arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

11/01/2017

7 hommikusööki #1




Mulle endale hirmsasti meeldivad sedasorti postitused/videod, kus inimesed näitavad, mida nad päeva jooksul suhu on pistnud, sealt saab head inspiratsiooni, et enda rutiinset menüüd täiendada. Mõtlesin, et panen enda viimse aja hommikusöögid ka kirja, ehk saab keegi mõne hea mõtte. Kuna olen praegu tervislikel põhjustel nisuvabal dieedil, siis võileibu siit ei leia. 
...
Olen viimasel ajal püüdnud alati sügavkülmas ühte karbitäit külmutatud vaarikaid hoida. Need on küll häbematult kallid (aeg-ajalt õnneks soodushinnaga), aga pudru peal nii meeletult head, et ilma ka enam ei saa. 
Sõin täitsa tavalist täisterakaerahlebeputru ja pistsin külmunud vaarikad veel kuuma pudru sisse. Kui kausile taldrik peale panna, sulavad vaarikad seal paari minutiga. Lihtsalt imehea!
Muna püüan nädalas vähemalt kaks korda süüa. Esimesel korral tegin munaputru ehk kuumutasin kahte muna pannil neid aeg-ajalt segades. Lihtne, aga väga mõnus ja õrn jääb. Kusagilt on kõrvu jäänud, et sool tuleb munapudrule lisada alles lõpus, et see jääks õhuline, nii ma ka alati teen. 
Lisaks läksid taldrikule avokaado, mida ma arvasin, et ilma röstsaiata ei ole mõnus süüa, aga tegelikult on vahelduseks täitsa hea, tomat ja paar lusikatäit kodujuustu. Ühe eriti magusa hurmaa pistsin ka veel pintslisse. 
Seekord segasin tavalisele kaerahlebepudrule sisse pool banaani. Üllatavalt maitsev sai. Kes magusamat putru armastab, see võib ka terve banaani lisada.
Peale sobis imehästi kaneel ja natuke päevalilleseemneid.
Tatragalette armastan ma küll enamasti õhtuti krõbistada, aga ka hommikusöögiks on need imehead. Avastasin, et kui neid minuti jagu rösteris grillida, siis muutuvad need veelgi maitsvamaks ja krõbedamaks. 
Katteks läksid avokaado, kodujuust ja tomat. Pildile ei jõudnud banaan, mis ka veel kõhtu rändas. 
Mäletan, et kunagi kirjutasin blogis, et banaanipannkoogid mulle sugugi ei maitse, aga noh, asi oli lihtsalt vales retseptis.
Nüüd tean, et iga banaani kohta tuleb panna kaks muna. Lisan ka veidike kaerajahu ning kindlasti soola. Eriti lihtne on neid pannkooke teha NutriBulleti või muu blenderiga. Kõik ained koos Bulletisse, mõned sekundid vuristamist ning otse pannile.  Jahu asemel võib siis kasutada kaerahelbeid, mis masinas niikuinii jahuks muutuvad. Imemaitsev ja kasulik hommikusöök, mille juurde annab lõpmatult lisandeid valida.  

Kui munapäev jälle käes, proovisin esmakordselt kodujuustuomletti teha. Kartsin, et asi võib vesine jääda, kuid ei, äärmselt mahlane ja maitsev sai. Retsept jällegi imelihtne - klopi munad kergelt lahti ning lisa iga muna kohta üks kuhjaga supilusikatäis kodujuustu. Mina kasutasin Piimameister Otto hapukoorega varianti. Küpsetasin kaane all üsna väikesel kuumusel ja ümberkeeramist omlett ei vajanudki, hüübis pealt ilusti ära. 
Lisasin taldrikule veel kodujuustu, avokaadot ja tomatit. Tomatiga tegin ka triki. Nimelt praadisin selle pannil läbi. Olen kuulnud, et kui talverioodil poest toodud tomat maitsetu on, siis kiirelt läbi kuumutades saab see palju parem. Ja saigi. Küpsetasin seda keskmisel kuumusel oliivõliga paar minutit ja tõesti, väga mõnus ja hoopis teistmoodi mekk. Proovige kindlasti! Kuumutatult pidi tomat muide ka kasulikum olema, kui toorelt. Lõpetasin hommiku ühe magusa kiiviga.
Ja õunamahlaga. Meil tuli siin kõigil korraga enne jõule miskipärast suur õunamahla isu. Selle päris mahla, mitte poe oma. Ma ei jõudnud veel netist otsimagi hakata, et kust seda saaksin (poes on mahemahlad üüratu hinnaga), kui Facebook viskas mulle ette, arvatavasti minu mõtteid lugedes, Nõmme talu auhinnamängu, kus loosi läks hulgi nende talu mahlu. Ei, me kahjuks ei võitnud, aga vähemasti teadsin nüüd, kust mahla saab.
Andsin tellimuse sisse ja paari päeva pärast tassisime mahlakastid Omniva automaadist koju. Tellisime neli karpi, milles igaühes kolmeliitrine kraaniga varustatud mahlakott. Väga mugav on kraanist mahla otse klaasi niristada. Maitse on samuti suurepärane, kuigi mõned, kes said proovida vingusid, et veidi lahja. Minu jaoks täpselt paras ja tellisme juba uue laari, mis ka juba varsti otsa hakkab saama. Kel huvi, siis Nõmme talu koduleht asub SIIN ja Facebooki leht SIIN. Mina tellisin läbi FB sõnumite, kus vastati imekähku. Mahl on kuni homseni (12. jaan.) soodushinnaga 4€. Minu 4 karpi koos saatmisega läksid maksa 20,69€, mis teeb liitri hinnaks 1,72€. Täitsa hea diil ju. 
Kui vaarikakarbis ilusad terved marjad otsa saavad, segan enamasti selle n.ö. pudi lihtsalt purdu hulka. Seekord lisasin pudru sisse ka chia seemneid. Sai jällegi väga maitsev. Ma vist ei tüdine kaerahelbepudrust eales....

