arvustused sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine retseptid sinine arvustused sinine

30/06/2016

14 asja, mis võiksid köögikapis olemas olla, et smuutisid vorpida




Ma olen oma smuutitamisega jõudnud sinnamaani, et kui möödub mõni päev, mille ma miskipärast pean veetma ilma smuutida, siis on selline tunne, et miski on väga korrast ära ja valesti. Sõltuvus? Vist küll, aga vähemasti on see kahjutu sõltuvus, või noh, tegelikult lausa kasulik ju. Ainus jama on see, et selle suure vuristamisega kipuvad smuutide koostisosad kiirelt kahanema ja olen seepärast teinud endale ülesandeks hoida köögikapis pidevalt teatud asju varuks, millega saab igal ajal mõne põneva smuuti kokku keerata. Siis ei olegi vaja muud, kui soetada aeg-ajalt juurde mõned puuviljad-marjad ning vahel ka jogurtit-keefiri ning mul on igal ajal võimalus oma NutriBulletist välja võluda kasvõi kümme erinevat smuutit. Ausaltöeldes palavate ilmadega eriti midagi muud süüa enam ei tahagi. 
smuuti


Kaera- või neljaviljahelbed
.................................................
Ma ausaltöeldes enam ei mäletagi, millal viimati putru keetsin. Palju lihtsam ja minu meelest ka maitsvam on kaerahelbed süüa sisse smuutis. Kel soov, võib lisada vähem vedelikku ja saab paksemat sorti pudrusmuuti, mida lusikaga kausist süüa.
Kartsin, et neljaviljahelbed smuutisse ei passi, aga hea, et proovisin, isegi väga hästi sobisid. Ei tea, kas katsetada riisi- ja tatrahelbeid ka?
kaerahelbed helen

Kookosõli
......................
Üks teelusikas kookosõli annab smuutile nii mõnusa kookose maitse ja on igate pidi kasulik ka. Jälgi, et purgil oleks kirjas extra virgin või külmpressitud kookosõli. Igaks juhuks mainin, et kookosõli- ja rasv on üks ja sama asi, kui toas on soojem, kui 20 kraadi, muutub rasv õliks. 
kookosõli

Külmutatud spinatikuubikud
....................................................
Rohelisi smuutisid on hästi mugav teha külmutatud spinatikuubikutest, neid peaks leiduma igas toidupoe külmikus. Maitset neil peaaegu, et pole, küll aga leidub neis palju kasulikke aineid. Lisaks annavad paar kuubikut smuutile väga laheda erkrohelise värvi.
spinat

Kuivatatud puuviljad ja marjad
......................................................
Hetkel küll mitte väga aktuaalsed lisandid, sest värskeid marju-puuvilju on küllaga saadaval, aga talvisel ajal väga mõnusad ja vahelduseks natuke teistmoodi maitsega. Eriti meeldivad mulle datlid, mis on hästi magusad ja ülikasulikud. Roosas pakis Sunsweet kuivatatud ploomid on kõige paremad, mida olen proovinud, need ei ole kuivad, kõvad ega krimpsus, vaid pehmed ja mahlased. Pildil on veel aprikoosid, samuti soovitan väga goji-marju, need on ju lausa supertoit!
kuivatatud puuviljad

Pähklivõi
................
Kes pähklivõid armastavad, on kindlasti seda juba ka smuutides proovinud, kes veel mitte, siis soovitan väga. Annab väga mõnusa pähklise maitse, lisaks on selles palju kasulikke toitaineid. Igasugust pähklivõid aga kindlasti soetada ei tasu, uuri kindlasti sildilt, ega sinna ole lisatud soola, suhkrut või veel midagi kolmandat.
Minu  ICA 100% maapähklivõi on soetatud Rimist.   
pähklivõi

Kaneel või kardemon
.....................................
Näpuotsatäis kaneeli võib väga igava smuuti muuta oi, kui palju maitsvamaks! Katsetada tasub ka kardemoniga, aga väga ettevaatlikult, sest see on eriti intensiivse maitsega. 
kaneel

Mahl
..........
Mina eelistan smuutides piimale just mahla. Vahel ostan ka keefiri ja maitsestamata jogurtit, aga igapäevaselt teen oma smuutid just mahlaga. Kõige tihedamini ostan apelsini- ja ananassimahla. 
põltsamaa

Kookospiim
......................
Kookose fännina on minu lemmikud just kookospiimaga smuutid. Avastasin enda jaoks kookospiima alles hiljuti ja ei jõua ära imestada, miks ma varem kauplustes sellest lihtsalt mööda vaatasin. Kui on veel selliseid, kes armastavad Raffaellosid, aga kookospiimast käivad külmalt mööda, siis pistke korvi!
kookospiim

Mesi või siirup
.............................
Suhkur ja smuutid kindlasti kokku ei käi. Seepärast lisan pea alati smuutidele banaani, et need saaks magusad. Kui aga banaan smuutisse ei passi või tahan ekstra magusat jooki, lisan vahtrasiirupit või mett.
See väike armas meepurk on pärit Mellis Berry´st. Vahtrasiirupi ostmisel tuleks kindlasti uurida koostist, et ei oleks lisatud suhkrut. Minu siirup on soetatud NOP´ist. 
vahtrasiirup

