arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

20/08/2016

Üks eriti maitsev, lihtne ja tervislik magustoit



Ma olen ütlemata suur maiasmokk ja ei suuda ühtegi päeva ilma magustoiduta õhtusse saata. Kui ma varem suutsin silmagi pilgutamata korraga pintslisse pista tahvli šokolaadi või pool kilo kooki, siis viimasel ajal olen siiski püüdnud leida veidike tervislikemaid alternatiive, et valget suhkrut mitte nii meeletutes kogustes sisse ajada. Olen alati suur jogurtisõber olnud ja tassisin pea igapäevaselt koju hunnikute viisi kõikvõimalike maitsetega jogurtitopse. Ma sain aru küll, et need on hullupööra ja liialdatult magusad, aga noh, kõik ju söövad ja magusaisu saab rahuldatud.
Mingi aeg, kui hakkasin natuke rohkem tähelepanu pöörama, mida ma endale suhu pistan, uurisin ka infot jogurtitopsidel ja ausalt, suu vajus lahti ja siis läks ruttu jälle kinni tagasi, et ükski amps neid jogurteid enam mu huulte vahelt sisse ei pääseks. Kujutate te ette, et ühes pisemat sorti jogurtitopsis on kuni 2sl. suhkrut?! Seda on pool supilusikat rohkem, kui samas koguses Coca-Colas, mida terve mõistusega inimesel juua ei soovitata (aga mida me kõik ikkagi armastame).
Ma muidugi veidike paisutan üle, nii kategooriline ma kindlasti ei ole, et enam eales ühtegi magusat jogurtit ei proovi, aga 99% juhtudest toon koju nüüd ikkagi maitsestamata variandi ja teen selle ise just nii magusaks nagu soovin ning mitte suhkru vaid mee või vahtrasiirupiga.
 Asudes nüüd asja juurde... Enamasti ei oskagi ma jogurtiga midagi tarka peale hakata ja söön seda lihtsalt kas puuviljade-marjadega või pistan smuuti sisse. Aga nagu ikka, inimene vajab vaheldust ja suundusingi Pinteresti, et uurida, mida head jogurtist veel kokku saaks keerata. Silma hakkasid kohe igat sorti chia seemnetega pudingud ja kuna olen suur kookosesõber, siis valisingi ühe kookosepiimaga variandi välja.
Ma kahjuks ei leidnud Selverist SEDA orgaanilist kookospiima ja leppisin Thai Choice omaga, kus natuke E-aineid sees, aga järgmisel korral teen kindlasti keemiavaba piimaga ja seepärast ma pealkirjast ka seda "tervislik" ära ei hakka kustutama. Teie olete ju ikka tublid ja otsite öko kookospiima üles, neid peaks igas suuremas toidupoes olema.   

Chia seemned on ühed ütlemata lahedad terakesed, mida ma agaralt smuutide sees olen tarbinud. Need hakkavad peaaegu koheselt peale vedelikuga kokkupuutumist paisuma ja suudavad lõpuks endasse imada kuni 12x rohkem vedelikku kui ise kaaluvad. Nagu piltidelt näha, jõudsid need selle ajaga, mil ma magustoitu valmistasin ja üles pildistasin juba päris tublisti kasvada. Paari tunni pärast olid terad vähemalt 3x pirakamad, aga mul ei olnud kahjuks oidu, et need pildile püüda.
Lisaks paisumisele suudavad Chia seemned moodustada želeetaolist ainet, mis teebki neist super toredad magustoidulisandid, sest nad muudavad vedeliku tarretiselaadseks. Maitse on neil hästi mahe, meenutades veidike pähklit.
Kõige tähtsam on muidugi, et need tillukesed terakesed on äärmiselt kasulikud. Mõned näited - neis on 8x rohkem omega-3 rasvhappeid kui lõhes, 5x rohkem kaltsiumit kui piimas, 3x rohkem rauda kui spinatis, lisaks suurel hulgal kiudaineid, valku, vitamiine ja mineraale.
Peale smuutide võib chia seemneid pista ka näiteks putrudesse, salatitesse, suppidesse, kõikvõimalikesse magustoitudesse. Lisa lusikatäis seemneid piimale või jogurtile, magusta mee või siirupiga ja sul on suurepärane hommikusöök või vahepala olemas, pista purki ja võta tööle kaasa!  
Lõpuks jõuame nüüd retseptini ka. Ma loodan, et teil ei ole selle vastu midagi, et kipun retseptipostitustes vahel pikemalt lobisema.