Kirjutage kindlasti kommentaaridesse, mida teie armstate hommuti süüa või jätate te selle toidukorra äkki sootuks vahele? 

23 comments:

  1. Väga ilusad ja inspireerivad hommikusöögipildid! Tahaks lihtsalt lisada, et kindlasti pane chia seemned enne tarbimist vedelikku seisma (või sega vedelama pudru sisse ja oota 5-10min, et need paisuksid). Kuivad chiad võivad toredalt krõmpsuda, aga hiljem hakkavad nad paisuma kas söögitorus, maos või soolestikus vedelikuga kokkupuutudes ning võivad suuri probleeme põhjustada :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, olen ka lugenud, et lusikaga neid kuivalt süüa on ohtlik. Pudru sees paisusid need ilusti ära, need mis peal, segasin ka enne söömist pudru sisse. Aga jaa, parem karta, kui kahetseda, teine kord valin mõne mõistlikuma pudrukaunistuse. :)

      Delete
  2. Kodujuustuomlett tuleb küll nüüd ära proovida!
    Ma olen viimasel ajal olnud vaimustuses hernejahust tehtud omletist. Paar-kolm supilusikat hernejahu ja vett ca 10 supilusikat, et tekstuur oleks nagu tavalisel omletitainal. Soola, küüslaugupulbrit ja chillit juurde ning kallan segu pannile. Leidsin selle retsepti kuskilt vegan portaalist. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hernejahu kõlab põnevalt. Hoian poodides silma lahti. :)

      Delete
  3. mul on hommikuti alati nii kiire- 10 minutit peale ärakamist olen ma juba kodust väljas ja tuiskan kontori poole, et siis seal oma hommikut teega alustada :) AGA nädalavahetustel, kui aega palju, armastan oma hommikusöökide nimel vaeva näha. armastan täidetud pannkooki, näiteks singi ja juustuga. peale selle ehitada erinevaid võikusid, vahel harva ka putru. kuna magusat eriti ei armasta, siis tahaksin ka munaputru järgi proovida, tundub nii hea olevat!

    küsin ka su laua kohta- on see marble või oled kleepsu peale pannud? elan armsas, kuid pisitillukeses üürikas, mille üsna tume ja mitte nii ilus köögilaud üldmulje alla tirib. tean, et leidub erinevaid kleepekaid, kuid pole kahjuks veel sobivaid kohanud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täidetud pannkoogid on minu lemmikud ka. Hapukoorega super head!
      Laual on jah kleepekas. Võtsin tükk aega hoogu, et see ära osta,. Ma loodan, et see jälgi jätmata maha tuleb, kui siit üürikorterist ükskord lahkume. :) Kui ma ei eksi, ostsin enda kile K-rautast. Peale panemine oli hullumeelne, sest kile oli täpselt sama lai kui laud. Siiani on mõnes kohas mullid näha, aga noh, kaugemalt petab ära. Ikka ilusam, kui kole pruun laud. :D

      Delete
  4. See on sulle kindlasti väga kummaline küsimus, aga kuidas sa täpselt teed kaerahelbeputru? Ma ei suuda enda oma kunagi ideaalseks timmida, v.a. siis, kui lisan enne lõppu banaanitükke ja maapähklivõid. Aga lihtsalt tavaline kaerahelbepuder ei tule kunagi ideaalne. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ole üldse kummaline, ma pidin ise ikka mitu head aastat harjutama, et asi käppa saaks. :) Esiteks teen ma poti põhja külma veega märjaks, kusagilt jäi jälle kõrvu, et siis ei kõrbe piim nii kergelt põhja. Siis valan potti umbes 2 klaasi piima ja kuumutan täisvõimsusel, kuni hakkab keema. Keeran seejärel kuumuse nii madalaks kui võimalik ja lisan soola ja kaerahelbed. Ma valan silma järgi otse pakist, aga usun, et umbes kolmveerand klaasi. Siis see puder seal vaikselt podiseb, paar korda segan ka vahepeal. Kaant ma peale ei pane. Ma kasutan enamasti kiirkaerahelbeid, et saaks rutem sööma asuda, nii et umbes 5 minutiga on asi valmis. Vahel lisan natuke pruuni roosuhkrut ka lõpus. Ma ei tea, kas said abi. :D

      Delete
    2. Abi sain. Ise panen tavaliselt koos keema, nüüd proovin siis niipidi, et panen piima enne. Aga kas see on 2 kogust? Et ühe inimese kohta 1 klaas piima?