Seemned
...................
Seemned on ülikasulikud, neid võiks lisada igale smuutile. Minul on hetkel kapis chia-, lina- ja päevalilleseemned, aga väga head on ka näiteks kõrvitsa,- kanepi,- ja seesamiseemned. 
chia seemned

Külmutatud marjad
....................................
Värsked on muidugi kordades toredamad, aga suuremal ajal aastast pole neid saada või kui ongi, on need niikuinii juba enne nahka pandud, kui smuuti mõte üldse tekkida jõuab. Seega on hea, kui mõni karbitäis maasikaid, mustikaid, vaarikaid on külmkambris olemas. Samuti tasub sinna koguda tükeldatud banaani, sest jah, isegi seeb saab vahel kodust otsa. Ja mitte vähem tähtis on jää! Ma panen alati smuutisse mitu jääkuubikut, siis on see palju värskem ja mõnusam. 
maasikad

Pähklid või mandlid
..................................
Smuutidesse sobivad väga hästi ka kõikvõimalikud pähklid ja mandlid. Nende kasulikkusest ei olegi mõtet pikemalt rääkida. Lihtsalt pista iga päev üks peaotäis nahka ja tervis tuleb!
mandlid

Kakao
..............
Vahel tuleb isu "šokolaadismuuti" järele ja siis läheb käiku kakao. Banaan, (kookos)piim, kakao ja natuke kaneeli ning ülimaitsev jook on valmis! Kakao on väga kasulik südamale, lisaks on selles palju magneesiumi. Šokolaadi vitsutamise asemel võikski kakaod tarbida hoopis smuutides.
kakao

Erinevad pulbrid
............................
Poodides müüakse ka kõikvõimalikke segusid/pulbreid, mida smuutidele lisada, nii organismi puhastamiseks kui lisavalgu manustamiseks. 
Mina sain koos NutriBulletiga kaasa kolm erinevat Nutriblast segu, mida aeg-ajalt smuutidesse raputan. Neis ei ole mingeid lisaaineid, ainult neli kasulikku koostisosa. Kui mõni neist kapis, ei ole kakao, seemnete või pähklite järele otsest vajadustki.
nutriblast
Superboost segust leiab kanepiseemned, goji-marjad, kakao ja maka. Nutriblaste peaks smuutile lisama paar teelusikat, aga mina nii kakaost maitset ei armasta ja ühe klaasi kohta lisan ühe lusika. Lisaks kakaole on veidike tunda ka hapukat goji-marja. Maitse on igati mõnus ja pakist jätkub päris kauaks, kui lisada smuutile kaks lusikat, nagu pakendil kirjas, saab valmistada 30 smuutit ehk siis mina saan 60.  
nutriblast superboost
Supergreen Nutriblast on sama muruse maitsega, kui selle rohelise väljanägemise järgi arvata võiks. Segu koosneb odraorasest, nisuorasest, lutsernist ja kanepiseemnetest, mis on kõik äärmiselt kasulikud, paksult täis kiudaineid, vitamiine ja mineraale. Jah, seda ma päris nii ei joo, nagu kahte teist Nutriblasti -  kui kodus muud ei ole, kui vaid keefiri, lisan sellele pulbrit ja sortsu mett ning ongi maitsev ja tervislik jook valmis. Aga kui natuke kaval olla, peidab selle muru maitse väga hästi ära, tuleb vaid lisada mõnda veidike tugevama maitsega puuvilja - mangot, virsikut või nektariini ja siis reedab vaid roheline värv, et midagi supergreeni on smuutis peidus. 
nutriblast supergreen
Seed&Fruit Booster Mix on kolmest segust minu lemmik. Sellest leiab goji-marjad, kanepiseemned kakao ja linaseemned. Lõhn on sellel hästi mõnus pähkline ja kakaod on veidi vähem, kui esimeses. Eriti hästi sobib minu meelest kakao smuutis kokku banaaniga, proovige kindlasti.
nutriblast seed and fruit booster mix
Loodan, et saite siit mõne mõtte, mida järgmisel poeskäigul korvi pista, et kodus smuuti isu tekkides ei peaks mossitama, sest blenderisse pole midagi pista. Aga kui on keegi, kellel veel pole blenderit, kuhu seda kõike head pista, siis tuletan meelde, et koodiga genefic saab NutriBulleti kuni 31. augustini 10% soodsamalt!
 
Lõppu üks smuuti ka, mille täna kokku keerasin ja see tuli i-m-e-h-e-a!

Vaja läheb:
..................
2-3 sl. neljaviljahelbeid
1 banaan
1 tl. päevalilleseemneid
5 maasikat
1 kl. apelsinimahla
4 jääkuubikut

Maasikamaitse oli nii hea ja kõht sai mõnusalt täis! 
smuuti retsept
Tänaseks kõik, loodan, et meeldis!

