lootuses, et kellelgi on sellest abi. 
Käisin nimelt üleeile täiesti vabatahtlikult ja omal algatusel SYNLAB laboris verd andmas. Ma ei tea, paljud teist sellest asjast kuulnud on, minule jäi nende nimi silma SELLES artiklis, kus Krista Lensin oma kogemusest pajatas. Juba siis mõtlesin, et hea meelega teeksin ka ise nende juures mõned testid, aga kuna olin üsna kindel, et asi on niikuinii hirmkallis, siis sinnapaika see jäigi. Nüüd, aasta hiljem jäi mulle Synlabi nimi jälle kusagilt kõrvu ja läksin nende lehele asja uurima. Avastasin, et tegelikult maksavad analüüsid väga vähe - alates 1,46€ ja verevõtmise eest tuleb välja käia vaid 3€. Millega siis tegu on ja miks ma sinna üldse läksin?
synlab
Synlab pakub arstide kõrval ka tavainimestele võimalust tellida neilt erinevaid laborianalüüse, kas siis üksikult (nt. D-vitamiini taseme määramiseks) või pakettidena (nt. taimetoitlase pakett). Sinna võib pöörduda ka siis, kui kehtivat tervisekindlustust ei ole. Lehel on kirjas, et 3€ verevõtutasu ei pea maksma, kui tuled arsti saatekirjaga, aga ma ei kujuta ette, miks peaks arst kedagi sinna üldse saatma, kas polikliinikus mitte ei tehta kõiki vajalikke analüüse? Ju siis kõigil pole võimalusi.
Kuna mul Tallinnas perearsti ei ole, aga mul kangesti kripeldas hingel juba pikemat aega paar analüüsi, mis viimatisel arstilkäigul veidike nihu olid ja mida arst mingi aja pärast korrata soovitas, siis tegin need omal algatusel ära. 
Asjad, mida ma tahtsin kontrollida olid kolesterool ja kilpnääre. Valisin veel juurde magneesiumi- ja rauaanalüüsid (ferritiin) ning hemogrammi, mis peaks näitama üldist organismi seisundit. 
Panen siia ka oma tulemuste tabeli, et näeksite, mis kujul te vastused saate. Kuigi mu tulemused on üsna värvilised, siis tegelikult on need üsna ootuspärased. Kolesterool ja eosinofiilid on liiga kõrged allergia ja astma pärast, mida nüüd juba kuuendat aastat põen. Ega nende tulemuste parandamiseks suurt vist teha anna. Vähemasti on ülejäänud asjad korras.
Eks ma proovin vähem majoneesi süüa (perearst soovitas!!!) ja teen mõne aja pärast selle kolesterooli proovi uuesti. Kuigi noh, kes ütleb, et see mul juba sünnist saati nii kõrge pole. Püüan kõvasti D-vitamiini ka manustada, pidavat hästi mõjuma. Tagantjärgi mõtlen, et oleksin pidanud selle vitamiini analüüsi ka tellima. Nüüd läks ikka minu tervise üle heietamiseks, mida ma püüdsin vältida, hehe. 

synlab analüüsid

Nii et kellele tervis muret teeb, kahtlustab mõne aine puudust/talumatust või muud häda ning perearstilt analüüse ei saa/taha küsida, siis soovitan soojalt asi ise ära teha. See käib imekiirelt. Hommikul kell 10 andsin verd ja vastused saabusid Synlab lehele juba kuue paiku õhtul. 
Synlab'i patsiendiportaali leiab SIIT. Seal on kirjas nii üksikanalüüside hinnad, erinevad paketid, kui ka verevõtukohad. Mõnes kohas saab analüüse tellida ka kohapeal,  lihtsam on siiski kodulehel see asi ära teha ja ära maksta, siis jääb üle vaid ID kaardiga koha peale minna. Mina käisin kodule kõige lähemal,  Mardi tänava Synlab'is ja kuigi maja nägi välja väga armetu, siis seest nägi see siiski tip-top välja ja õde, kes veenist verd võttis, oli ütlemata tore ja nii proff, et ma peaaegu mitte midagi ei tundnud, minu parim vereandmine siiani hehe. Seda toredat südamekujulist plaastrit siiski sealt ei antud, selle panin ise kodus peale. Mitte, et otseselt vaja oleks olnud, aga kuna plaastrit paluti pool tundi peal hoida ja koju jõudsin palju kiiremini, siis igaks juhuks kleepisin uue peale.

