arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

12/08/2016

Maailma parim lasanje (lihata!) + 3 tunni kurgid



Kurtsin teile just hiljaaegu, et ei ole viimasel ajal ühegi eriti maitsva retsepti otsa komistanud ega teiega retsepte jaganud, aga mul ununes sootuks, et olen samal ajal juba mitu korda valmistanud imehead ja lihtsalt valmivat lasanjet. Eile oli mul oidu see ka lõpuks üles pildistada. 
Meil peres armastatakse lasanjet hullupööra, ma olen isegi seepärast loobunud küsimusest - mis me täna süüa teeme?, sest vastuseks saan pea alati -  LASANJET!, noh, harvematel juhtudel ka SPAGETTE! Kuna lasanje valmistamine on üks parajalt suur ettetvõtmine - prae hakkliha, valmista tomatikaste, keeda valge kaste ja hoia ahjus kuni 50 minutit, siis jõudis see meie lauale liiga harva, ma lihtsalt pole nii agar kokkaja, et selliseid mitmes pajas korraga mulisevaid roogasid tihedasti ette võtaksin. Elukaaslasel on küll pliidi taga rohkem kannatust, aga ega temagi seda toitu erilise vaimustusega valmista. Oleme lasanjet teinud siiski piisavalt tihedasti, et imestada -  me ei ole kõikide nende aastate jooksul suutnud poest välja valida kandilist lasanjevormi! Võib-olla peitubki minu lasanjetegemis põlgus hoopis vales vormis?
Mul on nimelt ümmargune, alt kitsenev klaasvorm, kuhu mahub tervelt sisse vaid üks lasanjeplaat. Teised pean sobivaks murdma ja tekkivatesse augukestesse parajaid tükikesi passitama. Seda kirja pannes tundub asi eriti absurdne. Ma olen poes kümneid erinevaid vorme käes keerutanud saamata aru, milline peaks sobima ja alati naasnud koju tühjade kätega ning kindla ideega, et võtan kodus lasanjemõõdud või järgmisel korral lähen poodi koos lasanjekarbiga. Noh, sinna on see alati jäänudki, kuniks ma jälle ahjuvormide riiulite juurde juhtun ja otsast alustan - Kas siia mahub lasanjeplaat sisse? Kui mitu lasanjeplaati peaks vormi kõrvuti mahtuma? Kui kõrge see peaks olema? Kas peaks ostma kaanega või kaaneta?
Enam ma ei saa seda ostu edasi lükata, sest leidsin Toidutarest selle äärmiselt lihtsa ja maitsva lasanje retsepti, mille tegemine oleks õige vormiga kindlasti veelgi meeldivam. 
Tegu on lihata lasanjega, kus piima-jahukastme asemel sootuks kodujuust. Te peate seda proovima! Uskuge mind, te ei taha enam eales enda vana lasanje retsepti juurde naasta.
Vaja läheb:
....................
lasanjelehti
600gr kodujuustu
800gr purustatud tomateid (küüslaugu- või ürdimaitselisi)
200gr riivjuustu
1 sibul
2 küüslauguküünt
maitserohelist
soola, suhkrut, pipart 
Peenesta sibul ja küüslauk. Prae pannil klaasjaks. Lisa tomat, maitsesta ja lase ilma kaaneta 20 minutit podiseda.  
Sega omavahel kodujuust, pool riivjuustust ja maitseroheline. 
Pane vormi põhja kiht tomatikastet, kata lasanjeplaatidega, lisa kiht kodujuustu ja jätka kihiti ladumist, kuni koostisosi jagub. Kõige peale peaks jääma tomatikaste, mis kata ülejäänud riivjuustuga.
Siin saab näha ka minu lasanje-pusle oskusi...
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Lase enne serveerimist veidi seista, et lasanje taheneks ja seda oleks mugav lõigata/süüa. 
Lasanje jääb tõesti äärmiselt mahlane ja mõnusalt maheda maitsega. Ma olen alati kasutanud maitsestatud tomatikonserve, nii küüslaugu- kui ürdimaitselisi, aga kes on tavalistega proovinud, andke teada, kas maitses samuti hea.
Liha järele ei ole seda lasanjet süües keegi küsinud ja ausaltöeldes olen üsna kindel, et kes ei tea, see ei saa arugi, et hakkliha sellest puudu on. Minule meeldib selline lihavaba variant igatahes rohkem ja kuna kõikidele teistele meie peres ka, siis ma olen sellest kahe kastme keetmisest igavesti pääsenud!
Ja nüüd need kurgid... Uskumatu, et ma võtsin alles nüüd kätte ja proovisin esimest korda ise kiir-soolakurke teha. Olen neid aastaid turult ostnud ja millegipärast kujutasin ette (arvatavasti seepärast, et need nii imemaitsvad on), et nende valmistamine on kindla peale midagi ääretult keerukat. Tegelikult muidugi ei ole ja need saab valmis nii umbes kolme minutiga ning söömiskõlbulikuks juba kolme tunniga!
Kindlasti on ka palju keerukamaid retsepte, aga mina läksin kõige lihtsamat teed ja ausõna, kurgid kukkusid vaatamata kahtlaselt vähestele koostisosadele imemaitsvad välja - nagu päris!
Vaja läheb vaid kurke (mida pisemad, seda toredamad), vett, soola, suhkrut, küüslauku ja tilli. Osadel kurkidel lõikasin otsad ära, et valmimisprotsess oleks veelgi kiirem. Ka kahvliga torkimine pidi aitama. Mõnedes retseptides oli kirjas külm, mõnedes kuum vesi, mina kasutasin igaks juhuks kuuma, et äkki valmivad siis kiiremini. Kes külmaga on proovinud, andke teada, kas said ka kolme tunniga valmis.
Muud ei olegi, kui pista kurgid purki/kaussi/kilekotti, lisa paar-kolm küüslauguküünt, natuke tilli (mul ei olnud terveid oksi kuskilt võtta, kasutasin hakitud-sügavkülmutatud tilli) ning nii palju vett, et kurgid oleksid kaetud. Eelnevalt lahusta vees sool ja suhkur - 1L vee kohta panin 2 sl soola ja 1sl suhkrut. Kolme tunni pärast, just siis, kui lasanje ahjust võtsin, olid ilma otsteta kurgid juba söömisvalmis. Miski ei sobi paremini kokku kui lasanje ja värske soolakurk! Ööseks panin kurgid külmikusse, et nad enam nii kiirelt edasi ei hapneks või soolduks ja täna olid nad veelgi mõnusamad ja krõmpsuvamad. Pean täna Selverisse uute pisikeste kurkide järele minema. 