      Delete
    3. Oleneb, kui suure söömaga Sa oled, mina pistan selle koguse üksi nahka. :D

      Delete
  5. Pildid on väga ahvatlevad ja ajavad ka hilisel tunnnil kõhu tühjaks. Sain hea mõtte galette rösteris kuumutada. Seistes lähevad nad veidi nätskeks, koguvad vist niiskuse endasse. Head mõtted hommikusöögiks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tore, et said häid mõtteid. Aitäh Sulle! :)

      Delete
  6. Äkki saaksid nende banaanipannkookide retsepti ka jagada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iga banaani kohta 2 muna ja 2-3 sl kaerahelbeid või kaerajahu ning natuke soola. Võib ka ilma kaerahelvesteta teha, siis lihtsalt on veidike raskem neid ringi pöörata. Aitab, kui küpsetamise ajal kaas peal hoida. :)

      Delete
  7. Väga head ideed hommikusöögiks, sain uut inspiratsiooni! Selle peale pole ise tulnudki, et riisigalette röstida, panen kõrva taha! Sulle aga selline nipp, et kui suvi tuleb, siis korja metsast või osta turu pealt maasikaid-mustikaid-vaarikaid-kirsse ja pista sügavkülm täis :D Siis ei pea talvel neid marju hingehinnaga ostma. Ma teen iga aasta nii ja jube hea ikka, kui alati on sügavkülmast midagi pudru peale või smuuti sisse panna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vot, ma ei tea, kas riisigaletid tulevad sama head, kui tatra omad, aga proovi järgi. Jaa, ma panin külma nii palju marju, kui mahtus, aga üsna kiirelt said otsa suure smuutivuristamisega. :D

      Delete
  8. Toredad ideed!
    Kodujuust mitte kodusjuust* :)
    Minujaoks on hommikusöök kõige tàhtsam toidukord. Armastan erinevaid putrusid - tatrahelbepuder, riisihelbepuder, mannapuder, nelja(-viie)helbepuder. Kuna elan Austraalias, kus müüakse AINULT kaerahelbeid kui pudrumaterjali, on mul neist kopp üsna ees, aga aegaajalt ikka söön. Teised helbed tuleb osta vene poest või lasta eestist saata, või süüa kui Eestis käin. Kui pudruisu pole, söön muna erineval kujul (omletti spinati, seente, juustuga jne/ praemuna röstsaial) Absoluutne lemmikhommikusöök on eggs benedict, mida söön paar korda nàdalas hommikuks. See on siis röstitud turkish bread (või mingi muu sai/leib), avokaado, spinat, suitsulõhe, pošeeritud munad ja hollandaise kaste kõige peal. Imelihtne valmistada ja superhea lihtsalt.
    Kuna oled nisudieedil, kas sulle rukkileib ei maitse? Püüan ise ka nisutarbimist vähendada ja söön rukkileiba rohkem voi loobun üldse saiast.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, kuidas see võimalik on, ma kolm korda kodusjuust kirjutasin. :D Jaa, pošeeritud munad on super, sõin neid vahepeal nii tihti, et tekkis väike küllastus. Arvasin alati, et neid on jube keeruline teha, aga tegelikult ju lihtsam, kui muna praadida, onju? Rukkileib meeldib küll, aga kuna ma pärmi ja suhkrut ka praegu väldin, siis ilma nendeta ma ühtegi leiba ei leinud. :/ Tervitused Sulle Austraaliasse! Nii tore, et keegi maailma teises otsas mu blogi loeb. :D

      Delete
    2. Jaa pošeeritud mune vàga lihtne teha. Hakkasin nüüd ise leiba küpsetama juuretisega (ilma pàrmita) ja suhkrukogus on ka pisike mis sisse làheb. Teen hetkel retsepti jàrgi, aga püüan nii pàdevaks saada, et ainult vàikse koguse roosuhkruga saaks maitsva leiva. See how I go :) tervitused siitmaalt, alati tore sinu postitusi lugeda ja toidupostituste peale suud vesistada, sest meil siin nii paljusid toiduaineid pole.

      Delete
  9. Su postituste juures on alati nii ilusad pildid :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nii armas, et meeldivad! Aitäh Sulle! :*

      Delete
  10. Mina vihkasin kunagi kaerahelbeputru, päris masendav oli kui ema seda süüa käskis :D Aasta tagasi käis klikk ära ja nüüd vaat, et üks lemmikumaid. Putru meeldib mulle süüa värske maasikamoosiga või võiga :)

    ReplyDelete
  11. Mina olen truuks jäänud Heleni täistera putrudele, millele lisan "kodukootud" marju ;-)
    misskersti.wordpress.com

    ReplyDelete

ShareThis