On teist keegi äkki Synlab'ist mõne analüüsi või terve paketi tellinud?
...
Lõppu üks lõbus pilt Dexterist, kes annab aina tungivamalt  mõista, et selle valge pleediga läheb arvatavasti samamoodi nagu lambanahaga, ta lihtsalt omastab selle.  
synlab eesti

16 comments:

  1. Nii põnev! Taimetoidumessil uudistasin juba nende boksis tegelikult. Kuna ma pool aastat ei tarbi looma-kanaliha ning harva piimatooteid, siis juba sellepärast peaks analüüsima oma verd.

    Kui küsida võib, palju sinu paketike maksma läks?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, tasub kindlasti testida, siis süda rahul ja noh, põnev on ka. :) Minu viis analüüsi pluss vere võtmine maksid kokku umbes 23€.

      Delete
    2. Kui elada samas linnas kui perearst, siis ei ole Synlabi minek kuigi mõttekas. Ma olen ise taimetoitlane ja maksta 70-80€ taimetoitlase paketi eest, kui samahästi võiksin minna perearsti juurde ja testis tasuta ära teha. Miks ma ikka riiki sotsiaalmaksuga nuuman, võiks kasu ka juba sellest olla :D

      Delete
    3. Loomulikult ei ole mõttekas, kui perearst on olemas ja selline, kes nõus analüüse tegema. :)

      Delete
  2. Kolesterool on ikka. väga kõrge. Aga tegelikult tasuks kolesterooli puhul vaadata eraldi HDL ja LDL kolesteroli, need annavad pare mini informatsiooni.

    ReplyDelete
  3. Aga tore postitus. Olen ise ka mõelnud, et peaks laska kolesterooli ära mõõta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh! Lase muidugi, tuleviku tarbekski on hea. Mul pole näiteks aimugi, kas mul on eluaeg nii kõrge olnud või tõusis see astma pärast.

      Delete
  4. Võib küsida,mis allergia sul on:)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuvastatud on varaõitsvad umbrohud ja puud, aga kuna see mul aastaringi, siis arvatavasti miski muu, mida ei ole suudetud avastada. :/

      Delete
  5. Ei teadnudki, et selline võimalus on olemas, aitäh! :)

    ReplyDelete
  6. Kasulikku lugemist kolesterooli kohta: http://lchfeesti.blogspot.com.ee/2013/11/kolesterool.html

    Ma oleks veel juurde võtnud d-vitamiini ja b12 analüüsi, nende näit ka oluline.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suur aitäh lingi eest. Jaa, nende vitamiinide tase huvitaks ennasti, millalgi teen kindlasti ära. :)

      Delete
  7. Ma sean homme oma sammud sinna. Kuna mul hetkel ravikindlustust pole, siis oleks üsna okei seal ära käia. Käisin veel eile perearsti juures ka oma murega aga tema arvates on probleem stressis, mina aga nii ei arva, kahtlustan kilpnääret (kohutav akne, vasak käsi tuim, emotsioonid muutuvad sekundilt, õhust jääks nagu puudu, süda puperdab, söögiisu pole ollagi, juukseotsad on jube kuivad jne). Ja nii see jäigi, verd ei võetud ja saagu ma ise hakkama :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tasub muidugi minna, saad asjasse selgust. :)

      Delete

ShareThis