Kookose-jogurti-chiapudingu jaoks läheb vaja:
...................................................................................
1 suur tops (370gr) Kreeka jogurtit
1 purk (400ml) kookospiima
2-3 sl. chia seemneid
mett või vahtrasiirupit
puuvilju/marju
Sega omavahel jogurt, kookospiim ja chia seemned, soovitavalt vispliga, et seemned omavahel kokku ei kleepuks. Mett või siirupit lisa vastavalt maitsele, mina panin mett paar supilusikat - magustoit olgu ikka magus! 
Kuna kasutasin lahjemat kookospiima, siis lisasin chia seemneid 3 sl, tavalise paksema piimaga piisab paarist lusikatäiest. 
Nüüd vala puding vaheldumisi puuviljade/marjadega klaasidesse. Lihtsam on need muidugi kohe magustoidu sisse segada, aga noh, ma läksin keerulisemat teed pidi. Usun, et see magustoit on ka ilma lisanditeta väga mõnus, kui kodus ei peaks parajasti mitte üht marjaraasu või puuviljajuppi leiduma. Kui puding on klaasides (sellest kogusest sain neli klaasitäit), olgu siis lisanditeta või ilma, tõmba neile toidukile peale ja pista vähemalt tunniks külmikusse.
Seejärel asu kaunistama, mis on minu meelest söömise kõrval selle magustoidu juures peaagu, et sama tore tegevus. Ilu tegemiseks sobivad puuviljad, marjad, pähklid, mandlid, seemned, kookoshelbed, müsli, moosid, (tume)šokolaad... ja muu toredus, mida kapis leidub. Kaunistada tasub kindlasti juba tarretunud magustoitu, mul oli veidike raske poolvedelasse pudingusse midagi eriti kaunist tekitada, aga ma jäin esimese korra kohta täitsa rahule. Eriti kui arvestada, et ma kaunistamise peale enne kokkama asumist sugugi mõelnud ei olnud ja pidin leppima sellega, mis kapis oli. 
Pudingu valmistamine võtab aega kõige rohkem 15 minutit, millest enamus kulub puuviljade koorimise, tükeldamise peale. Uskumatu, et imeväikese pingutusega on võimalik midagi nii maitsvat valmis meisterdada. Isegi laps, kes on suur magusate poejogurtite/pudigute fänn ütles, et see on PALJU PAREM! Seega, läheb kordamisele. 

6 comments:

  1. Nüüd ma pean ka chia seemnete jahile minema!

    Siit blogist saab nii häid tervislikke retsepte:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma käisin ise ka nendest seemnetest ikka aastaid umbusklikult mööda, aga nüüd pistan neid pea iga päev. :) Ma püüan nüüd tervislikke retsepte tihedamini postitada, aga noh, vahele ikka vanu häid suhkrupomme ka. :D

      Delete
  2. Sa ajasid nüüd nende ahvatelvate piltidega isu peale. Peab ikka omale ükskord paki neid seemneid ikka koju ära ostma :D Farmi jogurtismuutis olid need küll ühed äärmiselt head asjad, nii et nendest puding tundub veelgi parem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proovi kindlasti ära, uskumatult maitsev, eriti kui arvestada, et kogu see lugu on tervislik. :)

      Delete
  3. Mitu tassikest antud kogusest saab, Pille-Riin? 3, nagu pildil? :)

    ReplyDelete

ShareThis