10 comments:

  1. Kas pakis kookospiima poleks mugavam tarbida? Saab paremini sulgeda ja külmkapis säilitada nt. Lihtsalt mõte, mis tuli pähe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaa, ostan paki omasid ka, aga purgid olid seekord soodukaga. :)

      Delete
  2. Kust saab pakis kookospiima?
    Ise teen smuutisid ainult mandlipiimaga ja suristan sinna sisse tavaliselt banaani või mõne muu puuvilja ning ohtralt (no ikka ohtralt) kaneeli või toorkakaod või mõlemat. Maca pulbrit panen ka ja vahel goji marju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu meelest on seda igas poes, kus purgis piim olemas, Prismas ja Selveris on kohe kindlasti. Ma proovin varsti ise mandlipiima teha, ma ei ole poodidest leidnud ühtegi, kus poleks mingeid imelikke lisaaineid sees.

      Delete
  3. Mina olen suur smuutisõber. Alguses kui alustasin olid need üsna igavad- banaan, piim, marjad. Nüüd aga olen muutnud neid tervislikumaks ja toitvamaks (vajadusel).

    Panen ka mõne oma eelistuse kirja, ehk saad mõne mõtte.

    Mina panen samuti kaerahelbeid. Kasutan Veski Mati röstitud kaerahelbeid. Samuti kaerakliisid (need on kõhule head). Muid pole proovinud, sest muud lihtsalt ei kasuta kodus (teen neist kahest ka putru).

    Spinatiga teen nii, et ostan beebispinatit värskete asjade letist (need karbis) ja panen koju tulles kohe sügavkülma. Neil on sageli soodukad (0.89€) ja nii need karbid mul seal sügavkülmas on ja võtan peoga. Samuti kasutan neid omleti jaoks. Need kuubikud on tõenäoliselt ikka kuidagi töödeldud. Äkki kõige koledamad lehed? Aga ettevaatust, neid ei tohi sügavkülmast välja tõsta, sest nad sulavad hetkega toas ja siis ei sobi neid uuesti külmutada. Ma võtangi peoga otse sügavkülmast.

    Kuivatatud puuvilju ma ei kasuta. Need on enamasti suhkruveega immutatud.

    Samuti ma ei kasuta mahla, sest paljudes on rohkem suhkrut kui kokakoolas. Ja kui ma juba patustan siis eelistan igal juhul külma kokat :D Kasutan vett (kui teen marjadega siis purustatud marjad+ vesi ongi mahl). Lisaks kasutan kookos-või mandlipiima. Palgapäeval kookosvett. Sügisel kui köögiviljad valmivad ja eriti virk olen siis teen ise mahla (porgand, peet, õunad, pirnid jne).

    Magustajana kasutan banaani. Hoian neid sügavkülmas. (Lisaks saab külmutatud banaanist, kreeka jogurtist, tumedast shokolaadist, pähklitest ja kohviubadest imehea magustoidu).

    Seemnetega on nii, et neid kasutan ka aga linaseemned jahvatan. Vanaema tarkus on, et jahvatamata linaseemneid ei suuda meie organism seedida ja vitamiine ei saa kätte, seega peaks need ära jahvatama (ja neid mitte kuumutada- mina kasutan neid ka pudru peal ja siis panen teelusikaga peale).

    Muud polegi midagi lisada. Väljaarvatud, et proovi kodujuustu. Ja vahusta smuutit võimalikult kaua, siis tuleb see selline mõnusalt õhuline.





    ReplyDelete
    Replies
    1. Suur aitäh nii pika kommentaari eest! Linaseemned teeb NutriBullet ilusti peeneks, vana blender sellega hakkama ei saanud. Kodujuustu olen proovinud, kaerakliid katsetamn ka ära, aitäh! :)

      Delete
  4. Mul on kiiks, et kui tervislikku smuutit teen, siis ei suuda poemahla kasutada, sest arvan, et see rikub oma suhkrusisaldusega mu tervisliku smuuti ära. Selle asemel panen vett. Samas mõnikord meenutavad mu marjasmuutid toormoosi :D
    Jäätisekokteli sees kasutan küll mahla.
    Enamasti teen smuuti vaarikatest, banaanist, poolikust avokaadost, india pähklitest ja veest. Aga aitäh selle postituse eest, sain uusi ideid :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui kirjas 100% mahl, siis ei ole ju suhkrut lisatud, on vaid samad suhkrud, mis puuviljas endas. Värskelt pressitud on muidugi paremad, aga kallid ka kahjuks. :/

      Delete
  5. Smuutid on tervislikud ja vahvad - seda kindlasti, aga peaks jälgima palju on smuuti sees kasutatavas mahlas suhkrut. Tavalistes poemahlades on seda kahjuks päris palju sees. Olen poest leidnud ka mahlu milles 100 ml kohtsa suhkrut sama palju kui coca-colas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui on lisatud suhkrut, siis mahla nime see kanda ei tohiks ju, äkki oli mahlajook? Kui kirjas 100% mahl, siis suhkrut lisada ei tohi.

      Delete

ShareThis