Kel on häid lasanje ja soolakurkide retsepte - jagage teistelegi!


14 comments:

  1. Mul on ka igavene jama lasanjevormiga! Mul pole nii ümar, vaid on kandiline, aga alt on kitsam ja siis murran ka muudkui neid lasanjeplaate. Ühesõnaga jäätan ootama su uut ostu lasanjevormi näol:)

    Ja need mõlemad retseptid proven kindlasti järgi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, saan täitsa Su murest aru. :D Jagan kindlasti, kui leian sobiva vormi.

      Delete
  2. Ooh, seda tahan kindlasti proovida! :)
    Igasugustesse sellistesse tomatiroogadesse viskan ise hakitud chillit ja vahepeal ka kaneeli juurde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chillisõber ma ei ole, aga kaneeli võiks küll proovida, pajaroogadele olen seda lisanud ja väga huvitava maitse annab.

      Delete
  3. Pole varem kunagi lasanjele suhkrut lisanud.Palju seda peaks panema või panengi maitse järgi ? 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina lisan alati suhkrut, kui tomat on mängus, bolognesele, pajaroogadele jne, palju parem saab ja liigne hapukus kaob ära. Mina panin umbes paar teelusikat pruuni rafineerimata roosuhkrut, valge suhkur on vist tsipa magusam. Vahepeal maitstes saab hästi aru, kas on veel liiga hapu või parajalt mahe. :)

      Delete
  4. Lääne-Virumaal Pajustis on keraamikatehas, kus on väike tehasepood. Minul on selles tehases toodetud lasanjevorm, täpselt see, mis vaja, kaks plaati mahub parajasti sisse. Tõstmiseks on servad veidi laiemad. Muidugi on aeg edasi läinud ja minu aastate eest ostetud vormi ehk enam ei toodetagi. Vaata, palun, seda videot, umbes 0:25 peal võetakse vormist välja niisugune nagu minul on. https://www.youtube.com/watch?v=89_IZeLrfJU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma mõtlen, et kas selline ülevalt laienev vorm on ikka parim valik, kui kõige põhja mahub kaks plaati, siis üles jõudes tuleb neid jälle poolitama hakata?

      Delete
  5. Oleneb, palju te korraga lasanjet ära sööte - mina kasutan leivavormi, põhja laius ideaalne, järgmistel kihtidel murran plaate pikuti pooleks. Aga siiani toimib hästi :)
    Mina teen vähesoolakurke isa retsepti järgi - kindlasti külma vee ja suhkruta. Juurde veel lisaks küüslaugule ja tillile mustsõstralehti ja mädarõikajuurt.

    ReplyDelete
  6. Proovisin ka siis seda heaks kiidetud lasanjet teha varsti saab teada kas on ka maitsev ��

    ReplyDelete
  7. Ärge sööge väga vürtsikaid toite. Jääte ruttu vanaks. Nahk läheb krimpsu jne. Päriselt.

    ReplyDelete
  8. Lasanje jaoks ei ole hakkliha vaja eelnevalt praadida!See on lihtsalt mõttetu ajaraisk.
    Toores hakkliha tuleb lihtsalt hakklihamaitseainega segada ja ta küpseb pärast ahjus ise ning jääb palju mahlasem ja maitsvam kui eelnevalt praetud hakkliha.Lisaks võib lasanje vahele panna ka puuviljakokteili nime all müüdavat konservi, milles papaia, ananassi jm tükid, konservist vedelik ennem ikka välja valada.

    ReplyDelete

ShareThis